Is een groot kijkvenster bij een broodbakmachine handig?

broodbakmachine inventum b120b
Inventum B120B

Broodbakmachines worden aangeprezen met de mooiste eigenschappen. Het grote kijkvenster wordt al een positieve eigenschap naar voren gebracht. Is zo'n kijkvenster handig? Gebruik je dat kijkvenster wel?

Waarom zou je een kijkvenster gebruiken bij een broodbakmachine?

De eerste reactie is natuurlijk, om te kijken hoe het met het rijzen of bakken van het brood gaat. En wel zonder de deksel open te doen. Want dat mag toch niet? Dan zakt het gerezen deeg toch in elkaar?

Ontnuchterend

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Wil je tijdens het kneden, tijdens het rijzen of bakken even kijken hoe het met het deeg gaat, doe dan gerust de klep even open. Geen enkel probleem. Geloof ons, het brood zakt echt niet in. Sterker nog, tijden de laatste rijs halen we op een gegeven moment het bakblik uit de machine en duwen dan het deeg een beetje weg om de kneedhaken er uit te halen.

Wil je tijdens het bakken even naar het brood kijken, doe ook dan gerust de deksel open. Wat het nut er van is weten we niet, je kan er toch niets aan veranderen, maar als je het leuk vindt, doe de klep open. Probeer de tijd dat de klep openstaat tijdens het bakken wel beperkt te houden want de temperatuur zal sterk dalen. Maar even een paar seconde de klep open op te kijken is geen enkel probleem.

Wel kijken

De enige momenten dat je even in de machine wil kijken is tijdens het kneden en tijden de rijs. Tijdens het kneden kan je controleren of je de kneedhaken niet vergeten bent. Ook kan je zien en voelen of het deeg te droog of te nat is. Dan kan je dat in het begin nog wat bijsturen door water toe te voegen of juist bloem of meel toe te voegen.

Proef ook even een stukje van je deeg. Dan kan je proeven of je zout vergeten bent.

Tijdens de rijs zou je even de klep kunnen opendoen om te kijken of het deeg goed rijst. Als dat niet gebeurt ben je wellicht gist vergeten.

Wel of geen groot kijkvenster in de klep?

Wij hebben jarenlang met veel verschillende broodbakmachines gebakken. Daar zaten kleppen bij met kleine en met grote kijkvensters. Onze ervaring is dat je hier nauwelijks wat aan hebt. Binnen in de broodbakmachine is het donker en je kan, ondanks een groot venster, niet goed zien wat er binnen de broodbakmachine gebeurt.

Steevast gaat de klep tijdens het kneedproces open en kijken we naar het deeg en halen we er een klein stukje van af om te proeven. Daarna gaat de klep pas zo'n 30 minuten voor het bakken de klep weer open om de kneedhaken weg te halen.

Je begrijpt het waarschijnlijk al, wij zien het nut van een kijkglas niet in.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

broodbakmachine

populair

home­ >broodbakmachine

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen