Wat is broodmix?

koopmans broodmix voor witbrood
Koopmans broodmix voor witbrood

Broodmix is een pak of zak waarmee je heel gemakkelijk een brood kan bakken. Broodmix bestaat uit meel of bloem gecombineerd is met zout en gist. Het enige wat je nog moet toevoegen is water. Maar waar verschilt een broodmix van het normale meel of bloem?

Broodmix is gemakkelijk

Broodmix is een combinatie van meel of bloem, gist, zout en vaak ook andere ingrediënten, zoals broodverbeteraar, in een verhouding die precies goed is om een heerlijk brood te bakken.

Je hoeft dus de losse ingrediënten zoals meel, gist en zout niet los te kopen en af te wegen. Gemak dient de mens, broodmix en water in je broodbakmachineblik en de machine starten.

Voor wie is broodmix bedoeld?

Broodmix is vooral bedoeld voor diegene die af en toe eens op een zondagmorgen een brood wil bakken. Geen gedoe, alleen water er bij en klaar. Bak je regelmatiger brood dan is het gebruik van losse ingrediënten of een meelmix wellicht een betere keuze.

Broodmix kan je gebruiken in een broodbakmachine, maar je kan het deeg ook in een traditionele broodvorm doen en in de oven bakken. De broodbakmachine kan je dan handig gebruiken om het deeg te laten kneden (vrijwel iedere broodbakmachine heeft een "alleen kneden stand", vaak wordt de term "dough" (deeg) gebruikt).

Waaraan kan je een broodmix herkennen?

Een broodmix kan je (mogelijk) herkennen doordat de term "mix" op de verpakking staat, maar lees de waarschuwing onderaan deze pagina. Maar niet op ieder pak broodmix staat de term mix, kijk maar op de Koopmans verpakking op de foto bovenaan en dat is echt een broodmix.

Je kan een broodmix altijd herkennen doordat bij het recept / bereidingswijze niet staat dat je gist moet toevoegen, meestal staat er dat je alleen maar water hoeft toe te voegen.

Zodra je op de verpakking leest dat je gist moet toe voegen dan is dat geen broodmix. Dat is op zich niet erg maar dan moet je wel los instant gist kopen en vooral goed afwegen.

Verschil broodmix en meel of bloem

Een broodmix verschilt van bloem of meel dat reeds alle ingrediënten die nodig zijn om een brood te bakken zijn samengevoegd in één verpakking.

Als je een brood gaat bakken heb je twee keuzes. Je koopt broodmix, je voegt water toe en je bent (eigenlijk) klaar. Of je koopt los meel of bloem, los gist en zout. Die ingrediënten moet je in exact de juiste verhoudingen, volgens een recept, samenvoegen. Nauwkeurig wegen is dan zeer belangrijk.

Maar dan nog is het niet helemaal gelijk aan een broodmix. Want in een broodmix is vrijwel altijd een broodverbeteraar toegevoegd om een mooi hoog brood te kunnen bakken. Natuurlijk kan je los broodverbeteraar kopen, maar dat kost allemaal wat meer moeite.

Daarnaast, je kan nog zo goed de ingrediënten afwegen en een goed recept hebben, als je geen goed meel hebt wordt het nog een laag en compact brood.

Wat goed bloem en meel is hebben wij voor je getest en de uitslagen met foto's kan je hier vinden. Het deeg is gekneed met een broodbakmachine en hoewel het deeg gebakken is in een bakblik in de oven zijn de resultaten ook bruikbaar als je bakt in een broodbakmachine.

Broodmix is duur

Een broodmix is gemakkelijk maar dat heeft wel zijn prijs. Soms is een brood gebakken met een broodmix twee tot zes keer zo duur als dat je losse ingrediënten zout gebruiken.

Test broodmixen

We hebben als onderdeel van onze grote meel- en bloemtest ook broodmixen getest. Hieronder staan degene die we hebben getest.

Compacte broden bakten we van:

Redelijk luchtige broden bakten we van:

Luchtige en hoge broden bakten we van:


Let op: broodmix is soms iets heel anders dan broodmix!

Helaas bestaan er twee soorten broodmix die wezenlijk van elkaar verschillen maar toch beiden "broodmix" worden genoemd. Bij de één hoef je allen maar water toe te voegen maar bij de ander moet je, naast het water, ook nog gist en soms zout toevoegen. De term "broodmix" is namelijk niet gestandaardiseerd.

Als je het "verkeerde" broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen. Kijk op de verpakking of je alleen maar water of ook gist en mogelijk zelfs zout toe moet voegen.

Om deze verwarring te voorkomen hebben wij van broodsmakelijk.nl een definitie voorgesteld voor de twee soorten broodmix, details van die definitie kan je vinden in het artikel broodmix of meelmix, verwarring definitief ten einde.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

broodbakmachine

populair

home­ >broodbakmachine

laatste toevoegingen