Broodverbeteraar voor de broodbakmachine?

enzymmix van de zuidmolen
enzymmix als broodverbeteraar

Wanneer je broden compact blijven kan je overwegen broodverbeteraar toe te voegen aan het meel of bloem. Het verschil bakresultaat is meestal enorm groot. Broodverbeteraars heb je in meerdere versies. Wij gebruiken liefst de meest onschuldige en minimalistische versie, maar er zijn ook broodverbeteraars waar de industrie alles uit de chemische kast gehaald heeft om je brood "te verbeteren".

Wat doet een broodverbeteraar?

Een broodverbeteraar kan verschillende dingen bewerkstelligen. Het meest in het oog springend is dat je brood hoger en luchtiger wordt, maar het kan er ook voor zorgen dat de kans verminderd wordt dat het deeg "in elkaar stort", het lekkerder smaakt, de korst of het kruim een mooiere kleur krijgt en de houdbaarheid van het brood verlengt.

Wat zit in een broodverbeteraar?

Vrijwel alle broodverbeteraars bevatten minimaal vitamine C* en enzymen. Ook wordt vaak glutenpoeder toegevoegd. Daarnaast kan je een reeks aan andere stoffen er in aan treffen.

Vitamine C zit er niet in voor jouw gezondheid maar om de gluten in het deeg sterker te maken. Hierdoor neemt de kans af dat je deeg "instort".

Enzymen zitten van nature al in meel en bloem, maar soms niet voldoende. Het toevoegen van extra enzymen hebben een positieve invloed op de gist en ook die helpen dat het deeg minder kans maakt dat het "instort". Tevens zorgen ze voor wat extra smaak.

Een broodverbeteraar die alleen vitamine C en enzymen bevat wordt verkocht onder de naam "enzymmix" of "premix". Dit vinden wij de meest onschuldige versie van een broodverbeteraar. Maar heeft al een enorm effect op je brood. Wij gebruiken het vrijwel altijd bij het bakken van broden én naar aller tevredenheid.

Broodverbeteraar toevoegen aan een broodmix?

Een broodmix, de naam zegt het al, is een mix. Die mix bestaat uit meel, gist, zout én een broodverbeteraar. Dus aan een mix hoef je geen broodverbeteraar toe te voegen.

Waar zijn broodverbeteraars te koop?

Vrijwel iedere molenwinkel verkoopt een of meerdere soorten broodverbeteraars. De enzymmix is, zover wij weten, maar op twee plaatsen te koop. De enzymmix verkoopt men bij de Zuidmolen in Groesbeek en hij wordt ook verkocht, maar dan onder de naam premix, bij molen de Zandhaas in Santpoort.

Een alternatief voor de enzymmix is de biologische broodverbeteraar zoals te koop bij molen de Arend in Terheide. Daar zit naast de vitamine C en enzymen ook plantaardig vet die de houdbaarheid van het brood verlengt.

In België is een biologische broodverbeteraar te koop van Aveve, die bevalt ons ook goed.

Is het toevoegen van glutenpoeder noodzakelijk?

Gluten zitten van nature al in je meel. In het meel heten ze nog eiwitten en zodra je water toevoegt vormen deze de gluten. Sommige meelsoorten hebben niet zo veel of niet zo sterke gluten. Dan wordt je brood niet zo hoog en luchtig. Als enzymmix nog niet voldoende resultaat geeft kan je overwegen om ook glutenpoeder toe te voegen. Het is een natuurlijk stof die gewonnen wordt uit... tarwe.

* Vitamine C is ook bekend onder de chemische naam ascorbinezuur, het staat ook bekend als E300. E-nummers verwijzen naar stoffen die door de Europese unie zijn toegestaan voor gebruik in voedingsmiddelen.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >broodbakmachine >broodverbeteraar

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie