Wat is bruinbrood?

bruinbrood
bruinbrood

Het klinkt flauw maar het is wel heel erg waar. Bruinbrood is brood dat een bruine kleur heeft. Velen denken dat dit komt omdat dit brood gemaakt is van volkorenmeel, maar dat is niet juist. Waar haalt bruinbrood dan zijn kleur vandaan?

Bruinbrood

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Bruinbrood is niet gelijk aan volkorenbrood. Bruinbrood is een niet beschermde productaanduiding. Wat in het brood zit is dus niet gestandaardiseerd - genormeerd. Meestal wordt voor bruinbrood uit 50% tot 70% volkorenmeel gebruikt aangevuld tot 100% met bloem. Het is dus een brood dat een combinatie is van half volkoren en half wit.

Een brood dat gebakken wordt van 50% volkorenmeel en 50% bloem heeft een vrij lichtbeige kleur, daarom voegt de bakker meestal moutmeel toe. Dit is een zeer donker bruine haast zwarte stof die verkregen is door graan (tarwe, rogge of gerst) te mouten en daarna te vermalen tot een poeder. Hoe meer moutpoeder aan het brood wordt toegevoegd, hoe bruiner het brood wordt.

Misverstand

Bij de consumenten bestaat een groot misverstand dat men denkt dat hoe bruiner een brood is, hoe gezonder het is. Dat is onjuist. De bruine kleur moet (meestal) juist de afwezigheid van volkorenmeel (zemelen) verdoezelen.

Het bekende waldkornbrood dankt de diep bruine kleur niet aan de hoeveelheid volkorenmeel met veel zemelen die normaal gesproken het brood een bruine kleur geeft, maar aan het (overdreven veel) toegevoegde moutmeel dat als natuurlijke kleurstof gebruikt is.

Sterker nog, de meeste waldkornbroden zijn niet gemaakt met volkorenmeel maar met bloem waar je normaal gesproken een witbrood van bakt. En in bloem zitten geen zemelen die juist zo goed zijn.

Waldkorn ziet er heel bruin uit maar feitelijk is het een witbrood met een kleurtje en veel zaden er in. Overigens, er is helemaal niets mis met waldkornbrood, het is helemaal niet ongezond en het is lekker, maar als je gezonder brood wilt eten dan moet je puur volkorenbrood eten. Op deze pagina kan je zien hoe de kleur van volkorenbrood is zonder "bruine toevoegingen".


aanpassing/controle: 20190628

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >soorten

laatste toevoegingen