Bloem met goede bakeigenschappen (voor het bereiden van brood)

pak tarwebloem van de Jumbo

Wij krijgen veel vragen met welk meel of bloem je luchtige broden kan bakken. In dit artikel sommen wij bloemsoorten op die wel zelf frequent gebruiken, waar we prettige ervaringen mee hebben en waar we luchtige broden mee kunnen bakken.

Introductie

Wil je weten met welk meel of bloem je hoge/luchtige broden kan bakken, kijk dan eens in onze grote meel- en bloemtest.

Tijdens het testen van al die meel en bloemsoorten hebben we ons voorgenomen om meel- en bloemsoorten geen "cijfer" te geven. We hebben die stelling genomen omdat er niet één definitie bestaat van "goed brood". De ene thuisbakker is pas tevreden met een hoog en luchtig brood, bij een andere thuisbakker speelt het ecologische aspect een doorslaggevende rol. Daarbij wordt deze thuisbakker pas gelukkig als het meel gemalen is van tarwe uit de omgeving en niet duizend (of meer) kilometer heeft afgelegd. Ons advies is: kijk wat onze bakresultaten zijn op basis van de foto's en bepaal zelf je favoriet.

Geen cijfer, maar wij gebruiken het frequent

Ondanks dat we geen specifieke waardering uitspreken, hebben we hieronder een lijstje samengesteld van bloemsoorten die wij vaak gebruiken als we luchtige broden willen maken.

Luchtige broden met deze bloemsoorten?

pak tarwebloem van Albona - Aldi
Aldi (BE) Albona tarwebloem

Realiseer dat als je onderstaande bloemsoorten gebruikt waar je verdere alleen water, zout en gist toevoegt, het brood toch vrij compact blijft. Zo "hoort" brood er eigenlijk uit te zien dat je bereid zonder additieven. Dat ben je niet gewend, want bij de bakker zie je veel hogere broden op het schap liggen. Maar de bakker gebruikt ook steevast broodverbetermiddelen.

Wil je hogere en luchtige broden die een beetje lijken op die van de bakker, dan moet je omkijken naar enzymmix of een biologische broodverbeteraar. Met beiden hebben we prettige ervaringen, enzymmix is in gebruik het voordeligst. Je kan natuurlijk ook andere broodverbetermiddelen gebruiken, maar daar zitten ook andere stoffen in die je wellicht niet wenst.

Bloemsoorten die wij veel gebruiken

  • Aldi (alleen in België): Albona - tarwebloem voor patisserie / Farine de froment pour pâtisserie (1 kg), barcode: 2700 5286 [april 2023: 55 cent].
  • Jumbo "tarwebloem" (1 kg), op de verpakking staat een afbeelding van een oranje molen testverslag [april 2023: 1 euro]
  • Lidl "patentbloem" (1 kg) testverslag
  • Aldi "patentbloem" (1 kg) testverslag [april 2023: 1 euro]
  • Hoogvliet, Dirk, Jan Linders, COOP en anderen: Gwoon tarwebloem (1 kg) [april 2023: 0,80 euro].
  • AH tarwebloem (1 kg) [april 2023: 1 euro]

Duurdere bloemsoorten, maar prettig om brood mee te bakken:

  • Jumbo "basis patentbloem extra fijn" (1 kg) testverslag
  • "Amerikaans patentbloem" (bij sommige molens te koop) of bloem waarin de naam "Manitoba" voorkomt, dat bloem is wel erg duur maar daarmee bak je hele luchtige broden omdat het gemaakt is van harde tarwe.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­

laatste toevoegingen