Gouden regels voor de thuisbakker die broodmix gebruikt met een broodbakmachine
Beginnende thuisbakkers die broodmix gebruiken hebben soms een teleurstelling te verwerken. Het "ding" wat uit de broodbakmachine kwam is totaal iets anders dan het brood wat ze verwacht hadden. Voor hen hebben we deze gouden regels geschreven. Volg deze regels op en je bakt met je broodbakmachine heerlijke broden.
Alleen bij gebruik van broodmix
Onderstaande gouden regels zijn alleen van toepassing als je brood bakt gebaseerd op een pak broodmix. Gebruik je los meel, zout en gist? Dan zijn deze gouden regels van toepassing voor de thuisbakker met een broodbakmachine die losse ingrediënten gebruikt.
Hoewel alle regels belangrijk zijn, hebben we ze in volgorde gezet van belangrijkheid:
- gooi maatschepjes en maatbekers weg en weeg alle ingrediënten
- 1 ml of 1 milliliter weegt 1 gram
- soms is broodmix geen broodmix, lees de verpakking
- volg het recept op het pak broodmix
- zorg voor een juiste deegtemperatuur door het water op de juiste temperatuur te brengen
- gebruik geen oude broodmix
- ontevreden over het resultaat: koop een ander broodmix
- kies niet voor een kort programma, hoe langer, hoe beter het resultaat
- haal direct na het bakken de kneedhaak uit het brood
- bakblikken met twee kneedhaken: zet ze "tegenover elkaar"
- besproei je pas gebakken brood
- laat het brood goed afkoelen
- bedenk je twee keer voordat je zaden en noten gebruikt in je brood
Gooi maatschepjes en maatbekers weg en weeg alle ingrediënten
Bij een broodbakmachine worden standaard een of meerdere maatschepjes en een maatbeker geleverd. Als er één oorzaak is die kan zorgen voor mislukte broden dan zijn het wel de maatschepjes en bekers. Die werken veel te onnauwkeurig. Gebruik nooit meer die maatbeker en maatschepjes maar weeg ieder ingrediënt af op een digitale weegschaal. Ja, dus ook het water, zonder uitzondering!
1 ml of 1 milliliter weegt 1 gram (bij vloeistoffen)
Met een weegschaal kan je ook vloeistoffen in ml wegen. Water, melk, jus d'orange, weegt één gram per ml. Staat in een recept dat je bijvoorbeeld 300 ml water of melk moet toevoegen? Dan weeg je dus 300 gram water of melk af.
Soms is broodmix geen broodmix, lees de verpakking
Helaas is de term broodmix niet gestandaardiseerd. Je verwacht dat in een broodmix alles al zit: meel, zout en gist. Maar soms moet je toch zout en/of gist toevoegen ondanks dat op de verpakking de term broodmix of mix staat. Lees daarom met aandacht de verpakking en volg die instructies op. Lees hier meer over dit onderwerp.
Volg het recept op het pak broodmix
In het handboek wat je krijgt bij de broodbakmachine staan recepten. Die zijn bedoeld als je met losse producten aan de slag gaat zoals meel, zout en gist. Maar jij hebt gekozen voor een broodmix. Daar zit alles al in, behalve water. Vergeet de recepten uit het boek maar volg strikt de instructies op het pak. Let op: niet alle broodmixen hebben dezelfde hoeveelheid water nodig. Lees dus de verpakking aandachtig.
Zorg voor de juiste deegtemperatuur
Deeg moet ongeveer 27° Celsius zijn tijdens het rijzen. Wijk je hier te sterk van af, dan blijven je broden compact (te koud water) of storten tijdens het rijzen in (te warm water). Koop een steekthermometer en lees hoe je op een makkelijke manier de juiste deegtemperatuur kan bereiken.
Gebruik je melk? Vooral dan moet je dit eerst op temperatuur brengen, hoe warm het moet zijn lees je in dit artikel.
Staat op de verpakking van de broodmix dat je koud water of koude melk moet gebruiken? Volg dan die instructies op en verwarm het niet zoals we hierboven hebben beschreven. Het recept, in dit geval van de broodmix fabrikant, is altijd leidend.
Gebruik geen oude broodmix
In broodmix zit onder andere instant gist. Instant gist is een levend organisme die in een soort winterslaap zit. Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt. Gebruik je broodmix dat haast over de datum is? Dan zal het vrijwel niet rijzen en blijft het brood compact. Er is een simpele oplossing, voeg wat instant gist toe. Hanteer 1 gram instant gist per 100 gram broodmix.
Ontevreden over het resultaat: koop een ander broodmix
Wanneer je niet tevreden bent over het bakresultaat van de broodmix, koop dan eens een broodmix van een andere molenaar of van een ander merk. De verschillen in bakresultaat tussen de verschillende broodmixen is enorm groot, wij hebben er een aantal voor je getest.
Kies niet voor een kort programma, hoe langer, hoe beter het bakresultaat
Tijd is een van de grootste vrienden van een thuisbakker. Mooi en lekker brood verlangt lange rijstijden. Een brood bakken in één of anderhalf uur? Natuurlijk kan het, maar ze zijn lang niet zo lekker en mals als de broden waar je wel een lange rijstijd voor hebt uitgetrokken. Kies dus bij voorkeur voor een lang programma.
Haal direct na het bakken de kneedhaak uit het brood
Zodra je het brood op het uitwasemrooster hebt gestort moet je de kneedhaak verwijderen (als hij er nog in zit). Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Stel het niet uit, de kans bestaat dat je hem vergeet.
Je komt hem anders later vanzelf én jezelf tegen als je het brood aan het snijden bent en denkt, wat voor hard ding zit er in mijn brood? Dan is het te laat, je hebt met je mes de anti-aanbaklaag van de kneedhaak beschadigd. Vanaf dat moment zal het nog moeilijker worden om de kneedhaak te verwijderen.
Bakblikken met twee kneedhaken: zet ze "tegenover elkaar"
Als de broodbakmachine een bakblik heeft met twee deeghaken, draai ze zo, voordat je de broodmix in het bakblik doet, dat ze naar elkaar wijzen (tegenover elkaar staan). Het deeg wordt dan beter gekneed, zo is onze perceptie.
Besproei je pas gebakken brood
Heb je net het brood gelost op het afkoelrek, besproei het dan meteen met een plantenspuit. Je krijgt dan een mooiere bruinere korst die ook nog eens meer zal geuren. Nog mooier, gebruik wieks.
Laat het brood goed afkoelen
Laat je brood minimaal een uur afkoelen voordat je het snijdt. Doe je het eerder dan maakt het mes het kruim kapot.
Bedenk je twee keer voordat je zaden en noten gebruikt in je brood
Natuurlijk, zonnebloempitten brood of brood met pompoenpitten is heerlijk. Maar realiseer dat het bakblik van je broodbakmachine voorzien is van een anti-aanbaklaag.
Die anti-aanbaklaag zal onder normale omstandigheden al, zij het langzaam, slijten. Gebruik je harde materialen in je deeg zoals noten en zaden dan gaat het slijtproces erg snel. Het gevolg is dat op de plekken waar de anti-aanbaklaag weg is, het brood vast blijft plakken.
Daarnaast, anti-aanbaklaag wat is weggesleten , waar is dat gebleven? Juist, dat zit in je brood. Dat lijkt geen prettige gedachte.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie