Bewaren van meel en bloem en wat doe je als er beestjes in zitten?
Vroeg of laat hebben we er allemaal mee te maken, beestjes in bloem en meel. Wat kan je het beste doen om deze nare beestjes op te ruimen? Hoe kan je deze besmetting met beestjes voorkomen en de gevolgen daarvan op voorhand zoveel mogelijk beperken? Lees de wijze woorden van, helaas, zeer ervaringsdeskundigen.
Beestjes in het meel of bloem
Steek je kop niet in het zand. Lees nu even door en onderneem actie en volg onze adviezen in dit artikel op! Denk niet, het zal wel loslopen. Echt, je zal ons heel dankbaar zijn (maar dat weet je alleen maar als je de adviezen niet hebt opgevolgd). In dit artikel spreken we vanaf nu, om het leesbaar te houden, over "meel" maar lees hiervoor "meel en bloem", want in beide producten kan je last krijgen van beestjes.
Helaas putten we hier uit eigen ervaring, maar het is algemeen bekend: het is niet de vraag óf je ooit beestjes in je meel zal hebben, de vraag is wanneer dat zal zijn. Of zoals een molenaar ooit ons tegen ons zei toen wij vroegen "hoelang is dit meel houdbaar?" en zijn wijze antwoord was "tot de beestjes ermee weglopen".
Waar komen die beestjes vandaan?
Die beestjes zitten (meestal) als eitje reeds in het meel, want in de natuur worden die eitjes in de graankorrel "gelegd" en worden door het maalproces niet allemaal kapot gemaakt. In een warme omgeving komen die eitjes uit, als je nog langer wacht dan gaan ze zich zelf vermenigvuldigen en dan wordt het al snel een drukke bedoening.
Hoe kan je de kans verkleinen dat er beestjes in je meel komen?
Je kan twee strategieën toepassen: heel weinig meel in voorraad houden en het FIFO principe aanhouden (First In First Out). Als je een nieuwe zak meel koopt plaats je die "achter de oude", je maakt eerst de oudste op en dan pas begin je aan de nieuwere pakken (de tht datum op het pak is je leidraad). Zo zorg je er voor dat nooit een pak lang ongebruikt blijft. Als je bijvoorbeeld ieder maand nieuw meel koopt, en dus meel niet langer bewaard dan een maand, is de kans gering dat je ooit te maken krijgt met beestjes. Ze hebben gewoonweg niet de tijd om uit de eitjes te komen en groot te groeien of zich te vermenigvuldigen.
De andere strategie is om meel en bloem zeer koel te bewaren en als het nog even kan zuurstof arm. We hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin we beschrijven hoe je zeer langdurig meel en bloem kan bewaren.
Overlast zoveel mogelijk beperken
Het sleutelwoord om de overlast van beestjes zoveel mogelijk te beperken is: compartimenteren. Zet niet al het meel bij elkaar maar sla het op in diverse goed afsluitbare dozen, het zogenaamd compartimenteren. Sla meel en andere benodigdheden op in kleine goed afsluitbare kunststof dozen.
Wanneer je te maken krijgt met beestjes, dan zal voor 99,9% zeker de besmetting beperkt blijven tot die ene specifieke doos omdat ze heel moeilijk kunnen overlopen naar de andere dozen. Je neemt dan die ene doos mee naar buiten, maakt daar alles schoon en klaar ben je. Nou, dat is nog te overzien. Helemaal geen grote schoonmaak in de keuken.
We zouden de doos niet groter nemen dan waar zo'n zes à acht pakken meel van 1 kg in kunnen.
Opruimen
Goed, het is dus een gegeven dat je last gaat krijgen van beestjes. Het meest waarschijnlijk met een op vlooien lijkende minuscuul kleine beestjes, maar mogelijk tref je ook de meelworm of andere wezens als ongenode gast aan.
We kunnen uit ervaring vertellen dat het heel vervelend is om die beestjes op te ruimen. Eén pak meel opruimen waarin beestjes zitten is nog te doen. Je pakt het pak meel voorzichtig op en leegt het in de composthoop of in de afvalbak. Leuk effect trouwens, als je nog nooit "broei" hebt meegemaakt, moet je eens meel of bloem goed door je composthoop scheppen en een dag daarna je hand in de compost steken - als je dat durft - vanwege de hitte.
Wanneer je te lang het meel niet gebruikt kruipen die kleine rakkers uit het pak meel en zitten overal in je lade of kastje waar andere pakken meel staan. Een keukenlade maar vooral een keukenkastje helemaal ontdoen van die enorm kleine beestjes is heel lastig en een tijdrovend karweitje want alles wat in dat kastje staat moet je nauwkeurig inspecteren en ontdoen van die beestjes, denk bijvoorbeeld aan alle naadjes tussen de planken, achterwand en het kastje.
Het probleem zit vooral in het schoonmaken van het keukenkastje en de dingen die in het keukenkastje liggen zoals verpakkingen en dingen die zich niet makkelijk laten schoonmaken zoals doosjes van karton. Je moet na overlast alle beestjes opruimen. Laat je er één achter dan heb je opnieuw kans op een besmetting.
Ons advies is om alles (behalve het meel, gooi dat maar weg) in de oven te zetten bij een temperatuur van zo'n 100° Celsius. Bakvormen, kwastjes, doosjes, etc. Laat het daar een half uurtje in staan, dan zijn die beestjes wel dood.
Alle materialen die je makkelijk kan schoonmaken zoals deegschrapers kommetjes e.d. heel goed en heet afwassen of in de vaatwasser.
Tip van bezoeker
We kregen naar aanleiding van dit artikel een reactie van een bezoeker, die schreef dat zijn vader een delicatessenwinkel had en de tip gaf om laurierblaadjes in het meel te doen. De bezoeker schreef dat hij dit consequent doet en er baat bij heeft. Wij hebben dit overigens niet getest.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie