Gejodeerd zout

pak 1 kg jodium houdend zout

In een brood voegt de bakker zout toe. Is dat gejodeerd zout of normaal zout? Wat is het verschil? En wat is het verschil tussen broodzout en bakkerszout?

Jodiumhoudend zout

Zout bevat van nature geen jodium. Jodiumhoudend zout, of gejodeerd zout, is zout waaraan verbindingen met jodium zijn toegevoegd zoals natriumjodide, kaliumjodide, natriumjodaat of kaliumjodaat.

Hoe is jodiumhoudend zout herkenbaar?

Zout waaraan jodium is toegevoegd is te herkennen aan de ingrediënten declaratie en op de verpakking vermelde termen als "met jodium" of "gejodeerd". Hoewel het een merknaam is, maar JOZO staat voor JOdium ZOut. Zo verkoopt dezelfde fabrikant ook zout zonder jodium en wordt onder de merknaam NEZO geleverd.

Om maar compleet te zijn, in de winkels zie je ook "ander zout" in de schappen staan. Dat heeft verschillende namen. Dit zout bevat geen natrium chloride zoals het traditionele keukenzout dit heeft maar kaliumchloride. Dat wordt als gezonder beschouwd omdat mensen veel te veel natrium binnenkrijgen en dit zorgt voor een verhoogde bloeddruk.

Kaliumchloride zout blijkt echter een wat bittere smaak te hebben. Daarom wordt dit zout meestal gecombineerd met andere zouten zoals met traditioneel zout of met magnesium zout (magnesium sulfaat) of een combinatie van deze drie. Van dit "andere zout" zijn net als bij normaal zout ook versies met en zonder jodium beschikbaar.

Waarom wordt jodium toegevoegd aan zout?

De mens heeft een bepaalde hoeveelheid jodium nodig om gezond te blijven, net zoals bijvoorbeeld vitamine C. Vitamine C zit echter in veel verse producten en vruchten(sappen). De kans dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt is gering. Bij jodium ligt dit anders. Jodium krijg je alleen via het voedsel naar binnen via het eten van vis. Als je dat te weinig eet of mogelijk zelf helemaal niet eet, levert dat op termijn problemen op. Vandaar dat de overheid lang geleden wettelijk bepaald heeft dat bakkers zout moesten gebruiken waarin jodium verwerkt is.

Het idee achter die maatregel is simpel. Iedereen eet dagelijks brood. Als aan het brood jodiumhoudend zout wordt toegevoegd, in brood zit immers altijd zout, dan krijgen de burgers automatisch een bepaalde hoeveelheid jodium en dat werkt positief op de volksgezondheid.

Verschil broodzout en bakkerzout

Vroeger moesten bakkers voor het bereiden van brood gebruik maken van zout waarin 70-85 mg jodium zat per gram zout. Dat moest en mocht alleen gebruikt worden in brood. Niet in andere broodproducten. Het idee daarvan was dat de burger anders te veel jodium zou krijgen. De bakker moest dus werken met twee soorten zout. Broodzout en zout voor de overige bakkersproducten. De verplichting voor het gebruik van broodzout, dus zout met 70-85 mg jodium / gram zout, is door de overheid teruggetrokken sinds 2008.

De overheid heeft met de bakkersbranche een convenant gesloten dat nu in alle bakkerij producten "bakkerszout" gebruikt mag worden. Zie het subtiele verschil tussen broodzout (zout voor brood) en bakkerszout, zout wat de bakker gebruikt. In bakkerszout zit minder jodium, 50-65 mg jodium per gram zout.

Overigens wordt een uitzondering gemaakt voor brood en broodproducten van biologische oorsprong. Voor die producten is het toegestaan om bijvoorbeeld zeezout te gebruiken.

Thuisbakker en zout

Wij adviseren de thuisbakkers ook gebruik te maken van jodiumhoudend zout. De overheid heeft niet voor niets deze maatregel bedacht. Het gaat om onze gezondheid. Voeg standaard 1,5% zout toe aan het meel. Dus bij een recept met 600 gram meel voeg je 9 gram zout toe. Jodiumhoudend zout is al voor 40 cent per kilogram te koop in de supermarkt.




Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie