Alles in 1: overzicht van alle artikelen van broodsmakelijk.nl

Op deze pagina tref je verwijzingen aan naar (haast) alle door ons gepubliceerde artikelen.
Algemeen
- bakkersglossarium
- bakkersprofielen
- bakkersprofiel prijsbewust
- bakkersprofiel terug naar de basis
- ballonbrood
- bereiden, brood
- broodbakken op de camping
- broodbesluit
- broodbesluit 2020
- broodsoorten
- bruinbrood
- faq
- gouden regels
- mise-en-place
- misleiding of stumpers?
- molenwinkels (in NL, BE, DE, ...)
- kaasboerderijen (NL/BE)
- boerderijwinkels (NL/BE)
- vragen van bezoekers: vraag het broodsmakelijk
- wetgeving
- winkels (waar o.a. meel te koop is)
- onze reactie op het AD artikel over volkorenbrood
Beginners
Broodbakmachine onderwerpen
- startpagina broodbakmachines
- aandachtspunten bij kopen broodbakmachine
- over de duurzaamheid van broodbakmachines
- wat voor meel en waar meel kopen?
- gist
- broodverbeteraar
- recepten
- praktische tips
- gouden regels
- gouden regels bij gebruik broodmix
- broodmix
- is een kijkvenster handig?
- deegtemperatuur
- waarom is het deeg (van broodmix) niet gerezen?
- kneedhaak draait stroef
- bakblik schoonmaken na alleen kneden?
Brood
- ballonbrood
- brood bewaren
- broodbesluit
- broodsoorten
- bruinbrood
- busbrood
- droge stof, gehalte
- volkoren
- volkorenbrood
Wegen en meten
- ingrediënten wegen
- temperatuur meten ingrediënten
- weegschaal
- wegen van kleine ingrediënten, een trucje
Tests - onderzoek
- test bakspray
- test plantensproeiers
- test precisie weegschalen
- test mag zout en gist bijelkaar?
- test van een spiraalkneder
- de grote meel en bloem test (onderzoek naar bakaard)
- de grote meel en bloem test: gewichten van zemelfracties
- de grote meel en bloem test: recept bruinbrood
- de grote meel en bloem test: recept witbrood
- de grote meel en bloem test: testmethodiek bloem
- de grote meel en bloem test: testmethodiek meel
- werkwijze witbrood bakken uit test
Gereedschap
- bakvorm
- bakvorm, blauwstalen inbranden
- bakspray
- broodbakmachine
- broodsnijmachine
- graanmolen
- graanmolen, kopen
- gereedschap
- kneedmachines
- lame
- ovens
- spiraalkneders
- plantensproeier
- rijsmuts
- steekthermometer
- vlokker
- weegschaal
Ingrediënten
- Wat is het verschil tussen bloem en meel?
- acerola kers concentraat (natuurlijke vorm van ascorbinezuur)
- ascorbinezuur
- bakkerszout of jozo zout?
- bloem voor het bakken van luchtige broden
- broodverbeteraar
- biologische broodverbeteraar / enzymmix
- bloem: zie sectie meel, bloem, broodmix
- diastatisch moutmeel
- diastatisch moutmeel zelf maken
- emulgator
- enzymen
- enzymmix
- gist
- instant gist
- verschil droge gist en instant gist
- glutenpoeder
- ingrediënten
- ingrediënten kopen
- meel: zie sectie meel, bloem, broodmix
- moutmeel
- moutpoeder
- vocht
- zout
- zout, gejodeerd
- minder zout in broodrecept gebruiken
Graan
- bewaren
- bewaren, mylar zakken
- endosperm
- fractie
- graan
- kopen
- melangeren
- mouten
- reinigen
- wat is schot in graan?
- soorten
- vochtgehalte bepalen
Malen
- fractie
- hoogmaalderij
- malen
- meelfabriek
- vlakmaalderij
- vlokker
- verschil tussen meel van molenaar en meelfabriek
- zelf malen met graanmolen
- zelf malen met koffiemolen
Meel, bloem, broodmix
- asgehalte
- beschadigd-zetmeel
- biologisch versus gangbaar
- bloem
- broodmix
- broodmix en meelmix, het verschil
- builen
- fractie
- meel
- meel, classificaties - type indelingen in Duitsland, België, Frankrijk en Italië
- meel, hoe kan je dit het best langdurig bewaren?
- meel, hoe kan je testen of het nog goed is?
- meel en bloem, de grote test
- meel, kopen
- meel, melange
- meel, samengesteld
- meelmix
- patentbloem
- premix
- speltmeel
- uitmalingsgraad
- verschil meel, bloem, meelmix, premix, broodmix
- verschil bloem en patentbloem
- verschil tussen meel van molenaar en meelfabriek
- volkorenbloem
- volkorenmeel
- wat is het verschil tussen meel en bloem
- wat is goed volkorenmeel?
- wat is patentbloem?
- wat betekent type 550 meel (uit Duitsland)?
- wat betekent type 1050 meel (uit Duitsland)?
- wat betekent type 110 meel (uit België en Frankrijk)?
Recepten
- recept
- recepten
- algemene informatie over recepten (die belangrijk zijn te weten)
- recept voor echt volkorenbrood
- recept voor witbrood
- recept voor rozijnenbrood
- boule bakken in een pan met de boule in de panmethode
- tips om zelf goede oliebollen te bakken
- tulband die nooit oud en droog wordt
Rijzen
Deeg
- bakkersformule
- broodmix
- deegtemperatuur
- deeg is de baas
- decoreren
- doorslaan
- gashoudendvermogen
- gluten
- hydratatie
- kneden
- mengen
- overkneden
- premix
- vliesje trekken
- vocht
- voordeeg
- vormen of het opmaken van deeg
- instructie deeg vormen busbrood (eenvoudige versie voor beginnende thuisbakkers)
- instructie deeg vormen busbrood (ervaren thuisbakkers)
Bakken
- bakken
- Help! De korst van het brood verbrandt tijdens het bakken
- bakken met een koude start (onverwarmde oven)
- baktemperaturen en baktijden
- bakvorm
- bakvorm, berekenen inhoud
- bakvorm, hoe groot moet hij zijn voor een bepaald deeg?
- bakvorm, uitrekenen hoeveel meel of deeg voor die vorm
- busbrood
- inovenen
- invetten
- bakspray
- lossen
- bevochtigen/besproeien
- wieks, hoe maak je
Vragen van bezoekers (vraag het broodsmakelijk)
Algemeen
- Hoe komt het dat zelfgebakken brood snel oudbakken is?
- Hoeveel gram meel levert een brood op met een bepaald gewicht?
- Welke broodverbeteraar voor welk type brood?
- Het brood blijft wat compact, hoe kan ik het luchtiger krijgen?
- Wat doet sojagrut in brood van de Appie?
- Hoe kan ik mijn zelf gebakken bolletjes brood luchtiger maken?
- Brood bakken zonder zout?
Ingrediënten
- Kan je van havermeel of gemalen havermout een brood bakken?
- Wat zijn de gezondheidsaspecten van broodverbetermiddelen in broodmix?
- Waarom is bloem in de supermarkt goedkoper dan volkorenmeel?
- Moet ik tarwebloem of patentbloem gebruiken voor brioche?
- Wat zijn die zwarte schilfertjes in mijn biologisch meel en is dat erg?
- Wat is het verschil tussen volkorenmeel en volkorentarwemeel?
- Waar koop ik ongebleekte bloem en meel?
- Waarom is de kleur van bloem bij de molenaar anders dan bloem van de supermarkt?
- Kan je brood bakken met natriumarm zout zoals LoSalt of lightzout?
- Is havermout wel of geen volkoren?
Kneden
- Hoe weet ik dat het deeg voldoende gekneed is?
Rijzen en gist
- Liggen de verhoudingen meel/gist vast?
- Kan je deeg laten rijzen in een hooimadam?
- Het deeg rijst wel goed in de voorrijs, maar stopt met rijzen in het bakblik, hoe kan dat?
- Hoe komt dat mijn deeg heel weinig ovenrijs heeft?
- Deeg afdekken met folie of oven benevelen met plantenspuit bij gebruik oven als rijskast?
- Hoe komt dat het deeg in de winter minder snel rijst en de broden niet zo hoog zijn?
- Kan je deeg een nacht in de koelkast bewaren en daarna bakken?
Opmaken en bakken
- Kan je ook brood bakken in een oven met een kleine binnenhoogte zoals de meeste combimagnetronovens?
- Brood bakken met een voorverwarmde of koude oven?
- Hoe komt het dat het deeg inzakt / instort tijdens het bakken?
- Moet je sesamzaad eerst roosteren voor gebruik in of op het deeg?
- Hoe kan je een brood bakken met een knapperige korst zoals bij een boule rustique?
aanpassing/controle: 20240721
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie