Wat houdt de afkorting BBM of BBA in?

broodbakmachine in keukenkastlade
bbm in keukenla

In veel artikelen, zo ook bij ons, kom je regelmatig de afkorting bbm of BBM of BBA tegen, maar wat houden deze afkortingen in?

Broodbakmachine

De afkorting BBM staat voor Brood Bak Machine, of zoals wij het schrijven, broodbakmachine. Soms wordt ook BBA gebruikt wat de afkorting is voor broodbakautomaat.

De term broodbakautomaat lijkt uit het Duits te komen waar men de bbm een brotbackautomat noemt, hoewel brotbackmaschine of brotbackgerät wordt gebruikt. In de Angelsaksische landen wordt de bbm bread making machine, bread baking machine of bread maker genoemd.

In het Franse taalgebied schrijft men machine à pain of robot boulanger en de overwinteraars in Spanje komen de namen máquina panificadora of de hacer pan tegen (in Catalonie: màquina de fer pa ). In Noorwegen en ook in Finland is het voor ons meteen duidelijk omdat in beide taalgebieden de term brødbakemaskin wordt gebruikt. Het Fins staat duidelijk verder van ons weg, waar men de term leipäkone gebruikt. Het Deens dan, heeft altijd wel weg van ons Nederlands (of andersom) brødbage maskine, nou wat had ik gezegd?

Heel praktisch

Hou je van broodbakken en de geur van gebakken brood maar je hebt niet veel tijd of je wilt niet veel moeite doen om een brood te bakken? Dan is een bbm dé uitkomst. We hebben een aparte bbm sectie gemaakt op deze site voor broodbakmachines, daar kan je onder andere onze ervaringen lezen met zeer veel bbm's die we in een periode van meer dan twintig jaar hebben gebruikt.

Geef hem een prettige plek

Een bbm is best wel een sta in de weg, vaak staat hij op het aanrecht of op de grond maar dat is niet ideaal. Als je vrijwel iedere dag brood bakt dan mag de machine best wel een mooi plekje krijgen. Een eigen plankje in een keukastje is al prettig, maar daar moet je hem steeds weer uithalen.

Nog fijner is als de bbm in een verborgen la (lade achter een keukendeur, zie foto's) staat. Deur open, la er uittrekken en bakken maar. Helemaal mooi is het als die la op zo'n meter hoogte zit, dan hoef je niet te bukken.

broodbakmachine met klep open in keukenkastlade
broodbakmachine in verborgen keukenlade op werkhoogte

Draagkracht keukenlade

Maak je vooral geen zorgen dat de lade het gewicht van de bbm niet kan dragen. Als voorbeeld, een Ikea keukenla, de Maximera, kan een gewicht dragen van 25 kg en dat is vele malen meer dan de bbm. Bij andere keukens zal het draaggewicht naar verwachting vergelijkbaar zijn.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >broodbakmachine >afkorting bbm

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie