Broodmix gebruikt en toch een niet gerezen brood?

meelmix van molen de hoop in oud-zevenaar is geen broodmix
dit wit-broodmix kan beter wit-meelmix heten, molen de Hoop Oud-Zevenaar

Verwarring alom! Je denkt, ik koop een broodmix en ik bak een lekker luchtig en geurend brood. Maar helaas komt er een baksteen in plaats van een luchtig brood uit je broodbakmachine. Wat is hier fout gegaan?

Het probleem is dat twee totaal verschillende producten onder dezelfde naam verkocht worden en voor verwarring zorgen.

Broodmix blijkt soms geen broodmix

De meeste mensen verwachten dat als ze een broodmix hebben gekocht daar alleen nog water aan hoeven toe te voegen om een mooi en geurend brood van te kunnen bakken. Meestal gaat dat goed, maar soms gaat het totaal fout. Het deeg is totaal niet gerezen en het brood is plat.

Tien tegen één dat je geen broodmix hebt gekocht maar een meelmix. Wellicht staat op de verpakking wel broodmix of iets met het woordje "mix" er in, maar het was het niet. Hoe kan dat nou en wat is het verschil tussen een broodmix en een meelmix?

Gebruik je een broodmix dan zit in het meel reeds gist en zout. Het enige wat je toe hoeft te voegen is water.

Bij een meelmix is geen gist en soms ook geen zout toegevoegd. Op de instructies van de verpakking staat dat je die zelf moet toevoegen. Minimaal gist en soms dus ook zout.

Vrijwel zeker dat je dus getracht hebt om met een meelmix een brood te bakken maar doordat je geen gist hebt toegevoegd is het niet gerezen.

Hoe kan die verwarring ontstaan? Het probleem zit hem in de benaming van die twee totaal verschillende producten. Ze worden beiden verkocht als broodmix of iets met "mix" in de naam. Maar het gebruik is dus totaal verschillend. Vandaar dat wij een nieuwe definitie hebben voorgesteld. Het een noemen we nog steeds een broodmix maar het andere een meelmix.

Er worden ook broodmixen verkocht waarin geen gist en soms ook geen zout zit. Dat moet je dan zelf toevoegen. Doe je dat niet dan rijst het deeg niet en hou je een baksteen over aan het eind van het bakproces.

Verwarring

De consument wordt dus in verwarring gebracht. Bij het ene broodmix moet je wel gist toevoegen en bij het ander niet. Verwarring alom. Daar willen we verandering in aanbrengen en introduceren we twee nieuwe definities.

Broodmix is...

Broodmix is een combinatie van minimaal meel en/of bloem, zout en gist. Wil je met een broodmix een brood bakken dat hoef je alleen nog water aan toe te voegen. Een broodmix kan ook broodverbeteraar en andere ingrediënten bevatten maar dat is in dit kader niet relevant. Een broodmix bevat dus altijd gist.

Meelmix is...

Meelmix is een combinatie van minimaal meel en/of bloem en andere stoffen waar geen gist aan toegevoegd is. Meelmix kan reeds zout bevatten maar dat hoeft niet. Wil je een brood bakken van meelmix dan moet je dus minimaal gist toevoegen, op de verpakking staat of je mogelijk ook zout moet toevoegen. Een meelmix kan ook broodverbeteraar en andere ingrediënten bevatten maar dat is in dit kader niet relevant. Een meelmix bevat dus geen gist.

Begrijp ons niet verkeerd

Wij hebben niets tegen een meelmix, sterker nog, wij denken dat daar grote behoefte aan is bij de thuisbakkers die geen broodmix willen gebruiken maar zelf een goed broodmengsel samenstellen lastig vinden. Vooral vanwege de broodverbeteraar. Het grote voordeel van een meelmix is dat het veel langer houdbaar is dan broodmix. In broodmix zit immers gist en dat verliest zijn kracht na een maand of twee, drie.

Meelmix kan je veel langer bewaren er zit immers geen gist in. En een los zakje gist, zolang het maar niet geopend is, kan je ook zeer lang bewaren. Dat is dus goede combinatie als je de ingrediënten voor een brood langdurig wil bewaren.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

broodbakmachine

populair

home­ >broodbakmachine

laatste toevoegingen