logo
logo

Testverslag dinkelmehl vollkorn van Lidl-Belbake

pak dinkelmehl vollkorn 1 kg van lidl belbake
dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het dinkelmehl vollkorn (volkorenspeltmeel) van Lidl - Belbake. Met dit speltmeel bak je heerlijke en mooie speltbroden.

Kneden van speltmeel

Kneden van speltmeel moet je soms wat korter doen dan bij tarwemeel. De kans bestaat namelijk op overkneden. Bij dit meel hebben we de normale kneedtijd aangehouden en geen overknedingsverschijnselen waargenomen. Dat geldt uiteraard wel voor onze situatie met onze kneder. Of je speltmeel snel overkneed is afhankelijk van vooral het speltras wat gebruikt is voor het meel. Welk speltras voor dit meel is gebruikt vermeldt de verpakking niet, alleen dat het spelt uit Duitsland komt, "Dinkel aus Deutschland" staat op de voorkant van de verpakking. Lees hier meer over in het artikel over speltmeel.

Eindoordeel

In Duitsland wordt meel vaak heel fijn gemalen. Dit meel is hierop een uitzondering. We zeefden iets meer dan 17% van het meelgewicht aan zemelen uit en dat is voor Duits meel enorm veel.

Het deeg liet zich gemakkelijk opmaken en we zijn over het bakresultaat erg te spreken. Het brood heeft een mooi volume, de korst ziet er prachtig uit, wel heeft hij overlangs wat scheuren maar die zijn ontstaan tijdens de ovenrijs en dat is bij broden heel gebruikelijk, vooral als ze een sterke ovenrijs hebben.

Het brood kruimelt wat meer dan het gemiddelde brood. De korst ruikt lekker met een typische speltgeur, de kruim ziet er goed. De boterhammen smaakten de testpanelleden zeer goed.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 350 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
ongezeefd meel
ongezeefd dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
ongezeefd meel, platgedrukt
gezeefd dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, bovenaanzicht
gezeefd dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht
gezeefddinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht
gezeefddinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties en meel, detail

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood dinkelmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest >dinkelmehl vollkorn lidl belbake

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie