logo
logo

Broodverbeteraar

potje vitamine c
ascorbinezuur is de meest gebruikte broodverbeteraar

Een broodverbeteraar is een stof, of combinatie van stoffen, die tot doel heeft om het bakresultaat van het brood te verbeteren.

Verschillende doelen

Het gebruik van een broodverbeteraar kan verschillende doelen dienen:

Het effect van broodverbeteraar laat zich goed illustreren met twee foto's. Hieronder zie je eerst een witbrood gemaakt met 500 gram tarwebloem van AH maar zonder broodverbeteraar. Daaronder een witbrood gemaakt met exact dezelfde ingrediënten en gewichten (en hetzelfde tarwebloem van AH) maar nu met 2,5 gram enzymmix toegevoegd als broodverbeteraar. Enzymmix bevat alleen maar ascorbinezuur en enzymen. Het verschil is gigantisch. Het brood is veel hoger dus ook de kruim is veel luchtiger en de korst kleurt bruiner wat komt door de suikers die enzymen afgeven tijdens het afbreken van (een beetje) zetmeel uit het bloem. Wat je niet ziet is dat het brood ook lekkerder smaakt. Hier lees je het testverslag van dit tarwebloem van Albert Heijn.

zijaanzicht brood albert heijn tarwebloem basic wheat flour
witbrood gemaakt van 500 gram albert heijn tarwebloem, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood albert heijn tarwebloem basic wheat flour met enzymmix
ook dit witbrood is gemaakt met dezelfde 500 gram tarwebloem van AH maar nu met 2,5 gram enzymmix toegevoegd

Broodverbeteraars zijn te koop als mix of als losse stoffen. Bij een mix zijn bepaalde stoffen samengevoegd die specifiek nodig zijn voor het bereiden van een bepaald type brood. Zo verkoopt de molenaar bijvoorbeeld bruinbroodverbeteraar, witbroodverbeteraar, harde en zachte bolletjes broodverbeteraar en vruchtenbroodverbeteraar voor rozijnenbrood.

De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur (feitelijk is dat een meelverbeteraar) ook bekend als vitamine C. Een paar milligram helpt het gluten te versterken en maakt het gashoudend vermogen van deeg groter. De bakker of meelfabriek gebruikt hiervoor geen potje met vitamine c pilletjes, maar koopt puur ascorbinezuur, een wit poeder.

Bio bakkers en sommige bakkers gebruiken niet het synthetische ascorbinezuur maar acerola concentraat poeder waarin ook ascorbinezuur zit.

Wij gebruiken liefst zo weinig mogelijk broodverbeteraar en beperken ons meestal tot het gebruik van enzymmix of premix waar alleen ascorbinezuur en enzymen in zitten.

Broodverbeterstoffen zijn ook los te koop:

Broodverbeteraar kan je ook zelf maken door bovenstaande stoffen te combineren.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodverbeteraar

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie