logo
logo

Testverslag molenbloem van molen Windlust Radewijk

pak molenbloem van molen windlust radewijk van 1 kg
molenbloem van molen Windlust, Radewijk

We hebben dit molenbloem getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met dit molenbloem bak je heerlijke witte broden.

Met en zonder broodverbeteraar

Van dit bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Introductie

Het bloem wat we hier testen wordt verkocht als "molenbloem", dat is een fantasienaam voor tarwebloem maar men wil benadrukken dat dit bloem afkomstig is van, en gemalen is op een molen. Dit tarwebloem is ontstaan doordat de molenaar het tarwe heeft gemalen, het zo ontstane volkorentarwemeel is daarna zeer sterk gezeefd, gebuild noemt een molenaar dit, en dan houdt hij tarwebloem over en natuurlijk de zaken die overblijven zoals gries en zemelen. Door dit proces is het bloem én het brood niet spierwit zoals je dat ziet in de supermarkt wat gemaakt is door een meelfabriek, daar moet je alleen maar blij mee zijn.

Het bloem wordt verkocht in een niet zo gebruikelijke kleine verpakking. Die bevat 500 gram, terwijl bloem meestal verkocht wordt per 1000 gram. Eén kleine verpakking is precies goed voor één witbrood en dat is ook wel makkelijk.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
met enzymmix
doorsnede witbrood zonder enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
zonder enzymmix

Het brood wat we van dit bloem maakte zonder toevoegingen leverde een lekker broodje op wat ook lekker smaakte. De korst ziet er mooi uit, de kruim ook keurig maar wel wat compact. Wil je een wat luchtiger witbrood dan zal je aan dit bloem een broodverbeteraar toe moeten voegen zoals bijvoorbeeld enzymmix. Het resultaat daarvan is hieronder te lezen en te zien.

Eindoordeel met enzymmix

Met dit bloem en 255 gram water maakten we een heerlijk soepel deegje. Na het kneden konden we er een redelijk goed vliesje van trekken, dat voorspelde dus een mooi resultaat. Het bakresultaat in combinatie met de enzymmix mag er zijn. Een mooi brood, met een prachtige kleur korst. De kruim was dik in orde. De geur was héérlijk en de boterhammen vlogen weg. Wat betreft de geur en smaak krijgt dit bloem een dikke duim omhoog van het testpanel.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 255 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
voorzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
doorsnede, met enzymmix

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest >molenbloem - windlust radewijk

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie