Broodmix of meelmix? Verwarring definitief ten einde

meelmix van de aeolus molen is geen broodmix
deze broodmix kan beter meelmix genoemd worden, er zit immers geen gist in. Een toevoeging (in dit specifieke geval) "alleen water en gist toevoegen" zou veel duidelijk maken

Consumenten worden in verwarring gebracht. Ze willen op een eenvoudige manier een brood bakken door aan de inhoud van de verpakking alleen nog water toe te voegen.

Soms werkt dat naar alle tevredenheid, maar soms is de teleurstelling groot. Het deeg blijkt niet te rijzen en een enorm compact brood is het resultaat.

Het probleem? Er bestond tot op heden geen goede definitie voor twee totaal verschillende producten die beide als "broodmix" werden verkocht.

Broodsmakelijk.nl stelt een heldere definitie voor: broodmix heeft wel gist en meelmix niet.

Broodmix blijkt soms geen broodmix

Helaas is de term "broodmix" niet gestandaardiseerd. De meeste mensen denken bij een broodmix aan een meel waarbij je alleen nog water hoeft toe te voegen en daarmee een brood kan bakken. In die mix zit dus ook zout en gist.

Er worden ook broodmixen verkocht waarin geen gist en soms ook geen zout zit. Dat moet je dan zelf toevoegen. Doe je dat niet dan rijst het deeg niet en hou je een baksteen over aan het eind van het bakproces.

Verwarring

De consument wordt dus in verwarring gebracht. Bij het ene broodmix moet je wel gist toevoegen en bij het ander niet. Verwarring alom. Daar willen we verandering in aanbrengen en introduceren we twee nieuwe definities: broodmix en meelmix

Broodmix bevat gist en zout

Broodmix is een combinatie van minimaal meel en/of bloem, zout en gist. Wil je met een broodmix een brood bakken dat hoef je alleen nog water aan toe te voegen. Een broodmix kan ook broodverbeteraar en andere ingrediënten bevatten maar dat is in dit kader niet relevant. Het belangrijkste: een broodmix bevat dus altijd gist.

De consument zou nog meer geholpen zijn als bij een broodmix tevens teksten worden toegevoegd als "compleet" of "kant en klaar" en de zinsnede "alleen nog water toevoegen" helpt de consument zeer.

Meelmix bevat geen gist

Meelmix is een combinatie van minimaal meel en/of bloem en/of andere stoffen waar geen gist aan toegevoegd is. Meelmix kan reeds zout bevatten maar dat hoeft niet. Wil je een brood bakken van meelmix dan moet je dus minimaal gist toevoegen, op de verpakking staat of je mogelijk ook zout moet toevoegen. Een meelmix kan ook broodverbeteraar en andere ingrediënten bevatten maar dat is in dit kader niet relevant. Een meelmix bevat dus geen gist.

De consument zou nog meer geholpen zijn als aan de productnaam van de meelmix wordt toegevoegd "zonder gist". Voorbeelden: volkorenmeelmix zonder gist of zesgranenmeelmix zonder gist.

Bevat de meelmix ook geen zout dan is de consument geholpen met de toevoeging "zonder zout" in de productnaam zoals: volkorenbrood meelmix zonder gist en zout

De consument wordt nog beter geïnformeerd als op de meelmix verpakking staat "zelf water, gist en zout toevoegen" of een variant hierop afhankelijk van de samenstelling van de meelmix en het type brood dat gebakken wordt.

Het idee achter de definities

De term broodmix bevat twee woorden: brood en mix. Het suggereert dus dat je er een brood van kan maken en de term "mix" suggereert dat alles wat nodig is als mix in de verpakking zit. Iedereen, behalve mannetjes van Mars, zal begrijpen dat je zelf water zal moeten toevoegen.

Wanneer je verschillende meel- en/of bloemsoorten samenvoegt, bijvoorbeeld maismeel en tarwemeel, dan is een mix ontstaan van meel, een meelmix dus. Ook als aan de mix andere producten worden toegevoegd als zout, zaden en broodverbeteraar stoffen, dan nog steeds is het een meelmengsel. Je kan daar nog geen brood van bakken, dan moet er minimaal gist bij. Vandaar: meelmix.

Overigens, een broodmix waar geen water maar melk, of jus d'orange of karnemelk aan toegevoegd moet worden of een combinatie daarvan, en eventueel andere producten zoals rozijnen, boter of een ei, dan nog steeds valt dit onder de definitie van een broodmix, er zit immers gist in.

Broodmix en meelmix, twee prachtige producten

Broodmix is een prachtig product voor consumenten die zonder gedoe een brood willen bakken. Alleen maar water toe voegen, hoe makkelijk kan je het hen maken?

Meelmix heeft ook zijn marktaandeel, dat zijn de thuisbakkers die iets meer "zelf gedaan" gevoel willen hebben én een prachtig resultaat wensen maar het lastig vinden om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar de juiste broodverbeteraar.

Het voordeel van een meelmix is dat het veel langer houdbaar is dan een broodmix. In broodmix zit immers gist en dat verliest zijn kracht na een paar maanden.

Meelmix kan langer bewaard blijven door de afwezigheid van gist. En een los zakje gist, zolang het maar niet geopend is, kan lang bewaard blijven. Meelmix en zakjes gist zijn dus een goede combinatie als de ingrediënten voor een brood langdurig bewaard blijven.


aanpassing/controle: 20200618

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >broodbakmachine

laatste toevoegingen