logo
logo

Testverslag bio weizenmehl type 550 van Lidl - Belbake

pak bio weizenmehl type 550 (gebuild tarwemeel) van 1 kg van lidl belbake
bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio weizenmehl type 550 (gebuild tarwemeel/bloem) van Lidl - Belbake. Met dit tarwebloem bak je, dat dit biologisch bloem is, lekkere en redelijk hoge broden.

Introductie

Dit weizenmehl (tarwemeel) wordt in Duitsland door Lidl verkocht, maar het is soms ook in Nederland bij Lidl verkrijgbaar tijdens de "bio" week (een actieweek van de Lidl).

Dit meel is is van het type 550, dat is een bepaalde classificering die in Nederland niet gebruikt wordt en is ongeveer gelijk aan type 55 of T55 zoals dit in België en Frankrijk verkocht wordt. In Nederland wordt dit tarwebloem of "gebuild meel" genoemd maar dat is een heel ruim begrip. De mate waarin gebuild / gezeefd wordt is sterk afhankelijk van de molenaar. Lees meer over classificering van meel en bloem in het artikel wat houdt type 550 meel in?

Dit bio weizenmehl is een typische vorm van samengesteld meel. Tarwebloem, en de meeste type 550 soorten ontstaan doordat volkorenmeel zeer sterk is gezeefd. Daarbij zijn zemeltjes met het blote oog niet meer zichtbaar. Dit bloem/meel is een grappige samenstelling van bloem, dus zonder zemelen, en een kleine hoeveelheid zemeltjes, maar dan ook héél weinig. In de meelanalyse, zie foto's hieronder, troffen we 0,05 gram grove zemelen aan, een verwaarloosbare hoeveelheid. Van de middelfijne zemelen bleef ook een héél beperkte hoeveelheid zemelen in de zeef achter, die zijn op de foto te zien maar het is zo weinig dat de weegschaal op 0,00 gram bleef staan. Dat geldt ook voor de allerfijnste zemelen.

Dit is een heel ongebruikelijke vorm van type 550 "meel" (noem het maar gewoon bloem). In de meelfabriek hebben ze bij de productie van dit meel normale bloem en een héél klein beetje zemelen samengevoegd. Die zemelen zie je ook terug in het deeg en het brood. Op de foto's zie je vooral in de korst hier en daar een bruin plekje, dat is dus een zemeltje. Normaal gesproken is type 550 bloem zonder deze zemeltjes en heeft het wat een grauwer uiterlijk dan wit bloem en dat komt omdat zeer kleine zemelen, die niet met het ook zichtbaar zijn, door de zeven vallen en het een grauw uiterlijk geven.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood lidl bio weizenmehl type 550 met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood lidl bio weizenmehl type 500 zonder enzymmix
zonder enzymmix

Met de basisingrediënten meel, water, zout en gist maakten we een lekker deegje. Dat liet zich redelijk makkelijk vormen. Het deeg had een aardige ovenrijs en voor een witbrood gemaakt van biologisch bloem, zonder broodverbeteraar of andere hulpstoffen, is het een nog redelijk hoog broodje. De korst vinden wij wel aan de bleke kant. Het brood ziet er verder keurig uit, zonder scheuren en het brood laat zich ook goed snijden. De korst ruikt lekker.

Eindoordeel met enzymmix

Het enzymmix heeft veel effect op de bakaard. De korst is een stuk mooier en donkerder gekleurd. Daarnaast is het brood flink hoger en luchtiger geworden. Het deeg liet een grote ovenrijs zien. De gluten in het deeg konden dat maar moeilijk aan en dat is te zien door een vrijg grote ovenrijs-scheur over de gehele lengte van het brood op de hoogte van het bakblik. Op die plaats zit normaal gesproken altijd wel een scheur, maar hier is deze flink aanwezig. Daarmee wordt overigens het brood niet minder lekker, het brood smaakte heerlijk en liet zich ook goed snijden zonder veel kruimelen. Een mooi resultaat voor een bio-meel/bloem.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake
fracties, bovenaanzicht
ongezeefd bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, meel in focus
ongezeefd bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, zemelen in focus
ongezeefd bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake
fracties, in detail

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde
achterzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde
bovenzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde
doorsnede brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood bio weizenmehl type 550 van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest >lidl belbake bio weizenmehl type 550

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie