Broodsoorten

schappen met verschillende broodsoorten

Het is wonderbaarlijk dat van een product dat in de basis uit maar vier grondstoffen bestaat zoveel soorten verkocht worden. In dit artikel gaan we in op de verschillende broodsoorten.

Hoofdindeling broodsoorten

Brood kunnen we indelen in de volgende hoofdcategorieën indelen:

  • gewicht
  • meeltype
  • graansoort
  • type vocht
  • type gist
  • baktechniek
  • vorm
  • decoratie
  • extra ingrediënten

Indeling naar gewicht

  • kleinbrood zoals een puntje of kadetje
  • grootbrood zoals bijvoorbeeld volkorenbrood of tijgerbrood

Indeling broodsoorten naar gebruikt meeltype

  • bloem, zoals witbrood, witte puntjes/bolletjes/kadetjes
  • gebuild meel, zoals bruinbrood
  • volkorenmeel, zoals volkorenbrood

Indeling naar belangrijkste gebruikte graansoort

  • tarwe, zoals wit, bruin of volkorenbrood gemaakt van tarwe
  • spelt, zoals broden gemaakt met spelt
  • rogge, zoals roggebrood
  • mais, zoals maisbrood, maar bestaat dit uit een klein deel maismeel en een groot deel tarwebloem

Indeling naar gebruikt vocht

  • water (de meeste broden)
  • melk (bijv. melkwit of soms luxe broden of broodjes)

Indeling naar gistsoort

  • fabrieksgist, dit wordt in de broodnaam weggelaten omdat dit "de standaard is"
  • zuurdesem zoals in zuurdesembrood

Indeling naar baktechniek

  • gebakken in een bus (bakblik) zoals busbrood
  • gebakken op een bakplaat zoals plaatbrood
  • gebakken op een stenen vloer zoals vloerbrood

Indeling naar vorm of vormgeving

  • rond (langwerpige broden met een ronde bovenkant)
  • knip (langwerpige broden die bovenin ingeknipt zijn)
  • snijder (langwerpige broden die vele insnijdingen hebben)
  • bol (gebakken in een vorm van een halve bol)
  • stok (gebakken in een zeer langwerpige vorm die op een stok lijkt)

Indeling naar decoratie

Het deeg kan voor de narijs in zaden gerold worden die de buitenkant van het brood versieren (decoreren):

  • zonnebloempitten
  • pompoenpitten
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • graanvlokken

Indeling naar extra ingrediënten

  • rozijnen/krenten
  • zonnebloempitten, pompoenpitten, gewelde (gebroken) graankorrels
  • suikerbrokjes
  • spijs

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >broodsoorten

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie