Bevochtigen net gebakken brood

volkorenbrood dat net gebakken en natgespoten is

Heb je net je brood uit de oven gehaald en op het rooster gestort dan adviseren we je om met een plantenspuit het brood met water te besproeien. Het resultaat is een intenser gekleurde korst en een korst met meer geurstoffen.

Waarom pas gebakken brood met water benevelen?

De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.

Een nog beter resultaat bereik je door het brood na het benevelen weer heel even terug in de oven te plaatsen. Onze methode is om het bakblik uit de oven te halen en in één hand vast te houden met een ovenhandschoen en met de andere hand de bovenkant van het brood te besproeien, terwijl het dus nog in de bakvorm zit. Daarna gaat het brood weer heel even in de oven, denk aan 20-30 seconden. Benevel het brood wel een stuk buiten de oven want als water op de glasplaat van je ovendeur valt zou het glas kunnen springen.

Het ene brood glanst meer dan het ander

Als je de foto's van de, vooral witte, broden bekijkt in onze grote meel- en bloemtest, dan vallen drie dingen meteen op. De broden verschillen enorm in hoogte, in kleur van de korst én hoe sterk ze glanzen nadat ze door ons beneveld zijn.

Die verschillen zijn terug te voeren tot het gebruikte bloem en het al dan niet toevoegen van enzymmix, want dat zijn de enige variabelen tussen al die testbroden. De werkwijze en de andere ingrediënten zijn voor alle broden identiek. Als de korst van je brood niet zo mooie glans heeft, komt dat dus door het gebruikte bloem (of meel) en eventueel het niet gebruiken van enzymmix.

Gebakken brood met wieks bestrijken

In plaats van het brood nat te maken met water kan je ook wieks gebruiken. Dat kost wat meer moeite maar het resultaat is wel mooier. Wieks is een papje van water, zetmeel en suiker. Het glans effect wordt dan nog sterker en de korst blijft langer krokant.

witbrood de ene helft is met wieks ingesmeerd en de andere helft niet, de korst die met wieks is ingesmeerd heeft een intensere kleur en meer glans
links onbehandeld, rechts ingesmeerd met wieks waardoor de korst een intensere kleur krijgt en meer glans

Hoe maak je zelf wieks?

Wieks is heel makkelijk te maken, alle ingrediënten heb je in de keuken staan. Lees de instructies in het artikel zelf wieks maken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >bakken

laatste toevoegingen