Bakkersprofielen: wat voor type thuisbakkers zijn er?

bakkersmuts

Niet iedere thuisbakker zal met dezelfde insteek brood bakken. Een thuisbakker die maar af en toe eens op zondagochtend een brood wil bakken zal heel anders naar de ingrediënten kijken dan een "terug naar de basis bakker".

Wat zijn de belangrijkste bakkersprofielen?

Natuurlijk laat niemand zich precies in een hokje stoppen. Maar met onderstaande thuisbakkersprofielen zijn goede scheidslijnen te trekken tussen de bakkers. Deze thuisbakkers onderscheiden zich in de frequentie waarin zij brood bakken, of zij "het mooiste brood wil hebben" of juist wars zijn van alle mogelijke chemische toevoegingen, of precies wil weten wat in het deeg gaat en daar een bewuste keuze in willen maken of het financiële aspect een doorslaggevende rol laten spelen. Daarnaast zijn er nog thuisbakkers die van techniek en chemie houden en iedere gelegenheid aangrijpen om een experiment uit te voeren.

Het bakkersprofiel bepaalt in grote mate welke ingrediënten men gebruikt, waar men ze koopt en wat voor gereedschappen gebruikt worden.

De gelegenheidsbakker

Dit type bakker bakt zo af en toe eens een brood, bijvoorbeeld op zondagochtend en kan daarvan genieten. Bekommert zich niet welke ingrediënten in bijvoorbeeld een broodmix zitten als het brood er maar mooi uit ziet en het lekker smaakt. Veelal wordt een broodbakmachine gebruikt maar je ziet ook dit type bakker een broodblik in een normale oven zetten.

De keukenprins(es) bakker

Dit type bakker wil vooral mooie broden bakken. Natuurlijk wordt ook af en toe een standaard volkorenbrood of witbrood gebakken maar deze bakker wordt vooral blij als het een variatie is op een brood. Melkbrood, brioche, stokbrood, meergranenbrood, brood met rozijnen, abrikozen en noten, het kan eigenlijk niet gek genoeg als het maar mooi is en iedere keer weer eens wat anders is.

De terug naar de basis bakker

Dit type bakker gaat heel bewust om met voeding. Deze bakker is wars van allerlei moderne zaken. Met voedsel moet niet geknoeid worden. Chemische toevoegingen aan het meel, dat is maar niets. Vaak is er een voorkeur voor biologische / ecologische producten. Het bereiden van een brood mag best lang duren en het resultaat hoeft niet prachtig mooi te zijn of volumineus, als het maar eerlijk is en dan vindt deze ook het lekkerst. Een deel van dit type bakker maalt zelf zijn tarwe, spelt of andere granen, dan is de hele keten onder controle. Een deel van dit type bakker zal zuurdesembroden bakken. Lees meer in het artikel over de terug naar de basis bakker.

De ik eet bewust bakker

Dit type bakker wil vooral zelf bepalen wat in zijn deeg gaat. Wil zelf keuzes maken. Moderne zaken zaken, zoals meelverbeteraar of bepaalde broodverbetermiddelen/stoffen, zijn niet per definitie taboe, maar deze bakker wil daar dan wel zelf een keuze in maken. Door alles zelf ter hand te nemen weet deze bakker precies wat in het brood belandt en dat geeft een goed gevoel. Niet ongebruikelijk is dat deze bakker zelf zijn meel maalt.

De prijsbewuste bakker

Dit type bakker weet dat je goede broden best zelf kan bakken en dat ze ook nog eens niet duur hoeven te zijn. Financieel voordeel door het zelf bakken van brood is een zeer belangrijke drijfveer. Een broodbakmachine wordt door dit type bakker vaak gebruikt maar als er veel monden gevoed moeten worden staan vaak meerdere broodblikken iedere dag in de oven en kunnen de kinderen niet wachten tot het nog warme brood aangesneden kan worden. De prijsbewuste bakker leest hier onze tips voor echt goedkope broden.

De technische bakker

Bij dit type bakker is vooral de techniek die van belang is. Hoewel het zelf bakken van broden een eerste uitdaging was gaat het nu meer om een verdiepingsslag in de gebruikte technieken van het bakkersvak. Wil alles weten van graan, malen, kneden en op de juiste manier het brood bakken. Experimenteert er heerlijk op los met zelfgemaakte broodverbeteraars en zal zich verwennen met mooie apparatuur en gereedschappen.

De glutenvrije bakker

Deze thuisbakker bakt glutenvrije broden. Tegenwoordig zien we in steeds meer winkels glutenvrij meel te koop. Zowel in de supermarkt is dit soms te koop als bij sommige molens. De natuurvoedingswinkels hebben vaak deze producten te koop.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­

laatste toevoegingen