Monnikenmolen - Sint Jansklooster (Steenwijkerland)

Monnikenmolen - Sint Jansklooster (Steenwijkerland)

De Monnikenmolen is een korenmolen gebouwd in 1857 en is in 1997 volledig gerestaureerd. De molen is weer maalvaardig gemaakt en er wordt door vrijwilligers nu weer regelmatig tarwe gemalen voor het pannenkoekenhuisje, eigen verkoop in het winkeltje en voor enkele streekwinkels in de buurt.

De Monnikenmolen is een stellingmolen, de molen staat even buiten het dorp op de kruising van de molenstraat en bergkampen. Het beheer is in handen van "de stichting vrienden van de Monnikenmolen" en bestaat uit vrijwilligers.

Ieder jaar tijdens de molendag, op open monumentendag, laat men het hele proces zien van schoven graan dorsen met een antieke dorsmachine, de tarwe korrels malen op de molenstenen met windkracht en het meel gebruiken om pannenkoeken van te bakken. Ook worden oude ambachten als stoelen matten, manden maken, netten boeten en dergelijke gedemonstreerd. Tevens vindt een show plaats met oude tractoren en werktuigen, ongeveer vijftien kramen met streekproducten of eigen gemaakte gebruiksvoorwerpen en activiteiten voor de kinderen.

Algemeen[1]

statusin bedrijf
openingstijden[pasen t/m herfstvakantie] wo vr: 13-17u, za: 10-17u, [na herfstvakantie tot pasen] za: 9.30-12u
adresMolenstraat 1
postcode woonplaats8326CV Sint Jansklooster (Steenwijkerland)
landNederland
route­beschrijvingvanaf jouw locatie
websitelink website
emailinfo@monnikenmolen.nl
telefoon+31627113871 of +31622756704
maaltechniekvlakmaalderij
aandrijvingwind

Verkooppunt

winkel (balieverkoop)ja
webshopnee
verzending mogelijkonbekend

Verkrijgbaarheid specifieke producten[2]

glutenvrij meelnee
meel, bloemtarwemeel(vk,gb), tarwebloem
(vk=volkoren, gb=gebuild)
additieven-
graankorrelstarwekorrels
rijzen, bakken-
gereedschap-
overigpannenkoekenmix

Diensten, activiteiten, accommodaties[3]

rondleiding korenmolen

Bezoekers krijgen een uitgebreide rondleiding door één van de molenaars die graag vertellen over hun hobby/vak.

trouwfoto's maken

De korenmolen biedt de gelegenheid om binnen, op of naast de molen huwelijksfoto's te maken (maar ook voor andere gelegenheden kan de molen gebruikt worden voor het maken van foto's).

huwelijk voltrekken

Op de begane grond van de molen kan een huwelijksceremonie gehouden worden.

Groepsgrootte: maximaal 30

bijeenkomstruimte, vergaderruimte

Men ontvangt graag groepen voor een uitje of een vergadering. Men biedt een rondleiding op de molen aan met een praatje van een molenaar. Voor koffie/thee met wat lekkers of eigen ambachtelijke pannenkoeken.

Groepsgrootte: maximaal 30

groenten

Van aardbei tot ei en kaas tot tarwemeel

We hebben adressen verzameld van molenwinkels, kaasboerderijen maar ook boerderijwinkels waar bijvoorbeeld melktappunten staan en waar je bijvoorbeeld aardbeien, asperges, pastinaak, prei, yoghurt, vla, honing, bessensap, appels, aardappels, champignons, eieren of uien kan kopen.

 1. We moedigen de eigenaar of beheerder van Monnikenmolen aan om wijzigingen of aanvullende informatie aan ons door te geven; molenaar: gebruik deze link daarvoor. De bovenstaande informatie is verkregen via het internet of is verstrekt door Monnikenmolen. Maar het is mogelijk dat men wijzigingen doorvoert zonder dit aan ons door te geven. Daarom kunnen we niet instaan voor de correctheid van de op deze pagina getoonde informatie. Als we van Monnikenmolen aanpassingen ontvangen werken we dit direct bij. Kijk op de website van Monnikenmolen voor de laatste informatie.
 2. Dit is niet noodzakelijkerwijs een complete opsomming van de te leveren producten maar een selectie die broodsmakelijk.nl interessant vindt voor thuisbakkers en organisch gegroeid is, mede door vragen van bezoekers die ons vroegen "waar kan ik product X of Y kopen?".
  Glutenvrij meel Voor de thuisbakkers die te maken hebben met een glutenintolerantie. Let op: glutenvrijmeel betekent nog niet dat dit meel ook geschikt is voor coeliakie patiënten omdat het glutenvrije meel kruisbesmet kan zijn met sporen van andere producten omdat men bijvoorbeeld het glutenvrije meel gemalen heeft op dezelfde molensteen waar ook meelsoorten met gluten gemalen worden. Vraag daarom specifiek of het glutenvrije meel voor jou geschikt is. Wanneer hierboven bij glutenvrij meel staat: "ja, geschikt voor coeliakie patiënten" dan heeft men ons expliciet aangegeven dat men meel verkoopt dat geschikt is voor coeliakie patiënten.
  Meel/bloem Volkorenmeel wordt weergegeven met de toevoeging (vk). Gebuild meel heeft de toevoeging (gb). Biologisch meel heeft de toevoeging (bio).
  Additieven In deze groep vallen producten zoals enzymmix, biologische broodverbeteraar, donker moutpoeder, diastatisch moutmeel, glutenpoeder, vruchtenbroodpoeder voor gebruik in een rozijnenbrood, hardbrood- krokantbroodpoeder, kleinbroodpoeder en ascorbinezuur.
  Graankorrels Voor degene die thuis graan willen malen is hier een opsomming gemaakt van de verkrijgbaarheid van hele graankorrels.
  Rijzen, bakken In deze groep vermelden we de verkrijgbaarheid van pakjes instant gist van 125 gram (omdat ze populair zijn bij thuisbakkers, zakjes zijn duur en de verpakking van 500 gram is voor de meesten veel te veel) maar ook rijsmandjes en bakblikken.
  Gereedschap De verkrijgbaarheid van gereedschappen zoals een deegsteker, deegroller en bakspray.
 3. Informeer bij Monnikenmolen naar de voorwaarden en kosten.

aanpassing/controle: 20240130

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >adres >molen/maalderij >nl

laatste toevoegingen