Broodbesluit

aardewerken pot zout met lepel

Het broodbesluit, formeel genoemd Warenwetbesluit Meel en brood is een Nederlandse wet waarin vastgelegd is wat de samenstelling is van de basisgrondstoffen van brood(producten) en de eindproducten zoals brood en krenten- of rozijnenbrood. Deze wet is van belang voor de meelleveranciers en bakkerijen. Deze wet biedt een bescherming aan consumenten.

Geschiedenis

Het broodbesluit is de afgelopen eeuw vele malen herzien. Zo was het vroeger verplicht om in brood gejodeerd zout te verwerken. Die eis is met het laatste broodbesluit komen te vervallen.

Definities

In het broodbesluit zijn een aantal belangrijke definities vastgelegd. Denk aan de definities van meel, gries, bloem, brood, droge stof. Maar ook definities van witbrood, bruinbrood, melkbrood, krentenbrood en rozijnenbrood.

Bepalingen

In het broodbesluit zijn een aantal belangrijke bepalingen vastgelegd. Zo mag bij de bereiding van brood geen andere enzymen worden gebruikt dan koolhydraat- en eiwitsplitsende enzymen en eventueel door de minister toegestane enzymen. Ook is vastgelegd dat maximaal 1,5% van het droge stof gewicht van het brood mag bestaan uit keukenzout.

Een andere belangrijke bepaling is wanneer een product, en dit is beperkt tot de producten die genoemd worden in dat besluit, gecombineerd mag worden met de term "volkoren" en aan welke eisen dan moet worden voldaan. Naar onze interpretatie gaat het hier alleen om volkorenmeel en volkorenbrood. Lees verder over dit onderwerp bij volkorenmeel.


aanpassing/controle: 20210417

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >wetgeving

laatste toevoegingen