logo
logo

Test broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans

pak broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans van 1 kg
broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van bruinbrood met de broodmix rustiek volkorenbrood met zonnebloempitten van Koopmans. Met deze broodmix bak je, door alleen water toe te voegen, op een zeer makkelijke manier, lekkere, luchtige, donkerbruine broden met zonnebloemzaden.

Introductie

Dit meel van Koopmans betreft een broodmix, dus alle ingrediënten zitten in het pak zoals meel, gist en zout. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water, en een beetje liefde natuurlijk. Op het pak staan de bereidingsinstructies en die geven aan dat het water wat je toevoegt een temperatuur moet hebben van 37° Celsius, zo warm als de douche dus.

Als je de instructies op het pak volgt is dat goed, maar zo wilde wij het brood niet bakken. De instructies op het pak geven een heel nat en slap deeg wat je met spatels op "de plaat" moet laten vallen, waarna een narijs volgt en je daarna het brood bakt. Het resultaat is dan een vloer- of plaatbrood zoals dat heet.

Wij wilden het brood anders bakken en de belangrijkste reden is dat we dit meel testen op een gestandaardiseerde manier waardoor je de resultaten kan vergelijken met andere meelsoorten. We hebben er bewust voor gekozen om een busbrood te bakken omdat je dan goed de volumeverschillen kan zien.

Zoals je dit in onze testverantwoording kan lezen zorgen we dat het water een dusdanige temperatuur heeft dat het deeg een temperatuur heeft na het kneden van 27° Celsius. Dat is niet zomaar, dat is een deegtemperatuur die vrijwel iedere bakker nastreeft voor zijn deeg.

Hoe warm het water bij jou moet zijn kan je lezen in het artikel over de deegtemperatuur.

Omdat het deeg bij ons niet zo nat en slap moet zijn, omdat we het deeg moeten kunnen oprollen tot een deegrol om te zorgen dat we er een busbrood van kunnen bakken, hebben we de hoeveelheid water beperkt tot 270 gram water.

Eindoordeel

Bij de meelanalyse viel ons op dat in het meel geen zemelen aanwezig waren van 1,6 mm of groter. De wat kleinere zemelen treffen we zeer beperkt aan in dit meel, haast verwaarloosbaar. De vraag die bij ons opkwam was, is dit wel volkorenmeel? Wat we op zijn minst kunnen zeggen is dat dit meel niet grof gemalen is zoals dit doorgaans door de Nederlandse molenaars wordt gedaan.

Op basis van de hoeveelheid en grootte van de wat grovere zemelen die wij met onze drie zeven uitzeefden is geen uitspraak te doen of meel wel volkorenmeel is, maar het kan wel een indicator zijn. Dat de aanwezigheid van grove zemelen niet alles zegt blijkt wel uit de tests die we uitvoerden van het meel wat in Duitsland te koop is. Dat wordt zeer fijn vermalen en wij zeven daar ook vrijwel geen zemelen uit maar is toch volkorenmeel.

Een belangrijke indicator is de vochtopname van het meel. Hoe meer zemelen in het meel zitten hoe meer water opgenomen wordt. Voor dit meel gebruikten wij een hydratatie van 73% en dat is zeer hoog als je dat vergelijkt met de meer gangbare hydratatie van 60% bij volkorenmeel. Dus uitgaande van dit gegeven lijkt dit een zeer fijn gemalen volkorenmeel te zijn.

Dit meel heeft, om het "rustieke" karakter te benadrukken, een flinke hoeveelheid zonnebloempitten. Totaal zitten zeefden we uit dit pak 54 gram zonnebloempitten, hoeveel dat is kan je hieronder op de foto zien.

zaden die in het broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans van 1 kg
alle zonnebloempitten die we uit het pak meel zeefden (54 gram)

Het platgedrukte meel heeft een opvallende bruine tint en dat komt omdat aan deze broodmix gerstemout is toegevoegd wat een zeer donkerbruin poeder is. Bakkers gebruiken overigens vaak moutpoeder om het brood een donkerdere kleur te geven als de grijs-bruine kleur die het van nature heeft. Van ons hoeft deze bruine kleur niet zo, maar sommige thuisbakkers stellen dit erg op prijs.

deeg van de broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans
het deeg van de broodmix rustiek volkorenbrood van Koopmans

Dan de beoordeling van het brood. Realiseer dat dit brood gemaakt is van 425 gram meel, want dat is de inhoud van één pak, en dat 54 gram daarvan bestaat uit zonnebloempitten. Dus feitelijk is maar 371 gram meel gebruikt. Als je dan het volume van het brood vergelijkt met menig volkorenbrood, en dan realiseert dat dan 600 gram meel is gebruikt, dan is meteen duidelijk dat dit een zéér luchtig brood is geworden, dezelfde luchtigheid die je aantreft bij broden van de bakker.

De korst heeft een lekkere geur zoals je dat vaker ruikt als je bruinbrood bij de bakker koopt, wel echt anders dan het brood wat we bakken van volkorenmeel van de molenaar. De korst ziet er goed uit, heeft geen scheurvorming en op regelmatige zijn de zonnebloemzaden zichtbaar. De kruim ziet er prachtig uit en de zaden in het brood worden door het testpanel zeer gewaardeerd. De boterhammen vonden de testpanelleden lekker smaken.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

Let op: 450 gram broodmix

Dit brood is gebakken met 450 gram broodmix. In onze grote bloem- en meeltest hebben we, om een vaste hoogte-referentie te hebben op de foto's van het brood, voor alle test hetzelfde bakblik gebruikt.

Omdat wit- en lichtbruin brood normaal gesproken hoger wordt dan volkorenbrood hebben we bij wit- en lichtbruinbrood gebruik gemaakt van 500 gram bloem of meel en bij volkorenbrood 600 gram.

Bij meelmix en broodmix hebben we dit voornamelijk laten afhangen van het verpakkingsgewicht. Dus bij een verpakkingsgewicht van 450 gram hebben we die hoeveelheid gebruikt.

Door deze verschillende gewichten te gebruiken is het niet altijd even gemakkelijk om luchtigheid van de broden te vergelijken op basis van de hoogte van het brood. Daarom adviseren we je om vooral te kijken naar de foto's van de kruim. Vergelijk hoe compact of luchtig de kruim is om een goed oordeel te vellen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel wat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd meel rustiek volkorenbrood broodmix van koopmans
fracties, bovenaanzicht
gezeefd meel rustiek volkorenbrood broodmix van koopmans
fracties, vooraanzicht
gezeefd meel rustiek volkorenbrood broodmix van koopmans
fracties, vooraanzicht
gezeefd meel rustiek volkorenbrood broodmix van koopmans detailfoto
gezeefd meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood rustiek volkorenbrood broodmix meel van koopmans
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood rustiek volkorenbrood broodmix meel van koopmans
achterzijde
bovenaanzicht, brood rustiek volkorenbrood broodmix meel van koopmans
bovenzijde
doorsnede rustiek volkorenbrood broodmix meel van koopmans
doorsnede

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest >rustiek volkorenbrood koopmans broodmix

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie