logo
logo

Hoe bepaal je de inhoud van een bakvorm?

broodvorm van blauwstaal
broodbakvorm van blauwstaal

Je hebt een en je wilt weten wat de inhoud is in milliliter of liter? Of je wilt een bakvorm kopen met een bepaalde inhoud maar je ziet alleen de afmetingen staan, hoe reken je die om naar inhoud?

Je hebt al het bakblik en wil de inhoud bepalen?

Pak een weegschaal, zet die vlak bij de gootsteen, je zal wel begrijpen waarom. Zet de weegschaal op nul door op de tare knop te drukken. Zet het bakblik op de weegschaal. Pak nu een glas, kom, maatbeker, het maakt niet uit als er maar water in kan en vul dit met water. Giet het water in de bakvorm. Ga net zo lang door tot de hele bakvorm tot de rand is gevuld.

Het gewicht in gram wat de weegschaal nu aangeeft is gelijk ook de inhoud van je bakvorm maar dan in milliliter. Dus als de weegschaal bijvoorbeeld 1900 gram aangeeft dan heeft het bakblik een inhoud van 1900 ml (milliliter).

Nu moet je heel voorzichtig de bakvorm leeggieten, wel zo handig dat hij vlak naast de gootsteen staat.

Je ziet in de winkel een bakblik liggen, hoe bepaal je de inhoud?

Pak een centimeter en meet de breedte en de lengte aan de onderzijde* van het bakblik en meet ook de hoogte.

Inhoud bakvorm = breedte x lengte x hoogte in centimeter = inhoud in milliliter (ml)

Stel dat je bij een bakvorm een breedte meet van 11 cm, een lengte van 28 cm en een hoogte van 9 cm, dan is de inhoud: 11x28x9=2772 ml afgerond 2800 ml of als je dit door duizend deelt heb je de inhoud in liter, dus 2800/1000=2,8 liter. Als je in deze broodvorm een brood in wil bakken dan kan je de hoeveelheid bloem of meel berekenen op basis van de informatie op deze pagina.

* We adviseren expres om de maat aan de onderzijde te meten omdat je dan altijd een veiligheidsmarge hebt. De bakvorm is vaak aan de bovenkant groter dan beneden en daarom is de inhoud iets groter dan je hier berekend, dat is alleen maar fijn.

Praktijkvoorbeeld

Stel we zijn op zoek naar een bakvorm van ongeveer 2200 ml, op deze pagina zie je een bakvorm van 32 x 12 x 8,5 cm. Die maten vermenigvuldigen we met elkaar: 32x12=384 en 384x8,5=3264. De inhoud van dit bakblik is dus 3264 milliliter. We zijn op zoek naar een bakvorm van 2200 ml dus deze is véél te groot (haast 50%).

We zoeken verder en zien deze broodvorm, die meet 25 x 13 x 8 cm. Die heeft dus een inhoud van 25x13x8=2600 ml. Die is dus iets groter dan de gewenste 2200 ml en die zou bruikbaar zijn, alleen... dit is wel een zeer brede en lage bakvorm voor brood. Busbrood willen we doorgaans smal en hoog en niet breed en laag. De breedte van dit bakblik is 13 centimeter! Dat is echt heel breed. De hoogte is maar 8 centimeter, ook heel laag.

We zoeken een broodbakvorm met een breedte van ongeveer 9 cm aan de onderzijde. We zoeken nog even door en vinden hier een broodbakvorm die meet 28 x 10,5 x 8,5 cm. Die heeft dus een inhoud van 28x10,5x8,5=2499 ml. We zochten 2200 ml, deze is ietsje groter maar goed geschikt. Hoe die maten zijn gemeten (aan de onder of bovenkant) is onduidelijk maar we vermoeden dat dit bakblik toch precies 2200 ml inhoud heeft, het lijkt namelijk als twee druppels water op het bakblik wat wij al jaren gebruiken en die heeft een inhoud van 2200 ml. Overigens, de links naar de vormen zijn alleen illustratief, we doen geen uitspraken over het product / winkel.

Zo, nu weet je hoe je de juiste bakvorm kan zoeken bij een bepaald recept. Maar, eigenlijk is dat de wereld op zijn kop zetten. Normaal pas je het recept aan op de inhoud van je bakblik, anders moet je voor ieder recept een ander bakblik kopen.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >bakken >bakvorm >inhoud bepalen

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie