Broodsoorten

schappen met verschillende broodsoorten

Het is wonderbaarlijk dat van een product dat in de basis uit maar vier grondstoffen bestaat zoveel soorten verkocht worden. In dit artikel gaan we in op de verschillende broodsoorten.

Hoofdindeling broodsoorten

Brood kunnen we indelen in de volgende hoofdcategorieën indelen:

  • gewicht
  • meeltype
  • graansoort
  • type vocht
  • type gist
  • baktechniek
  • vorm
  • decoratie
  • extra ingrediënten

Indeling naar gewicht

  • kleinbrood zoals een puntje of kadetje
  • grootbrood zoals volkorenbrood of tijgerbrood

Indeling broodsoorten naar gebruikt meeltype

  • bloem, zoals witbrood, witte puntjes/bolletjes/kadetjes
  • gebuild meel, zoals bruinbrood
  • volkorenmeel, zoals volkorenbrood

Indeling naar belangrijkste gebruikte graansoort

  • tarwe, zoals wit, bruin of volkorenbrood gemaakt van tarwe
  • spelt, zoals broden gemaakt met spelt
  • rogge, zoals roggebrood
  • mais, zoals maisbrood, maar bestaat dit uit een klein deel maismeel en een groot deel tarwebloem

Indeling naar gebruikt vocht

  • water (de meeste broden)
  • melk (bijv. melkwit of soms luxe broden of broodjes)

Indeling naar gistsoort

  • fabrieksgist, dit wordt doorgaans in de broodnaam weggelaten omdat dit "de standaard is" maar formeel wordt het gistbrood genoemd
  • zuurdesem zoals in zuurdesembrood

Indeling naar baktechniek

Indeling naar vorm of vormgeving

  • rond (langwerpige broden met een ronde bovenkant)
  • knip (langwerpige broden die bovenin ingeknipt zijn)
  • snijder (langwerpige broden die vele insnijdingen hebben)
  • bol (gebakken in een vorm van een halve bol)
  • stok (gebakken in een zeer langwerpige vorm die op een stok lijkt)

Indeling naar decoratie

Het deeg kan voor de narijs in zaden gerold worden die de buitenkant van het brood versieren (decoreren):

  • zonnebloempitten
  • pompoenpitten
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • graanvlokken

Indeling naar extra ingrediënten

  • rozijnen/krenten
  • zonnebloempitten, pompoenpitten, gewelde (gebroken) graankorrels
  • suikerbrokjes
  • spijs

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >broodsoorten

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik