Testverslag tarwebloem van Spar

pak tarwemeel van bio-plus van 1 kg
Tarwebloem van de Spar

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met biologisch tarwebloem van Bio+. Van dit bloem kan je vooral als je wat enzymmix toevoegt een heerlijk witbrood bakken.

Introductie

Dit biologisch tarwebloem wordt verkocht onder de merknaam Bio+, de verpakking vermeldt Bio+ trading company Harderwijk, en is verkrijgbaar bij een aantal supermarkt ketens, onder andere bij Plus.

Het tarwebloem heeft een eiwitgehalte van 9,8% van het bloemgewicht. Dat is wat aan de niet bijzonder veel. Waarden rond de 11% zijn gebruikelijker. Maar dit lage gehalte aan glutenvormende eiwitten, die uiteindelijk moeten zorgen voor het volume in je brood, zegt niet alles. Het zijn vooral de eigenschappen van de gluten die meestal een doorslaggevende rol spelen. Denk hierbij aan rekbaarheid, elasticiteit en rekweerstand.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood bio-plus tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood bio-plus tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Met dit tarwemeel bak je een een keurig witbrood, maar de geur is niet zo uitgesproken. Doordat we alleen bloem, water, zout en gist hebben gebruikt blijft dit brood uiteraard wat compact.

Eindoordeel met enzymmix

De toevoeging van 2,5 gram enzymmix heeft dit brood veel goed gedaan. In ogenschouw nemend dat dit de tarwe voor dit bloem biologisch geteeld is vinden wij dit een mooi resultaat. Aan de achterzijde van het brood zijn wel wat scheuren ontstaan. We bakten van dit biologisch tarwebloem een heerlijk geurend brood. De korst ziet er prachtig uit en heeft een mooie goudbruine kleur. Een aanrader.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood bio-plus tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood bio-plus tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie