Testverslag tarwebloem van Jantina Hellingmolen Aalden

pak 1 kg tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden
tarwebloem de Jantina Hellingmolen Aalden

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het tarwebloem van de Jantina Hellingmolen in Aalden. Met dit tarwebloem kan je prachtige witte broden bakken met een heerlijke geur en smaak.

Met en zonder broodverbeteraar

Van dit bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

Voor het maken van het deeg gebruikten we onze gebruikelijke 50% hydratatie, dus 250 gram water op 500 gram bloem en kregen toen een lekker deegje.

Het brood heeft een mooie korst die nergens gescheurd is maar een iets bleke kleur heeft. Het volume van dit brood is wat compact. De korst ruikt lekker maar niet uitbundig. De kruim is wat compact en open maar verder goed. De smaak van de boterhammen is lekker.

doorsnede witbrood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden zonder enzymmix
zonder enzymmix

Eindoordeel met enzymmix

Met dit tarwebloem in combinatie met enzymmix bak je een prachtig en zeer luchtig brood. De korst is erg fraai en vertoont geen scheuren en de kleur is prachtig. De breuklijnen die op de foto te zien zijn ontstaan toen wij het brood direct na het bakken hebben besproeid met koud water. De geur van de korst is heerlijk en de boterhammen hadden gretig trek bij de testpanelleden die ze zeer waardeerden.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden zonder broodverbeteraar
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden zonder broodverbeteraar
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden zonder broodverbeteraar
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden zonder broodverbeteraar
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood gemaakt met tarwebloem van de Jantina Hellingmolen Aalden met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie