logo
logo

Wat is instant gist?

pakje instant gist bruggeman 125 gram
instant gist bruggeman 125 gram

Wat verschilt instant gist van andere gistsoorten en waarom wordt deze gistsoort zoveel gebruikt door thuisbakkers?

Instant gist is een gist die droog is en bestaat uit hele kleine korreltjes, ter grootte van zoutkorrels. Je kan instant gist enorm lang bewaren en zoals de naam reeds doet vermoeden, kan je dit gist meteen toevoegen aan de andere ingrediënten, zoals meel, water en zout, om daarna meteen een deeg er van te maken.

Wat maakt instant gist zo populair?

Instant gist is een van de vele gistsoorten die ter beschikking staan voor de thuisbakker.

Heel lang geleden gebruikten we desem waar men zuurdesem broden van maakten (en nog steeds). In de twintigste eeuw is commerciële bakkersgist beschikbaar gekomen wat we tegenwoordige verse gist noemen.

Het nadeel, voor de thuisbakkers, van verse gist is dat de houdbaarheid zeer beperkt is. Denk aan één à twee weken.

In 1970 is instant gist "uitgevonden" door Lesaffre een Franse fabriek van Gist die op het moment van schrijven de grootste gistproducent ter wereld is.

Soorten instant gist

pak instant gist sd van bruggeman 500 gram
instant gist SD van bruggeman voor zoete deeg

Instant gist is verkrijgbaar in twee versies. De standaard versie voor gebruik voor normaal brood die gewoon "instant" wordt genoemd, en een speciale versie voor sterk suikerhoudende degen. De standaard instant gist kan namelijk niet goed tegen een sterk zoete omgeving, zoals gebruikt in zoete degen. Daarvoor heeft men een speciale variant gemaakt: instant SD. Die letters SD staan voor Sweet Dough (zoet deeg).

Instant gist kent een heel aantal voordelen, vooral voor thuisbakkers:

Houdbaarheid instant gist

Voor instant gist gelden twee houdbaarheidstermijnen. Zolang de verpakking niet is geopend is het zeker twee jaar na productiedatum te gebruiken vaak nog wat langer zonder dat de activiteit van het gist zichtbaar afneemt.

Zodra het pakje instant gist is geopend is de houdbaarheid beperkt tot maanden. De houdbaarheid is afhankelijk van vochtigheid en temperatuur. Bij kamertemperatuur is het zo'n twee maanden bruikbaar mits het goed afgesloten is. Na opening merken we na een maand of drie een degradatie van de gistwerking. Het gist is dan nog steeds bruikbaar maar de broden worden steeds compacter. Als de activiteit afneemt kan je dit compenseren door meer gist toe te voegen. In zijn algemeenheid geldt bij instant gist: bewaar het zo droog mogelijk, met zo weinig mogelijk lucht (waar vocht in zit) en zo koel mogelijk. De koelkast is goed maar een vriezer is nog beter.

zakje instant gist 7 gram van dr. oetker
zakje instant gist van Dr. Oetker, 7 gram

Direct toepasbaar

Bij sommige gistsoorten moet je eerst een papje maken samen met wat water en suiker om deze goed te activeren. Instant gist kan echter direct aan de ingrediënten worden toegevoegd. Brood kan je dus maken door meel, zout, instant gist en water direct met elkaar te vermengen. Het maken van een "papje" van instant gist wordt zelfs afgeraden.

makkelijk doseerbaar

Het gist laat zich makkelijk doseren. Het heeft ongeveer de grootte van zoutkorrels en dat laat zich ook heel makkelijk met een theelepeltje of zo doseren. Omdat je van instant gist maar weinig hoeft te gebruiken is het gebruik van een precisie weegschaal heel handig maar niet strikt noodzakelijk. Een normale digitale keukenweegschaal is ook bruikbaar maar die is iets minder precies. Mocht je geen precisie weegschaal hebben, lees dan het artikel om zonder een weegschaal toch vrij nauwkeurig kleine hoeveelheden "af te wegen".

zakje instant gist van de Lidl
zakje instant gist van Lidl, 7 gram

Relatief goedkoop

Gist is normaal gesproken, samen met de broodverbeteraar, relatief het duurste ingrediënt bij het bereiden van een brood. Instant gist, mede omdat je er maar weinig van nodig hebt en niets hoeft weg te gooien vanwege de lange houdbaarheid, is relatief goedkoop.

Dosering

Gebruik voor normaal brooddeeg zoals voor wit-, bruin of volkorenbrood 1% instant gist. Gebruik je bijvoorbeeld 600 gram meel dan is 1% dus 6 gram. Natuurlijk kan je meer of minder gebruiken maar dan moet je de rijstijden daarop aanpassen, minder: langere rijstijden, meer: kortere rijstijden. Gebruik nooit overdreven veel gist want dat geeft het brood een gist smaak.

Bewaar advies

De fabrikant van instant gist geeft de volgende bewaaradviezen:

Je kan een grote verpakking instant gist bijvoorbeeld verdelen over meerdere kleinere goed afsluitbare glazen flesjes. Zorg dat je die flesjes zo hoog mogelijk afvult waardoor vrijwel geen lucht meer in het flesje zit. Als je het in plastic zakjes doet, gebruik dan zip-lock zakjes en druk alle lucht er uit voordat je de zak sluit.

Als je een vacumeerapparaat hebt, verdeel het dan over meerdere vacuümzakjes en trek deze vacuüm en bewaar ze bij voorkeur in de vriezer. Pas wel op tijdens het vacumeren dat de gist niet in de vacumeermachine gezogen wordt.

Kleine flesjes met een inhoud tussen de 50 en 200 cc / milliliter met een brede opening zijn ideaal.

Merken en verkrijgbaarheid

pak 500 gram mauripan instant gist
Mauripan instant gist van AB Mauri

De bekendste leveranciers van instant gist zijn Bruggeman en AB Mauri.

Bruggeman levert de instant gist in de bekende blauwe pakjes en in de bruine verpakking zit de variant SD, voor suikerrijke degen. AB Mauri levert de gist in de crème kleurige verpakkingen, vroeger werd dit verkocht onder de naam Fermipan in rood-goud verpakkingen.

Voor thuisbakkers die veel bakken zijn de verpakkingen van 125 gram ideaal of als je heel veel bakt die van 500 gram. Als je maar af en toe eens bakt zijn de zakjes van 7 of 11 gram voordelig in gebruik.

Instant gist in kleine zakjes van 7 of 11 gram kan je kopen in de supermarkt, boerenbond, bij een molenwinkel of bij een webshop.

De verpakkingen van 125 gram zijn lastiger verkrijgbaar deze tref je aan bij molenwinkels en online webshops.

De 500 gram verpakkingen zijn te koop bij aziatische winkels, boerenbond, molenwinkels en webshops.

Droge gist is geen instant gist

gedroogde gist in een verpakking van 24 gram, drie zakjes van 8 gram
droge gist van Vahine verpakt in kleine zakjes

De producten "droge gist" en "instant gist" worden, begrijpelijkerwijs, als een en hetzelfde product gezien. Dit is niet juist. Hoewel instant gist ook "droog" is moet je dit niet verwarren met het product wat droge gist wordt genoemd.

Droge gist wordt in Nederland nauwelijks aangeboden maar wel in België.

Droge gist zijn korrels die groter en dikker zijn dan instant gist. Instant gist lijkt, wat vorm betreft, een beetje op chocoladehagelslag maar dan heel veel kleiner, de afmetingen zitten tussen zout en suikerkorrels.

Droge gist kan je ook niet meteen gebruiken maar moet je juist wel eerst een papje van maken.

Lees meer in het artikel over de verschillen tussen droge en instant gist.

Mag instant gist en zout bij elkaar?

In veel recepten lees je dat gist en zout zo veel mogelijk gescheiden moeten blijven. Wij onderzoek gedaan of dat wel van toepassing is op instant gist. De uitslag zal je wellicht verbazen. Hier tref je het onderzoeksartikel aan.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >gist >instant gist

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie