Busbrood

busbrood
busbrood

Een busbrood is een brood dat gebakken is in een bakblik, een bakker noemt dat een bus, vandaar de term busbrood. Het is een langwerpig en hoog brood.

Wat is het voordeel van een busbrood?

Het busbrood is ontstaan vanuit efficiency. De bakker kan veel sneller de broden verwerken. Het in de vorm leggen van een deegrol in een ingevet bakblik, de bus, gaat sneller dan een bol of een puntvormig deeg op een plek neer te leggen die ook nog eerst bestoven moet zijn met bloem.

Tijdens het inovenen kan de bakker nog sneller werken. De bakblikken zijn namelijk meestal per vier aan elkaar gekoppeld in een raamwerk dat de bakker een koppel noemt. Hij kan dus vier broden tegelijkertijd de oven inschieten. Tegenwoordig gaat het nog efficiënter. De buskoppels hangen reeds in een kar die tijdens de busrijs in een rijskast wordt ingereden. Na de busrijs, die ongeveer een uur duurt, wordt de kar uit de rijskast en direct de oven ingereden. Met één kar kan hij in één handeling zo'n honderd broden tegelijkertijd in de oven brengen

busbrood
busbrood koppel met vier bakblikken

Na het bakken ontstaat er ook nog een voordeel. De busbroden kunnen zij aan zij naast elkaar in het schap liggen. In de verkoopruimte is dus minder schapruimte nodig in vergelijking met vloerbroden die breder en minder hoog zijn. Ook kan je het schap veel sneller vullen doordat je een aantal broden tegelijkertijd in het schap kan zetten omdat je meerdere busbroden tegelijkertijd kan oppakken en in het schap kan leggen.

Busbroden hebben tevens een praktisch voordeel voor de consument of leverancier van sandwiches, de boterhammen zijn uniform van omvang. Van de eerste tot de laatste boterham die van een busbrood gesneden wordt is (vrijwel) iedere snede even hoog en breed. Bij broden die op de plaat of vloer worden gebakken zoals een batard of boule hebben de sneden brood steeds verschillende afmetingen.


aanpassing/controle: 20190628

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >soorten

laatste toevoegingen