Bewaren van meel en bloem en wat doe je als er beestjes in zitten?

afsluitbare kunststof doos waarin een aantal pakken meel en bloem worden bewaard
kunstof doos waarin zakken meel worden bewaard

Vroeg of laat hebben we er allemaal mee te maken, beestjes in het bloem en meel en eventuele andere ingrediënten die de thuisbakker gebruikt. Wat kan je het beste doen om deze nare beestjes op te ruimen? Hoe kan je deze besmetting met beestjes voorkomen en de gevolgen daarvan op voorhand zoveel mogelijk beperken? Lees de wijze woorden van, helaas, zeer ervaringsduskundigen.

Beestjes in het meel of bloem

Steek je kop niet in het zand. Lees nu even door en onderneem actie en volg onze adviezen in dit artikel op! Denk niet, het zal wel loslopen. Echt, je zal ons heel dankbaar zijn (maar dat weet je alleen maar als je de adviezen niet hebt opgevolgd).

Helaas putten we hier uit eigen ervaring, maar het is algemeen bekend: het is niet de vraag OF je ooit beestjes in je meel zal hebben, de vraag is WANNEER dat zal zijn. Of zoals een molenaar ooit ons tegen ons zij toen wij vroegen "hoelang is dit meel houdbaar?" en zijn wijze antwoord was "tot de beestjes ermee weglopen".

OK, het is dus een gegeven dat je last gaat krijgen van beestjes. Het meest waarschijnlijk met een op vlooien lijkende minuscuul kleine beestjes, maar mogelijk tref je ook de meelworm of andere wezens als ongenode gast aan.

We kunnen uit ervaring vertellen dat het heel vervelend is om die beestjes op te ruimen. Kijk die pakken bloem of meel, met beestjes, och, die pak je in zijn geheel op en gooi je op de composthoop of in de afvalbak. Leuk effect trouwens, als je nog nooit "broei" hebt meegemaakt, moet je eens meel of bloem goed door je composthoop scheppen en een dag daarna je hand in de compost steken - als je dat durft vanwege de hitte. Tot zover het makkelijke gedeelte van het opruimen. Maar die kleine rakkers zijn natuurlijk ook uit die pakken meel gekropen en zitten overal in je lade of kastje waar die pakken staan. Een keukenlade maar vooral een keukenkastje helemaal ontdoen van die enorm kleine beestjes is heel lastig en een tijdrovend karweitje want alles wat in dat kastje staat moet je nauwkeurig inspecteren en ontdoen van die beestjes.

DUS: compartimenteren

Het sleutelwoord om besmetting te voorkomen, maar vooral de schade te beperken is: compartimenteren. Sla meel en andere benodigdheden op in kleine goed afsluitbare kunststof dozen. Wanneer je te maken krijgt met beestjes, dan zal voor 99,9% zeker de besmetting beperkt blijven tot die ene specifieke doos omdat ze heel moeilijk kunnen overlopen naar de andere dozen. Je neemt dan die ene doos mee naar buiten, maakt daar alles schoon en klaar ben je. Nou, dat is nog te overzien. Helemaal geen grote schoonmaak in de keuken.

We zouden de doos niet groter nemen dan waar zo'n zes à acht pakken meel (van 1 kg) in kunnen.

Het probleem zit vooral in het schoonmaken van dingen die in het keukenkastje liggen zoals verpakkingen van dingen die zich niet makkelijk laten schoonmaken. Zoals dozen van karton. Ons advies is om alles (behalve het meel) in de oven te zetten bij een temperatuur van zo'n 130° Celsius. Bakvormen, kwastjes, doosjes, etc. Laat ze daar een half uurtje in staan, dan zijn die beestjes wel dood.

Alle materialen die je makkelijk kan schoonmaken zoals deegschrapers kommetjes e.d. heel goed en heet afwassen of in de vaatwasser.

Waar komen die beestjes vandaan?

Die beestjes zitten (meestal) als eitje reeds in het meel, want in de natuur worden die eitjes in de graankorrel "gelegd" en worden door het maalproces niet allemaal kapot gemaakt. In een warme omgeving komen die eitjes uit, als je nog langer wacht dan gaan ze zich zelf vermenigvuldigen en dan wordt het al snel een drukke bedoening.

Hoe kan je de kans verkleinen dat er beestjes in je meel komen?

Je kan twee strategieën toepassen: heel weinig meel in voorraad houden en het FIFO principe aanhouden (First In First Out) waardoor je nooit een oud pak meel hebt. Als je bijvoorbeeld ieder maand nieuw meel koopt, en dus meel niet langer bewaard dan een maand, is de kans gering dat je ooit te maken krijgt met beestjes. Ze hebben gewoonweg niet de tijd om uit de eitjes te komen en groot te groeien.

De andere strategie is om meel en bloem zeer koel te bewaren en als het nog even kan zuurstof arm. We hebben een uitgebreid artikel geschreven waarin we beschrijven hoe je zeer langdurig meel en bloem kan bewaren.

Tip van bezoeker

We kregen naar aanleiding van dit artikel een reactie van een bezoeker, die schreef dat zijn vader een delicatessenwinkel had en de tip gaf om laurierblaadjes in het meel te doen. De bezoeker schreef dat hij dit consequent doet en er baat bij heeft.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bewaren

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie