logo
logo

Testverslag bakmix speltvolkoren broodmix van Aldi - Albona

pak bakmix speltvolkoren broodmix van Aldi - Albona van 500 gram
broodmix speltvolkoren van Aldi - Albona

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van de broodmix "bakmix voor speltvolkoren brood" van de Aldi - Albona. Met deze broodmix bak je heel gemakkelijk een lekker volkorenspeltbrood en ook nog eens goedkoop!

Introductie

Aldi verkoopt vele broodmixen of zoals ze dit zelf noemt, bakmixen. De hier geteste speltvolkoren bakmix blijkt niet continue beschikbaar te zijn in de winkel.

Het betreft hier een broodbakmix, daarin zit dus al zout en gist, het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Verwarm het water licht tot waardoor het deeg na het kneden zo'n 27° Celsius heeft. Waarom dat verstandig is te doen en hoe je kan uitrekenen hoe warm het water moet zijn kan je lezen in het artikel gewenste deegtemperatuur.

Op de verpakking staat bij de ingrediëntendeclaratie dat deze broodmix voor 80% bestaat uit volkorenspeltmeel, 9% volkorenroggemeel en daarnaast zijn nog zuurdesemextract, zout, gist, rietsuiker, en ascorbinezuur toegevoegd.

Zuurdeegextract is vooral om het brood een lekker smaakje te geven en dat geldt ook voor het roggebloem. Maar dat zorgt wel dat het brood wat compacter wordt. Het ascorbinezuur (vitamine C) is een heel normaal meelverbetermiddel wat iedere bakker gebruikt. Het rietsuiker zorgt dat het brood een mooiere bruinere korstkleur krijgt en dient ook als voedsel voor het gist.

Eindoordeel

Bij dit meel hebben we een ambivalent gevoel. De smaak is heerlijk en daar gaat het om, maar we vonden het brood behoorlijk donker geworden, het rietsuiker zal hierin een belangrijke rol spelen. Het brood is behoorlijk compact geworden en dat is te danken aan het gebruikte speltmeel wat in dit geval over minder goede glutenvormende eiwitten beschikt. Ook het roggemeel zorgt dat het brood compacter blijft. Wat we fijn vinden is dat er lekker veel zemelen in dit meel zitten waarmee dit meel behoorlijk goed scoort.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 245 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel wat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, bovenaanzicht
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, vooraanzicht, focus op het gezeefde meel
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, vooraanzicht, focus op de gezeefde fracties
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
voorzijde
achterzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
achterzijde
bovenzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
bovenzijde
doorsnede brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
doorsnede

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest >broodmix speltvolkoren aldi albona

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie