logo
logo

Wat is bruinbrood?

bruinbrood
bruinbrood

Het klinkt flauw maar het is wel heel erg waar. Bruinbrood is brood wat een bruine kleur heeft. Velen denken dat dit komt omdat dit brood gemaakt is van volkorenmeel, maar dat is niet juist. Waar haalt bruinbrood dan zijn kleur vandaan?

Bruinbrood

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Bruinbrood is niet gelijk aan volkorenbrood. Bruinbrood is een niet beschermde productaanduiding. Wat in het brood zit is dus niet gestandaardiseerd. Meestal bestaat bruinbrood uit 50% tot 70% volkorenmeel aangevuld tot 100% met bloem.

Een brood wat gebakken wordt van 50% volkorenmeel en 50% bloem heeft een vrij lichtgrijze kleur, daarom voegt de bakker meestal moutmeel toe. Dit is een zeer donker bruine haast zwarte stof die verkregen is door graan (tarwe, roggen, gerst) te mouten en daarna te vermalen tot een poeder. Hoe meer moutpoeder aan het brood wordt toegevoegd, hoe bruiner het brood wordt.

Misverstand

Bij de consumenten bestaat een groot misverstand dat men denkt dat hoe bruiner een brood is, hoe gezonder het is. Dat is dus onjuist. De bruine kleur moet (meestal) juist de afwezigheid van volkorenmeel verdoezelen.

Het bekende waldkornbrood dankt de diep bruine kleur niet aan de hoeveelheid volkorenmeel met veel zemelen die normaal gesproken het brood een bruine kleur geeft, maar aan het (overdreven veel) toegevoegde moutmeel dat als natuurlijke kleurstof gebruikt is.

Sterker nog, de meeste waldkornbroden zijn niet gemaakt met volkorenmeel maar met bloem waar je normaal gesproken een witbrood van bakt. En in bloem zitten geen zemelen die juist zo goed zijn. Overigens, er is helemaal niets mis met waldkornbrood, het is helemaal niet ongezond en het is lekker, maar als je gezonder brood wilt eten dan moet je puur volkorenbrood eten. Op deze pagina kan je zien hoe de kleur van volkorenbrood is zonder "bruine toevoegingen".


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >soorten >bruinbrood

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie