logo
logo

Testverslag volkoren tarwemeel van molen de Vier Winden in Vragender

pak volkoren tarwemeel van molen de vier winden in vragender
volkoren tarwemeel molen de Vier Winden - Vragender

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren tarwemeel van molen de Vier Winden in Vragender. Met dit meel bak je een heel lekker volkoren brood, een aanrader.

Eindoordeel

Dit is een mooi gemalen volkorenmeel. Wat ons opvalt is hoeveel zemelen we uitzeefden, dat was 15,66% van het meelgewicht en dat is een prachtige score.

De korst ziet er mooi uit waarin de grove zemelen nog lekker uitsteken, heerlijk. Het volume is niet absurd hoog zoals vaak met meel uit de meelfabriek, maar heeft toch een mooi volume waardoor we vermoeden dat dit een meel gemaakt is van een tarwemelange is van Nederlandse en buitenlandse tarwe.

Het brood wat we van dit meel bakten heeft een mooie korst hoewel hij een paar scheuren laat zien. Dit is een teken dat het de busrijs korter moet om in overeenstemming te komen met het gashoudend vermogen van het deeg gemaakt van dit meel. De korst ruikt lekker, de kruim ziet er mooi uit. De boterhammen vlogen weg, zo heerlijk vonden de testpanelleden dit brood, een aanrader.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel wat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van molen de vier winden - vragender
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van molen de vier winden - vragender
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van molen de vier winden - vragender detailfoto
gezeefd meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood molen de vier winden - vragender speltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood speltmeel molen de vier winden - vragender
achterzijde
bovenaanzicht, brood molen de vier winden - vragender speltmeel
bovenzijde
doorsnede brood molen de vier winden - vragender speltmeel
doorsnede

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest >volkoren tarwemeel - vier winden

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie