Broodmix

pak broodmix van koopmans
broodmix van Koopmans

Een broodmix is een combinatie van (meestal) meel of bloem met daaraan toegevoegd zout, instant gist en hulpstoffen zoals broodverbeteraars. Een broodmix is makkelijk voor de thuisbakker die maar af en toe eens een brood wil bakken. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water.

Broodmix

Bij de molen of supermarkt kan je niet alleen meel en bloem kopen voor het bakken van brood, maar ook broodmixen. Vreemd eigenlijk dat woord broodmix. Het betreft helemaal geen mix van broden. Het is meel of bloem dat gemengd is met andere ingrediënten.

Waarom broodmix, meel is toch ook goed?

Als je brood wil bakken heb je een aantal ingrediënten nodig. Dat zijn minimaal meel of bloem, gist, zout en water. Als je van meel een brood wil bakken dan moet je dus ook gist kopen, want zout heb je vast nog staan en de kraan levert haast oneindig water.

Gist kan je echter niet zo lang bewaren. Zeker verse gist niet en instant gist in die kleine zakjes is behoorlijk duur. Daarnaast, in welke verhouding moet het meel, gist en zout met elkaar vermengd worden?

Om het de thuisbakker die af en toe eens een brood bakt makkelijk te maken heeft men broodmixen bedacht.

In een broodmix heeft men reeds alle grondstoffen samengevoegd die je nodig hebt voor het bakken van een brood met uitzondering van water. Die bestanddelen zijn minimaal bloem of meel aangevuld met zout en gist. Vaak zijn echter nog stoffen toegevoegd die we voor het gemak broodverbeteraars noemen en die er voor zorgen dat je een mooi brood krijgt waar je trots op zal zijn.

Wanneer je maar af en toe een brood wil bakken is het niet praktisch om de verschillende ingrediënten op voorraad te houden. Dan is juist een broodmix heel makkelijk. Maar daar staat tegenover dat een broodmix relatief duur is ten opzichte van de prijs van alle losse ingrediënten. Bak je iedere week een brood, dan is het goedkoper om los meel en gist te kopen en als je van lekkere luchtige en hoge broden houdt koop dan ook een broodverbeteraar.

Net geen broodmixen

In een broodmix zit alles, alleen water toevoegen is het credo. Bij sommige molenaars kan je in het molenwinkeltje niet alleen broodmixen kopen maar ook meel waar reeds een broodverbeteraar aan toegevoegd is. Dat hoef je dan niet meer los te kopen. Het enige wat je aan dat meel moet toevoegen is gist een water en eventueel vet of olie.

Dit zijn dus geen echte broodmixen maar het zit precies tussen meel een een broodmix in. Als je wat vaker bakt maar niet iedere dag, of als je geen zin hebt om broodverbeteraar los te kopen en af te wegen dan is dit meel met broodverbeteraar een uitkomst. Ook hier geldt voor, gemak dient de mens, maar het is meestal duurder dan dat je zelf het meel met broodverbeteraar toevoegt.

De zuidmolen verkoopt vele meelsoorten waarin broodverbeteraars zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld boerenvolkoren en Duits volkorentarwemeel. Je kan deze "verrijkte" meelsoorten herkennen doordat bij de omschrijving staat een van de volgende stoffen of een combinatie ervan: ascorbinezuur E300 (vitamine c), enzymen, tarwegluten, emulgator, E472, E482, dextrose, moutmeel of moutmeel, E920.

Jodiumhoudend zout?

Wanneer je van plan bent vaak broden te gaan bakken van een broodmix, dan adviseren we je om te controleren of de broodmix jodiumhoudend zout bevat, zoniet dan heb je een verhoogde kans op een jodiumtekort. Professionele bakkers gebruiken, vastgelegd in een convenant met de overheid, niet voor niets jodiumhoudend zout in hun broden.

Broodmixen getest

In onze grote meel- en bloem test hebben we ook vele broodmixen getest. Hieronder tref je de verwijzingen naar de testuitslagen. Daarin kan je onze ervaringen lezen en de foto's zien van het gebakken brood.

Compacte broden bakten we van:

Redelijk luchtige broden bakten we van:

Luchtige en hoge broden bakten we van:


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten

laatste toevoegingen