windmolen

Wat is onze drijfveer om adressen te verzamelen van boerderijwinkels en molenwinkels?

Het verzamelen en publiceren van adressen van "direct kopen bij de boer" verkooppunten en molenwinkels vergt enorm veel tijd. Je zal je afvragen, waarom doen wij dit? In dit artikel beschrijven we onze drijfveer.

Vragen jullie geld voor een vermelding?

Nee hoor geen cent, ook niet in natura. Wij hebben principes, we zijn transparant, en voor een vermelding in onze overzichten laten we ons niet betalen, het is geheel gratis. Als iemand ons geld zou aanbieden zouden we dit weigeren. Voor geen enkele letter op deze site heeft ooit iemand ons betaalt en zoals je kan lezen in over ons zouden we dat ook categorisch weigeren.

Idealistische gronden

Alle moeite die wij steken in het verzamelen van de verkooppunten is gestoeld op idealistische gronden. Wij hebben een missie, wij hebben het beste voor met het milieu, de natuur, de mens en in dit kader vooral boeren en molenaars. Daarin past de publicatie van "kopen bij de boer adressen". We komen hier later op terug.

Welke verkooppunten nemen jullie wel op?

In principe nemen we ieder verkooppunt op waar je als particulier rechtstreeks, de producten die de boer(v/m) "zelf" produceert kan kopen. In principe dus geen tussenhandel. Een zuivelboerderij waar je melk kan kopen nemen we dus op. Een zuivelboerderij die van hun melk boerenkaas maakt ook. Zo ook fruittelers, aardbeientelers, aspergetelers, champignontelers, groentekwekerijen, en ga zo maar door. Boerderijen die in een winkeltje aan huis hun eigen producten verkopen zullen wij met plezier opnemen in onze overzichten. Dat geldt ook voor pluktuinen en organisaties waar je een "oogstaandeel" koopt.

Hiervoor vernoemde voorbeelden van verkooppunten zullen soms ook producten van "boeren in de buurt" meeverkopen. Dat is prettig voor de consument, maar dat begint bij ons al te schuren. Want we willen juist dat je direct bij de boer koopt en dat er geen marge verloren gaat aan tussenhandel, maar zolang dit meeverkopen beperkt wordt tot producten van "boeren uit de buurt" hebben we daar geen moeite mee. Dat een boerderijwinkel, als voorbeeld, ook biologische citroenen verkoopt is weliswaar tegen onze principes, ze komen immers niet "van hier" maar zolang dat gebeurd voor producten die hier niet geteeld kunnen worden hebben we daar geen bezwaar tegen.

Boerderijen, kwekers en telers kunnen zich hier aanmelden.

Welke verkooppunten nemen jullie niet op?

Het verzamelen van agrarische verkooppunten dient een hoger doel, daar horen als voorbeeld groentewinkels en supermarkten logischerwijs niet bij. Het gaat er om dat we je stimuleren om direct bij de bron je producten gaat kopen, dus bij de boer, niet bij de supermarkt.

Een voorbeeld uit de praktijk waar we een grens hebben getrokken is een zuivelboerderij die ons vroeg om opgenomen te worden. De zuivelboerderij produceert melk, verkoopt de melk aan een kaasfabriek, dat was in dit geval de Beemsterkaas fabriek. Een klein deel van de gefabriceerde kaas kocht de boer weer terug en verkocht dit in een winkeltje aan de boerderij. Zo'n boerderijwinkeltje is erg nostalgisch maar als je daar de Beemsterkaas, dus fabriekskaas, koopt dan verschilt dat niet van het kopen van Beemsterkaas bij een supermarkt.

We hebben daarom deze zuivelboerderij niet opgenomen. De overwegingen waren: 1. men verkocht in het winkeltje geen enkel product dat men zelf maakte (als men de eigen melk had verkocht had dit anders gelegen), 2. de kaas werd niet door een collega kaasboer gemaakt (en boeren willen we juist steunen) maar door een fabriek, dit levert mogelijk niet alleen onnodig veel transportkilometers op, en we willen juist kleinschaligheid ondersteunen. Wel boeren, maar geen fabrieken, distributiecentra, inkoopcombinaties, etcetera.

Wat is jullie idealistische doel?

Wij zijn erg betrokken met het milieu, de natuur en het welbehagen van de mens. De manier zoals we nu leven is niet duurzaam. Zo verbruiken wij de natuurlijke bronnen in een sneller tempo dan de natuur deze kan aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan visserij, houtproductie, aardolieproductie (aardolie is een prachtig product, we moeten het alleen niet verbranden) en het winnen van delfstoffen. Daarnaast produceren we zoveel afval dat de aarde niet in het zelfde tempo dit weer kan afbreken, nog afgezien dat we ook afval produceren die, naar ons nu bekend is, nooit meer afgebroken zal worden, zoals de meeste plastics.

Denk groot, begin klein. Niets doen helpt zeker niet.

Door hetgeen wij als mens doen verstoren we de natuurlijke balans en uiteindelijk heeft dat enorme consequenties voor ons en de natuur, alleen voelt de mens dit niet zo sterk omdat dit langzame veranderingsprocessen zijn. Denk hierbij aan zaken als klimaatverandering.

Doordat dit langzame veranderingsprocessen zijn, die eerst geen of nauwelijks gevolgen lijken te hebben voor ons milieu, is de urgentie bij de vervuilers (wij) niet zéér hoog. Van nature negeren we signalen dat er iets mis is, het valt allemaal mee denken de meesten of vinden het niet prettig hun gedrag te veranderen, en worden onze kinderen uiteindelijk met de gevolgen opgescheept. Je zou haast denken dat de mens egoïstisch is en niet om de kinderen geeft.

Een aantal voorbeelden: veel onnodig transport van goederen (bloemkool of sperciebonen uit Egypte) en mensen (verre vakanties, woon werkverkeer over grote afstanden), onnodig energieverbruik (weinig isolatie, terrasverwarmers), milieu vervuilende productie van energie (kolen/bruinkool/olie/gas/kernenergie), vervuilende fabrieken, productie van milieu vervuilende stoffen zoals vergif dat eerst op ons voedsel komt en daarna in het grondwater, dus uiteindelijk in ons lichaam komt, de productie van (micro)plastics of bijvoorbeeld anti-aanbaklaag producten die slecht zijn voor het milieu en mens, niet duurzame houtkap, intensieve veeteelt en niet duurzame visserij.

Verander je gedrag, echt alles helpt

Er is maar één manier om dit verstorende effect te niet te doen en dat is door ons gedrag te veranderen. Maar je gedrag veranderen is moeilijk. Ja, daar hebben wij ook moeite mee, vooral om consequent te zijn.

Denk groot, begin klein. Niets doen helpt zeker niet. Al is je gedragsverandering nog zo klein, alle kleine beetjes helpen. Voortaan je eitjes of je kaas bij de boer kopen? Kijk dat helpt.

Kijk niet wat andere doen, laat anderen kijken naar wat jij doet

Als iedereen zo'n stap zet zijn we uit de startblokken gekomen en zullen daarna vast nog vele hordes genomen worden. Een lange rijs begint met één enkele stap. Maar kom uit je stoel, start, zet die eerste stap. Kijk niet wat andere doen, laat anderen kijken naar wat jij doet. Doe het, het geeft je een "je bent goed bezig" gevoel. Alleen dat voelt al goed.

Een héél klein stapje kan je zetten in de supermarkt als je groente koopt. Kijk dan naar het land van herkomst. Staat daar Egypte, Marokko of een dergelijk ver land op, dan moet je dat niet willen kopen. Die groenten zijn immers met vliegtuigen, die het milieu sterk vervuilen, vervoerd. Je doet er goed aan om alleen groente "van het seizoen" te kopen, want die groente komen wel uit onze omgeving.

Nog beter is om je voedsel zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer te kopen. Liefst op de (elektrische) fiets er naar toe dat belast het milieu het minst. De producten zijn niet alleen lekkerder, want verser en rijp, de boer krijgt er ook nog eens een betere prijs voor. Je slaat "de tussenhandel" die de boeren vaak uitknijpen over. Dat we een groot voorstander zijn van biologische producten zal je niet verbazen.

We zijn ook realistisch en weten dat het (nog) niet altijd lukt om bij alles ons gedrag te veranderen, maar het is een groot streven, als je iedere keer een stapje vooruit zet, hoe kleine dan ook, kom je ook tot je doel.

In dat kader willen we onze bezoekers stimuleren om agrarische producten rechtstreeks bij de boer te kopen. Daarom zijn wij adressen gaan verzamelen van boerderijen (dit moet je ruim zien en bevat ook bijvoorbeeld telers, kwekerijen, kaasboerderijen en molens), die een winkeltje "aan huis hebben" of een automaat hebben opgesteld. Dus adressen waar je als particulier "rechtstreeks bij de boer" producten kan kopen.

Hoe stimuleren wij dit gedachtegoed en wat is onze rol daarin?

Wij ontvangen op onze website enorm veel bezoekers en proberen die bezoekers te verleiden om ook lokale producten te kopen, rechtstreeks bij degene die het maakt. Om het onze bezoekers makkelijker te maken hebben we een platform gebouwd waarbij je adressen kan vinden per land, provincie, gemeente en dorp maar ook per product. Zo hebben we overzichten van bijvoorbeeld kaasboerderijen, boerderijwinkels, melktapautomaten, eierautomaten, aardbeitelers, aspergetelers, etcetera. We hopen dat we onze bezoekers kunnen bewegen (een deel) van hun producten niet meer bij de supermarkt te kopen maar "rechtstreeks bij de boer(in)/molenaar/teler". Die adressen kan je hier vinden.

Het platform

De kern van het door ons gebouwde platform is een grote database waarin we gegevens vastleggen van een molen/maalderij/boerderij/teler. Logischerwijs leggen we daar de adresgegevens en openingstijden in vast maar ook zaken als welke producten men verkoopt, welke producten daarvan biologisch zijn, of die producten zelf geproduceerd zijn of dat ze "meeverkocht" worden.

Ook leggen we vast of het verkooppunt activiteiten, diensten of accommodaties aanbiedt. Denk aan rondleidingen, workshops, boerendoolhof, overnachtingsmogelijkheid, een trouwlocatie, bijeenkomstruimte voor kinderfeestjes, vergaderingen of noem maar op.

De verkooppunten komen in een overzicht naar voren en wanneer men daar op klikt komt de bezoeker op een speciale pagina die geheel gewijd is aan dat verkooppunt. Daarin staat niet allen het adres, link naar de website, emailadres, telefoonnummer en openingstijden maar laten we de bezoeker zien welke productcategorieën te koop zijn en welke accommodaties, diensten of activiteiten men aanbiedt. Op die pagina staat ook een link waarin we een routebeschrijving tonen vanaf iedere locatie die je maar opgeeft.

Nieuw adres aanmelden?

Onze overzichten zijn, hoe zeer we ook ons best doen, nooit compleet. Heb je een aanvulling? We stellen het erg op prijs als je deze naar ons stuurt. Stuur een email, hier vindt je het emailadres.


aanpassing/controle: 20231020

populair

home­ >adressen

laatste toevoegingen