Volkorenbrood

volkorenbrood van meel van albert heijn
volkorenbrood

De Nederlands wet heeft de productaanduiding volkorenbrood beschermd. Dit is brood wat gemaakt is van gemalen tarwekorrels zonder dat een onderdeel uit maalsel verwijderd is. De tarwekorrel wordt dus integraal (in zijn geheel) verwerkt tot meel en samen met zout gist en water vormt dat de ingediënten van volkorenbrood.

Volkorenbrood is samengesteld op basis van volkorenmeel. Meestal wordt dan volkorentarwemeel bedoeld. Volkorenmeel ontstaat door een graankorrel te malen en alle componenten waaruit de graankorrel bestaat, zoals de zemel, kiem en bloem, integraal te gebruiken. Niets mag uit het meel gezeefd of gebuild worden. Ondanks deze heldere definitie wordt in de meelfabriek, waar sprake is van een hoogmaalderij, de kiem gescheiden van de rest van het meel (en vaak zeeft men nog meer uit) en apart verkocht buiten de bakkerijsector. Feitelijk mag dit geen volkorenmeel genoemd worden maar toch bakken hier vrijwel alle bakkers hun volkorentarwebrood mee. De traditionele molenaar maalt het graan op basis van een vlakmaalderij en daarbij komt de kiem wel in het volkorenmeel terecht.

Volkorenbrood is geen bruinbrood

Het is een bekende misvatting dat vaak wordt gedacht dat bruinbrood het zelfde is als bruinbrood. Dat is geenszins het geval. Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood leggen we uit in het artikel wat is het verschil tussen bruin- en volkorenbrood?

Daarnaast denken de meesten dat volkorenbrood bruin is. Dat is niet helemaal juist. Volkorentarwebrood is meer grauw grijzig met een tint bruin. Wanneer volkorenbrood echt bruin is heeft de bakker een kleurstof toegevoegd zoals bijvoorbeeld moutmeel.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie