Ascorbinezuur

ascorbinezuur poeder in een schaaltje
ascorbinezuur in poedervorm

Bij de bereiding van brood wordt vaak ascorbinezuur aan het meel of bloem toegevoegd als broodverbeteraar, wat is dat voor stof? Is dat niet gevaarlijk? Waarom voegt men deze stof toe aan het meel en bestaat er een alternatief?

Wat is het?

Ascorbinezuur is de scheikundige naam voor vitamine C. De stof is een toegestane stof in voedsel en heeft een E-nummer: E300.

Ascorbinezuur is een woord dat zijn oorsprong heeft uit het Grieks en kan ontleed worden in twee delen: a betekent tegen en scorbine staat voor scheurbuik[1]. Een zuur dus die scheurbuik tegengaat. Ascorbinezuur wordt niet door het menselijk lichaam aangemaakt en moet je dus binnen krijgen door het eten van vers voedsel zoals fruit. Het gebruik van ascorbinezuur heeft geen negatieve connotatie. Sterker nog het eten van vers fruit en groentes wordt, mede vanwege de vitamine C, gestimuleerd.

Waarom wordt ascorbinezuur aan meel toegevoegd?

Ascorbinezuur wordt voornamelijk aan meel toegevoegd om de kwalitatieve eigenschappen van gluten, die ontstaan tijdens het kneden, te verbeteren. Ascorbinezuur geeft tijdens het kneden zuurstof af aan het deeg en het zuurstof wordt opgenomen door de eiwitten in het deeg (de gluten).

Feitelijk is het toevoegen van ascorbinezuur een versterking van een natuurlijk proces dat plaatsvindt na het malen van graan. Pas gemalen meel bakt minder mooie broden dan meel dat langer gerust heeft.

Tot het midden van de 20e eeuw en daarvoor had het meel dat de bakker gebruikte reeds drie weken gerust. Tijdens die rustperiode bindt het zuurstof uit de lucht zich aan de eiwitten in het meel (die later in het deeg de gluten vormen). Omdat meel drie weken lang geconditioneerd opslaan ruimte en energie kost, dus geld, wordt tegenwoordig meel al na een week naar de bakker vervoerd. Het meel is dan nog niet genoeg gerijpt. Daarom voegt de meelfabriek ascorbinezuur toe aan het meel om dit verschil te overbruggen.

Daarnaast voegt de bakker, meestal als onderdeel van een broodverbeteraar, extra ascorbinezuur toe om de gluten sterker te maken. Dit resulteert in hogere volumineuzere broden met een luchtige kruim.

Hoewel ascorbinezuur een antioxidant is, dus juist zuurstof reduceert gebeurt in deeg juist het omgekeerde. Het ascorbinezuur wordt tijdens het kneden omgezet in dehydro-ascorbinezuur die wel zuurstof kan afstaan. Zodra het kneden van het deeg stopt, en dus ook geen lucht/zuurstof meer toegevoegd wordt aan het deeg, neemt deze gluten versterkende werking af. Dit komt omdat het gist ook zuurstof gebruikt en geen nieuwe toevoer is van nieuw zuurstof. Wat achterblijft is dan weer zuiver ascorbinezuur. Tijdens het bakken valt dit in elementen uit elkaar en is dit niet meer terug te vinden in het gebakken brood.

Alternatief

In plaats van de droge vorm toe te voegen kan je ook wat sap van een verse citroen aan je deeg toevoegen. Een citroen zit bomvol vitamine c, en geeft vergelijkbare resultaten als ascorbinezuur alleen krijgt je brood een wat zure bijsmaak. Tegenwoordig wordt ook steeds meer acerola kers concentraat toegepast een vrucht waar ook veel vitamine C in zit.

Waar is ascorbinezuur te koop?

Ascorbinezuur is als poeder te koop bij winkels waar veel vitaminen worden verkocht. Een potje van 170 gram kost ongeveer tien euro. Het is ook te koop bij sommige molenaars.

Hoeveel vitamine C voeg ik toe aan het meel (dosering)?

Je hoeft maar heel erg weinig ascorbinezuur toe te voegen aan het meel. Gebruikelijke waarden zijn tussen de 10 en 50 mg per kilo meel. Benadrukkend, we hebben het hier over milligram (duizendste van een gram). Meer vitamine C toevoegen geeft geen beter resultaat. Sterker nog, als je de hoeveelheid vitamine C overdrijft zal het brood een bepaalde, lastig te omschrijven, geur krijgen die niet iedereen op prijs stelt (maar niet iedereen valt deze geur op of vindt deze geur erg).

Voor de thuisbakker zijn deze hoeveelheden niet makkelijk te wegen, zelfs niet een precisieweegschaal. De achterkant van een theelepeltje (het heft) waarop vitamine C poeder ligt ter grootte van een broodkruimeltje is een aardige benadering.

Veel prettiger is het gebruik van enzymmix. Daarin zit onder andere precies voldoende ascorbinezuur en is makkelijker af te wegen.

[1] Scheurbuik was in de tijd van de VOC een bekende ziekte aan boord van schepen. De bemanning at langdurig geen verse groentes of fruit en kreeg daardoor een vitamine C gebrek waar zij uiteindelijk aan overleden. De oplossing voor deze "ziekte", wat feitelijk geen ziekte was maar een gebrek, is het eten van voeding waarin vitamine C zit. Het eten van citrusvruchten of bijvoorbeeld zuurkool is de eenvoudigste remedie tegen dit vitaminetekort.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodverbeteraar >ascorbinezuur

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie