Testverslag tarwebloem van Oke - Plus

pak tarwebloem van plus-oke van 1 kg
Tarwebloem van de Plus - Oke

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met tarwebloem van Oke (huismerk van Plus).

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood oke tarwebloem van plus met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood plus oke tarwebloem zonder enyzmmix
zonder enzymmix

Dit tarwebloem is niet alleen te koop bij de Plus maar ook bij de Spar. Het bloem heeft een eiwitgehalte van 11%. We gebruikten 270 gram water op 500 gram bloem en hebben in dit geval alleen nog zout en gist toegevoegd. Dat levert een "eerlijk" brood op. Zoals je kan verwachten is dit niet zo'n hoog brood. Het deeg laat zich prettig verwerken, omdat de rekweerstand van de gluten is niet heel erg hoog is.

De korst is keurig goudbruin gekleurd wat wijst op voldoende aanwezigheid van enzymen in het bloem. Het kruim ziet er keurig uit. De geur van het brood is lekker maar niet overdadig. Al met al kan je, vooral als je heel goedkoop brood wil bakken, want dit tarwebloem is erg goedkoop, mooie en lekkere broden bakken.

Eindoordeel met enzymmix

Kijk naar de foto's en je zal het met ons eens zijn dat dit een prachtig brood geworden is. De korst ziet er prachtig uit, en ruikt lekker. De korst vertoont geen scheuren. Het kruim ziet er goed uit en vertoont ook geen scheuren. Het testpanel was unaniem met het oordeel, een prachtig met een lekkere geur en smaak, een aanrader.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 270 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood plus oke tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood plus oke tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood plus oke tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood plus oke tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood oke tarwebloem van plus met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood oke tarwebloem van plus met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood oke tarwebloem van plus met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood oke tarwebloem van plus met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie