logo
logo

Bevochtigen net gebakken brood

volkorenbrood wat net gebakken en natgespoten is

Heb je net je brood uit de oven gehaald en op het ovenrooster gestort dan adviseren we je om met een plantenspuit het brood met water te besproeien. Het resultaat is een intenser gekleurde korst en een korst met meer geurstoffen.

Waarom pas gebakken brood met water benevelen?

De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur en de korst.

Een nog beter resultaat bereik je door het brood na het benevelen weer heel even terug in de oven te plaatsen. Onze methode is om het bakblik uit de oven te halen en in één hand vast te houden met een ovenhandschoen en met de andere hand de bovenkant van het brood te besproeien, terwijl het dus nog in de zit. Daarna gaat het brood weer heel even in de oven. Benevel het brood wel een stuk buiten de oven want als water op de glasplaat van je ovendeur valt zou het glas kunnen springen.

Gebakken brood met wieks bestrijken

In plaats van het brood nat te maken met water kan je ook wieks gebruiken. Dat kost wat meer moeite maar het resultaat is wel mooier. Wieks is een papje van water, zetmeel en suiker. Het glans effect wordt dan nog sterker en de korst blijft langer krokant.

witbrood de ene helft is met wieks ingesmeerd en de andere helft niet, de korst die met wieks is ingesmeerd heeft een intensere kleur en meer glans
links onbehandeld, rechts ingesmeerd met wieks waardoor de korst een intensere kleur krijgt en meer glans

Hoe maak je zelf wieks?

Wieks is heel makkelijk te maken, alle ingrediënten heb je in de keuken staan. Lees de instructies in het artikel zelf wieks maken.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >bakken >bevochtigen

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie