Testverslag speltbloem van molen de Hoop, Klarenbeek

pak speltbloem van molen de hoop klarenbeek van 1 kg
speltbloem van molen de Hoop, Klarenbeek

We hebben dit speltbloem getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met dit speltbloem bak je lekkere, wat compacte witte broden met karakter.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood de Hoop speltbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood de Hoop speltbloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Bij dit speltbloem voegden we 240 gram water toe aan 500 gram bloem, dus een hydratatie dus van 48%, en kregen toen een lekker deegje.

De korst heeft een mooie kleur en is niet gescheurd. De korst heeft een lekkere karakteristieke geur. De kruim ziet er keurig uit en het brood smaakt lekker.

Eindoordeel met enzymmix

Het enzymmix heeft dit brood iets luchtiger gemaakt maar het verschil vonden we niet erg groot. De kruim is duidelijk fijner en de werking van de extra enzymen is duidelijk te zien in de korst. Doordat de enzymen meer suikers beschikbaar maakten is de kleur van de korst veel intenser geworden omdat die suikers bijdroegen aan de Maillardreactie (het bruin worden van voedsel tijdens verhitting). Het brood heeft dezelfde geur en smaak als het brood zonder enzymmix.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 240 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood de Hoop speltbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood de Hoop speltbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood de Hoop speltbloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood de Hoop speltbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood de Hoop speltbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood de Hoop tarwebloem exta met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood de Hoop speltbloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood de Hoop speltbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie