Bakkersprofiel: de prijsbewuste bakker

kassabon met euro biljetten en euromunten
is zelf brood bakken goedkoper?

Wat onderscheid een prijsbewuste thuisbakker van andere bakkers? Waar koopt deze zijn spullen en waar wordt dan op gelet?

Doel

Dit type bakker heeft kostenbesparingen voor ogen of let op zijn minst bij al zijn aankopen scherp op de prijs. Deze bakker is overtuigt dat zelf brood bakken niet alleen leuk en gezond is maar ook goedkoper kan dan het brood in de winkel te kopen. Mocht deze overtuiging niet aanwezig zijn dan is het doel om zelf heerlijk geurige broden te bakken tegen zo laag mogelijke kosten.

Loont het wel om zelf brood te bakken?

Het loont inderdaad om zelf brood te bakken. Als je scherp je inkopen doet zijn volkorenbroden te maken rond de 70 cent per stuk en witbrood is nog stukken goedkoper.

Welke ingrediënten?

De prijsbewuste bakker koop in geen geval broodmixen, die zijn veel te duur. Je kan veel beter zelf de grondstoffen samenvoegen. Deze bakker koopt "los" het meel of bloem en koopt ook "los" de andere ingrediënten zoals gist, zout en eventueel broodverbeteraar. Voor de broodverbeteraar adviseren wij van enzymmix gebruik te maken. Het is niet alleen relatief goedkoop maar bevat ook nog eens alleen maar natuurlijke grondstoffen.

Waar koopt de bakker zijn ingrediënten?

Meel en bloem zijn erg goedkoop te koop in supermarktketens. Volkorenmeel voor 83 eurocent per kilo en tarwebloem voor 34 eurocent. Wil je het meel bij de traditionele molenaar kopen, en we stimuleren dat, dan is het raadzaam om dit niet in pakken van een kilo te kopen maar gelijk per 25 kilo. De prijs van 25 kilo meel is enorm veel goedkoper dan van een kilo pak. Bij scherp inkopen is volkorenmeel (omgerekend) te koop voor ongeveer 65 eurocent per kilo.

Omdat gist (7 à 8 cent per brood) en broodverbeteraar (soms meer dan 10 cent per brood) relatief duur is zal omgekeken worden naar goedkope adresjes. Gist zal nooit vers gekocht worden, dat is veel te duur. Instant gist is veel goedkoper en kan je enorm lang bewaren. Vooral als je een deel van het gist, wat je toch voorlopig niet gebruikt, in een vacuümzak weer vacumeert.

Deze bakker koopt het instant gist per pak van 500 gram, dat is wel zo goedkoop. Maar ook daar zie je nog flinke verschillen. Bij de ene winkel kost het haast zes euro en bij de ander maar vier euro (voorbeeld: molen de Windotter in IJsselstein). Bij het maken van een deeg kan je overwegen om minder gist te gebruiken omdat het zo duur is, je rijstijd wordt wel langer, maar is dat zo erg? Sterker nog, sommigen zweren bij heel langzaam gerezen deeg vanwege de smaak.

Het zout wordt in de supermarkt gekocht en is voor een paar dubbeltjes per kilo te koop. Het is wijs om gejodeerd zout te kopen.

Broodverbeteraars zijn duur, daarom zal dit type bakker scherp naar de prijs kijken. Zelf een broodverbeteraar maken behoort tot de mogelijkheden. Als de bakker zich beperkt tot ascorbinezuur dan is dat als poeder te koop en omdat maar zo weinig nodig is (milligrammen) zal dit nauwelijks kostenverhogend werken. Een andere mogelijkheid is om enzymmix te gebruiken. Dat is meestal een combinatie van ascorbinezuur (vitamine C - E300) en natuurlijke enzymen. Dat wordt in verschillende concentraties verkocht.

Let er op hoeveel van de enzymmix nodig is per kg deeg en kijk dan hoeveel deze verbeteraar dan kost per brood. Bij de Zuidmolen verkopen ze dit vrij geconcentreerd, dat is wel lastig afwegen, maar het is wel goedkoop. Althans, niet als je het in kleine verpakking koopt maar per kilo kost het maar 3 cent per kilo meel extra, dus ongeveer 1,7 cent per brood. Het gebruik van een nauwkeurige weegschaal voor kleine hoeveelheden is dan heel handig. Ook kan gekozen worden voor een "afweegtruc" waardoor je zonder kleine weegschaal toch zeer kleine porties redelijk nauwkeurig gebruiken.

Zuurdesem is gratis gist

Nog goedkoper dan instant gist is desem. Dat kost (haast) niets. Je moet het een beetje aan de praat houden maar als je (haast) dagelijks bakt kost het niets extra's je houdt altijd een bolletje deeg apart "voor morgen".

Zelf meel malen?

Het is even rekenen maar het kan lonen om zelf het tarwe te malen. Of dit echt loont ligt aan de prijs van volkorenmeel dat je normaal gesproken koopt en de prijs die je moet betalen voor hele graankorrels. Als je tarwekorrels koopt doe dit dan per 25 kg. Dat is voor 15 euro te koop als je scherp inkoopt. Het voordeel is dat je tarwekorrels heel lang kan bewaren. Natuurlijk is een graanmolen een flinke investering. Hou rekening met 300 euro. Stel dat je voor ieder brood 10 cent kan besparen door het zelf malen van tarwe, dat moet je 3000 broden bakken. Dat is best veel. Als je iedere dag één brood bakt ben je meer dan acht jaar aan het bakken en dan heb je pas je investering terug.

De prijsbewuste bakker zal op marktplaats of ebay kijken of een tweedehands graanmolen te koop is. Dat zal de terugverdientijd flink slinken.

Eerlijkheidshalve moeten we schrijven dat gemalen volkorenmeel bij een molenaar, als je scherp inkoopt en deze niet te ver weg ligt, voor 16 euro per 25 kg te koop is. Dan zit er soms ook nog ascorbinezuur in (E300) waardoor je dat ook niet meer hoeft te kopen, zoals het Duits Volkorentarwemeel bij de Zuidmolen in Groesbeek.

Gereedschap en machines

Wil je goedkoop je brood bakken dan moet je luxe machines niet aanschaffen. Een oven heeft iedereen dus dat kost niets extra's. Bak wel liefst op het moment dat de warmte van de oven goed gebruikt kan worden zoals in het begin van de avond waardoor je kan besparen op de stookkosten.

Wil je echt prijsbewust brood bakken dan is het vooral interessant om gelijk twee of drie broden te bakken. Dat bespaart op de kosten voor het verwarmen van de oven.

Een kneder, we gaan er even van uit dat je niet met de hand wil kneden, is erg duur. Een goedkope broodbakmachine die regelmatig bij de Lidl te koop is voor 50 euro levert prachtig kneedwerk af. Let wel dat de broodbakmachine een langwerpig blik heeft met twee kneedhaken, die met één kneedhaak zijn vaak te klein voor een flink deeg. Je gebruikt de broodbakmachine dus dan alleen voor het kneden, en daarna maak je er een echt brood van in het broodblik en bakt hem in een goed hete oven. Dat is namelijk de achilleshiel bij broodbakmachines ze worden vaak niet heet genoeg. Daarnaast gaan ze vaak minder dan een jaar mee als je ook de broden er in bakt (is onze ervaring na vele broodbakmachines).

Voor het broodblik adviseren we blauwstalen broodblikken en niet de broodblikken met anti-aanbaklaag. Onze ervaring is dat soms de anti-aanbaklaag loslaat. Dat is natuurlijk niet gezond. Zo'n blauwstalen broodblik moet je wel altijd even invetten. Maar dat hoeft maar een heel klein laagje olie te zijn. Als je er zuinig op bent, bak ze goed in en was ze nooit, kunnen ze een leven lang meegaan.

bakspray flesje van dr. oetker
Dr. Oetker bakspray: niet prettig in gebruik en duur

Invetten van het broodblik kan gedaan worden met speciale spuitbusjes die hiervoor te koop zijn. Die van Dr. Oetker zijn niet alleen duur maar wij vinden ze niet prettig spuiten. Bij supermarkten zijn spuitbusjes te koop van 200 ml en daar kan je maanden mee doen. Iets minder handig maar veel goedkoper is een fles zonnebloem olie of iets dergelijks en het werkt even goed.

Waar worden de ingrediënten gekocht?

We hebben het hiervoor al geschreven, bloem is heel goedkoop te koop in de supermarkt. Patentbloem is erg duur, maar tarwebloem is spotgoedkoop. Volkorenmeel kan je voor iets meer dan tachtig eurocent per kilo kopen in de supermarkt maar bij een molenaar zijn zakken volkorenmeel van 25 kilo tegen prijzen te koop die de 60 eurocent benaderen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >bakkersprofielen >prijsbewust

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie