Broodsoorten

Het is wonderbaarlijk dat van een product dat in de basis uit maar vier grondstoffen bestaat zoveel soorten verkocht worden. In dit artikel gaan we in op de verschillende broodsoorten.
Hoofdindeling broodsoorten
Brood kunnen we indelen in de volgende hoofdcategorieën indelen:
- gewicht
- meeltype
- graansoort
- type vocht
- type gist
- baktechniek
- vorm
- decoratie
- extra ingrediënten
Indeling naar gewicht
- kleinbrood zoals een puntje of kadetje
- grootbrood zoals volkorenbrood of tijgerbrood
Indeling broodsoorten naar gebruikt meeltype
- bloem, zoals witbrood, witte puntjes/bolletjes/kadetjes
- gebuild meel, zoals bruinbrood
- volkorenmeel, zoals volkorenbrood
Indeling naar belangrijkste gebruikte graansoort
- tarwe, zoals wit, bruin of volkorenbrood gemaakt van tarwe
- spelt, zoals broden gemaakt met spelt
- rogge, zoals roggebrood
- mais, zoals maisbrood, maar dit bestaat uit een klein deel maismeel en een groot deel tarwebloem (deze benaming mag sinds invoering van de nieuwe warenwet zo niet meer genoemd worden)
Indeling naar gebruikt vocht
- water (de meeste broden)
- melk (bijv. melkwit of soms luxe broden of broodjes)
Indeling naar gistsoort
- fabrieksgist, dit wordt doorgaans in de broodnaam weggelaten omdat dit "de standaard is" maar formeel wordt het gistbrood genoemd
- zuurdesem zoals in zuurdesembrood
Indeling naar baktechniek
- gebakken in een bus (bakblik) zoals busbrood
- gebakken op een bakplaat zoals plaatbrood
- gebakken op een stenen vloer zoals vloerbrood
Indeling naar vorm of vormgeving
- rond (langwerpige broden met een ronde bovenkant)
- knip (langwerpige broden die bovenin ingeknipt zijn)
- snijder (langwerpige broden die vele insnijdingen hebben)
- bol (gebakken in een vorm van een halve bol)
- stok (gebakken in een zeer langwerpige vorm die op een stok lijkt)
Indeling naar decoratie
Het deeg kan voor de narijs in zaden gerold worden die de buitenkant van het brood versieren (decoreren):
- zonnebloempitten
- pompoenpitten
- maanzaad
- sesamzaad
- graanvlokken
Indeling naar extra ingrediënten
- rozijnen/krenten
- zonnebloempitten, pompoenpitten, gewelde (gebroken) graankorrels
- suikerbrokjes
- spijs
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie