logo
logo

Temperatuur meten van meel en water

steekthermometer van conrad met lange meetsonde

Een mooi gerezen deeg begint met een juiste deegtemperatuur. Je kan alleen de juiste deegtemperatuur bereiken als je weet wat de temperatuur is van het meel of bloem. Met de deegtemperatuur formule kan je dan de temperatuur van het water uitrekenen.

Waarom is de temperatuur meten zo belangrijk?

De snelheid waarmee een deeg rijst wordt voor een groot deel bepaald door de temperatuur van het deeg. Bij broden van tarwemeel of -bloem ligt deze meestal rond de 27° Celsius.

Deze deegtemperatuur kan je bereiken door eerst de temperatuur van het meel of bloem te meten. Met die informatie kan je de temperatuur van het water bepalen. Hoe warm het water moet zijn is eenvoudig uit te rekenen met een formule:

( gewenste deegtemperatuur - kneedwarmte ) x 2 - meeltemperatuur

Stel het meel heeft een temperatuur van 18° Celsius, je wilt de deegtemperatuur op 27° Celsius hebben en de temperatuur steeg tijdens het kneden met bijvoorbeeld 4° Celsius, dan moet het water wat je toevoegt aan het meel een temperatuur hebben van: ( 27 - 4 ) x 2 - 18 = 23 x 2 - 18 = 46 - 18 = 24° Celsius.

Werkwijze

Steek de steekthermometer in het meel of bloem. Je ziet dat de temperatuur langzaam daalt. Na een seconde of tien is deze haast gestabiliseerd. Lees dan de temperatuur af. Reken de watertemperatuur nu uit op basis van de deegtemperatuur formule.

Tap wat water uit de kraan en verwarm dit op de laagste warmtestand in een fluitketel of waterkoker. Wals met ronddraaiende bewegingen het water in de fluitketel om het water goed gemengd te krijgen om daardoor de juiste temperatuur te meten. Steek de thermometer in de fluitketel.

Is het water nog te koud, ga dan door met verwarmen. Is het te heet geworden? Haal de fluitketel van de warmtebron en voeg wat koud water toe, wals het water even rond en meet opnieuw de temperatuur. Herhaal dit tot je de juiste watertemperatuur bereikt hebt.

Melk, kwark, bier of ander vocht

In dit artikel hebben we beschreven wat de temperatuur van water moet zijn voor het bereiken van de juist deegtemperatuur. Wanneer je geen water maar melk, kwark, bier of een ander vocht gebruikt, geldt daarvoor natuurlijk exact hetzelfde. Ook dat moet je op temperatuur brengen volgens dezelfde formule.

Melk op temperatuur brengen lukt nog wel, maar kwark wordt wat lastiger maar het gaat wel. Vaak moet je in het deeg kwark en water toevoegen. In dat geval voeg je het water en de kwark in een steelpannetje en roer je het goed terwijl je het heel zachtjes verwarmd en steeds even de temperatuur meet.

Verder lezen

In de volgende stap lees je waarom het zo belangrijk is om de ingrediënten te wegen en hoe je dit het best kan doen. Ook het artikel over de deegtemperatuur kan je interesse hebben.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >temperatuur meten

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie