Opmerkingen - vragen

Hoewel we een aparte sectie "vraag het broodsmakelijk" hebben waar we broodbereiding-inhoudelijke vragen beantwoorden, ontvangen we ook opmerkingen of algemene vragen. Een paar hebben we hieronder gepubliceerd, overigens zonder vermelding van de afzender, en meestal ongeredigeerd.

Zuurdesem

Geweldige site. Ik mis wel het desembrood: ervaringen van 1. hoe thuis maken; 2. hoe bewaren; 3. hoe bakken; 4. hoe azijnzuur voorkomen en natuurlijk; 5. de recepten

We hebben (tot op heden) het (grote) onderwerp van zuurdesem niet behandeld. Dat is een bewuste keuze en heeft onder andere met prioriteiten te maken.

Overigens, sinds we het glossarium hebben gepubliceerd hebben we daar wel basisinformatie beschikbaar gemaakt over deze enorm interessante materie van bacteriën en gisten. Zie: starter, zuurdesem, desem en zuurdesembrood.

Zuurdesem (2)

Ik volg jullie site nu al enige tijd met veel interesse en plezier. Broodsmakelijk heeft voor mij zeker toegevoegde waarde bij het bakken van brood. Nu ben ik zelf reeds een paar maanden aan het (zuur)desem brood bakken. Ik maak mijn desem gewoon met patentbloem en bak mijn brood met het zelfde bloem met daarnaast tarwemeel toegevoegd om licht bruin boord te bakken. Dit type brood bevalt mij ontzettend goed. Helaas moet ik nagenoeg alle informatie over bakken met desem van veel andere sites plukken, en in mijn beleving kom ik best wel het een en ander aan tegenstrijdigheden tegen. Het lijkt mij geweldig als broodsmakelijk ook aandacht zou willen besteden aan deze "oude" techniek van brood bakken. Het is onwijs lekker brood, je bent (in mijn beleving) sneller verzadigd en het zou zelfs 'gezonder' zijn dan het op de huidige manier te bakken, wat ik maar 'plofbrood' ben gaan noemen. Ik hoop dat we eens een knopje desembrood mogen gaan zien in het rechtermenu.

Dank je wel voor de complimenten. Een site maken is keuzes maken want het kost gewoon ontzettend veel tijd. Wat je nu op onze site ziet is werk van meerdere jaren hard werken. Bij de start hebben we gedacht, waar kunnen we de meeste thuisbakkers mee helpen? En dat is naar onze mening info over het maken van gistbrood, want thuisbakkers die zuurdesembrood maken is een heel kleine groep vergeleken met de groep gistbroodbakkers. Dus dat is de overweging. Maar je weet maar nooit wat de toekomst brengt. Als je van lezen houdt dan kunnen we je het forum van thefreshloaf.com aanbevelen, daar kan je letterlijk jaren en jaren posts lezen vol met info over (meestal) desembrood. Je moet wel zelf "filteren" omdat niet iedere bijdrage (post) correcte informatie is.

Ingezakt rozijnenbrood

Beste mensen, allereerst complimenten met jullie mooie site. Ze heeft mij geleerd om goed brood te bakken. Ook bak ik jullie heerlijke recept van krentenbrood. Na een prima rijs en ovenrijs (gebakken met koude start op 165gr.) komt een mooi brood uit de oven. Besproeid met water nog even in het blik terug in de oven. Daarna 10 min gewacht om het uit het blik te halen. In die periode en ook nadat het brood uit het blik op een rooster ligt zie je het langzaam inzakken, alsof het eigen gewicht het plat drukt. De smaak is verder fantastisch maar het inzakken is jammer. Hebben jullie nog tips om dit te voorkomen?

Dank je voor je complimenten. Het inzakken, komt ons erg bekend voor (met het getoonde bakblik in dat recept). Die ervaring én de oplossing hadden we nog niet bij het recept geschreven. Dat hebben we nu met een update bovenaan het recept alsnog gedaan. Dank je voor je vraag!

Lampje van de oven

Allereerst wil ik u complimenteren met uw website, wat een informatie en wat een tijd en energie zit hier in. Voor mij een grote speeltuin om heerlijk door heen te lopen en te zwerven. Veel nieuwe kennis, weetjes en naslag voor een toch al ervaren thuisbakker. Fijn ook dat het zo concreet is en niet met allerlei lifestyle en hip gedoe. Een andere tip om een rijskast te maken is alleen je licht aandoen in de oven, in die van mij wordt het dan 30 graden.

Dank je wel, voor de complimenten en de aanvulling, dat is een bekende truc die we hebben vergeten te vermelden. Dat hebben we nu hersteld.

Patentbloem testen?

L.S., ik heb bij Windkorenmolen De Vlijt uit Arnhem een doos Patentbloem gekocht om brood van te maken. Gaat heel goed, ik vraag me alleen af of U dit meel ook zou op kunnen nemen in de meel- en bloemtest. Ik ben benieuwd hoe zij daar uit zouden komen. Met vriendelijke groet [...]

[...], [...] het meel- en bloemtesten is vreselijk uit de hand gelopen. We wilden er "een paar testen" om de bezoekers bewust te maken dat er enorme verschillen bestaan en dat dit een belangrijk punt van aandacht is bij het broodbakken. Maar het zijn er zo'n 215 geworden. Realiseer dat als je al één meelsoort wil testen dit enorm veel tijd kost. Je moet niet alleen meerdere testbroden bakken, maar ook het meel zeven en wegen, je moet dit allemaal ook fotograferen en daar moet je steeds een standaard opstelling voor maken met flitsers, achtergrond, een vaste afstand uitmeten tussen camera en object, maar ook de foto's uitsnijden, witbalans correctie uitvoeren, de foto's verkleinen voor gebruik op de site, artikel schrijven, et cetera. Bij elkaar kost één meelsoort testen zo'n tien uur. We hebben uiteindelijk 215 meelsoorten getest en dat heeft ons dus 215 x 10 uur = 2150 uur gekost. Als je dat omrekent naar dagen is dat: 2150 / 8 uur per dag = 269 werkdagen. We hebben dus een jaar lang niets anders gedaan dan meel en bloem testen (maar dan uitgesmeerd over een periode van ruim twee jaar). Op een gegeven moment dachten we, het leven is zoveel meer dan meel- of brood testen, bijvoorbeeld leuke artikelen schrijven over broodbakken ;o) In principe hebben we deze test beëindigd, het kost gewoon té veel tijd. mvg broodsmakelijk.

Zoekmachine

Hallo, wil je overwegen een zoekfunctie op de site in te bouwen? Groeten, [...]

Beste [...], wellicht heb je hem over het hoofd gezien, maar een zoekmachine zit er al in sinds we deze site hebben. Onder andere staat in het menu een link "zoeken". mvg broodsmakelijk

Geen antwoord of toch?

Complimenten voor u site, nu is mijn vraag wat is nu het beste volkorenmeel zonder toevoegingen om brood te bakken in de broodmachine. Graag het merk en de winkel of molen. mvg [...]

[...], graag gedaan. Het "niet" antwoord kan je in dit artikel lezen onder het kopje "Waarom delen jullie voor bloem en meel geen cijfers uit?". mvg broodsmakelijk

Dit overleeft een molenaar niet

Dag beste lezer, Deze zin is vreemd: 'De molenaar voegt tarwe tussen een koppel molenstenen en wordt door de wrijvende beweging gemalen.' Het lijkt erop dat de molenaar dit niet overleeft... mvg [...]

Hijsleuk ;o) We moesten er hartelijk om lachen! We waren niet bewust dat we zulke grappige teksten konden schrijven ;o) De tekst is inmiddels hersteld. [...], heel veel dank voor je bericht! mvg broodsmakelijk


aanpassing/controle: 20230320

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >broodaardigheden

laatste toevoegingen