Bakspray voor invetten broodblik en bakvorm

dr. oetker bakspray

Een thuisbakker kan haast niet zonder. Bakspray, wat een verademing. Nooit meer vastzittend gebakken brood in de . We zetten in dit artikel de voor- en nadelen voor je op een rij.

Bakspray da's niks voor mij, dan moet je toch wel heel lui zijn?

We geven het eerlijk toe, meer dan vijftien jaar hebben we de bakblikken ingevet met boter of olie, nooit een probleem geweest. We zagen wel eens video's voorbij komen uit de VS en daar gebruikte ze rijkelijk bakspray. Wat een gemakzucht dachten we, en ook wat duur! Je moet wel heel erg lui zijn om naar een bakspray te grijpen.

Zelf hadden we het nooit gekocht tot we van kennis bakspray kregen als een soort "klein bedankje voor je hulp". In eerste instantie dachten we nog, wat moeten we hier nou mee? Dat gaan we toch niet gebruiken, nergens voor nodig. Na een tijd toch maar eens geprobeerd.

We durven het haast niet te schrijven maar we zijn helemaal om. Wat werkt bakspray enorm gemakkelijk en het werkt veel zuiniger dan we hadden vermoed. Ben je nog niet om, je moet het natuurlijk zelf weten maar in het kader van "je moet alles op zijn minst proberen" adviseren we je om er ééntje in je leven te kopen, voor een paar euro kan je maandenlang zelf ervaren of een bakspray je bevalt. Doe het nou maar, je zal zien...

Wat is bakspray?

Bakspray is een spuitbus die een nevel olie in je bakblik spuit en zorgt dat het brood na het bakken niet vastplakt aan het bakblik.

Wat is onze ervaring met bakspray?

Het werkt enorm goed. Nooit meer last van vastgekoekte broden in het bakblik. De broden glijden je bakblik uit zonder enige moeite. Een zegen voor de thuisbakkers.

Je moet wel leren om de spuitbus spaarzaam te gebruiken, als je pas begint spuit je meestal veel te veel olie in de bakvorm. Het gebakken brood heeft dan aan de zijkant een vetlaag. Spuiten met een zeer korte maar snelle beweging is het devies.

Hou het bakblik horizontaal maar iets gekanteld naar je toe en één zijde naar beneden, spuit eerst met een korte beweging de rechterkant én één korte zijkant die op dat moment onderaan zit, een deel van de bodem is nu ook bedekt met een laagje olie. Dan draai je het bakblik 180° (links wordt rechts, voor wordt achter) en je herhaalt wat je net hebt gedaan.

Nu hebben alle zijkanten én de bodem een dun laagje olie. Als aan de onderkant wat olieplasjes te zien zijn, hoe klein dan ook, dan heb je teveel gespoten. Het moet echt héél dun. Mocht je niet bespoten delen zien, dan met je vinger de olie even uitwrijven.

Op de spuitbus staat meestal vermeld dat de optimale afstand tussen 30 cm is. Onze ervaring is dat dit bij de meeste bakspray spuitbussen te ver weg is en dat dan veel olie buiten het bakblik terechtkomt. Wij houden ongeveer een afstand aan van 20 cm.

Is het duur en gaat het lang mee?

Het is relatief goedkoop als je bedenkt hoeveel plezier je hiervan beleefd. Een klein spuitbusje kost drie euro en gaat maanden mee. We hebben het niet geteld maar met een klein spuitbusje vet je makkelijk honderd bakblikken in.

Wat is de beste bakspray?

We hebben verschillende bakspray spuitbussen getest, in ons testverslag kan je lezen wat onze ervaringen zijn.

Ik wil geen bakspray gebruiken, zijn er alternatieven?

Zeker, lees het artikel over het invetten van het bakblik.

vijf bakspray spuitbussen naast elkaar
Gebroederlijk naast elkaar: Panko spray, pancoating (Sonneveld), Belbake (Lidl), Dübör, Dr. Oetker

Waar kan je bakspray kopen?

De meeste molenwinkels hebben dit op voorraad. Bij veel supermarkten en kookwinkels kan je ook bakspray kopen of via het internet.

Bakspray adviezen

  • Maak de bakvorm voor (beter na) gebruik schoon met een keukenpapiertje.
  • Schud voor ieder gebruik de bus krachtig.
  • Spuit op een afstand van 20 à 30 cm van het bakblik; tip: doe dit boven het aanrecht waar je straks het brood gaat opmaken dan plakt het deeg straks minder aan het aanrecht.
  • Hou het blik schuin in je handen en spuit eerst de ene zijde in en een deel van de onderkant, daarna de vorm omdraaien weer schuin houden en de andere kant inspuiten. De straal moet vrijwel loodrecht op je bakvorm gericht zijn.
  • Spuit de bakvorm zo licht mogelijk in, laat het niet er van afdruipen.
  • Spuit de bakvorm in voor het opmaken van het deeg, dan kan de olie even intrekken / in elkaar overvloeien.
  • Spuit niet richting open vuur (gasfornuis/kaars) tenzij je natuurlijk het leuk vindt om met vlammenwerpers te spelen, dan kan je hiermee enorm veel plezier mee beleven.
  • Koop eerst een fles van 200 ml en kijk hoe lang je er mee doet. De 200 ml spuitflessen zijn relatief iets duurder dan die van 600 ml maar mogelijk is 600 ml veel te veel en zou die pas na jaren op zijn. Mogelijk is dan de olie ranzig geworden.
  • Voor nog zuiniger gebruik: op iedere zijde van het bakblik een kort spuitje en dit dan uitwrijven met je platte vinger, daarna ga je toch het deeg opmaken dus die vinger raakt dan de olie wel kwijt.

Het spuitmondje van de bakspray is verstopt wat nu?

Haal eerst met een keukenpapiertje al het vet van de spuitmond af. Haal daarna het spuitmondje van de spuitbus. Met je vingers aan de spuitdop trekken zal waarschijnlijk niet lukken (te glad), zet even een ontbijtmes tussen het randje en de onderkant van de spuitmondje of gebruik een schaar als een soort tang en trek hem van de bus. Daarna in goed warm water afspoelen en desnoods even laten liggen in heet water. Daarna het dopje weer terugplaatsen op de spuitbus (druk niet te hard anders komt er gelijk spray uit).

Houdbaarheid

Iedere spuitbus heeft, meestal aan de onderkant, een tenminste houdbaar datum. Het is immers olie, dus dat kan je niet eeuwig bewaren. Wij hebben nog geen ervaring wat er gebeurt als het zwaar over die datum gebruikt wordt. Mogelijk dat de olie zal stinken/vies zal smaken, omdat het ranzig geworden is.

Update na twaalf maanden ervaring met bakspray

We gebruiken nu meer dan twaalf maanden bakspray en vonden het tijd om onze ervaring te delen en nog een paar extra tips te geven.

Allereerst, we willen nooit meer terug naar het pak boter of de fles olie voor het invetten van bakblikken en het insmeren van de aanrecht bij het opmaken van het deeg.

Daarnaast hebben we gemerkt dat je echt héél weinig nodig hebt, nee echt, nog minder dan je denkt. Bij het uitsmeren met je vingers, zoals we oorspronkelijke hierboven hebben beschreven, blijft er nog veel te veel olie achter. We spuiten twee of drie héle kleine "pufjes" op de wanden van het bakblik en daarna vouwen we een wc-papiertje op in vieren en smeren de olie daarmee uit. Daarna draaien we het papiertje om en halen vrijwel alle olie, die toch al heel dun opgebracht was, weg. Er blijft echt een hele dunne oliefilm achter op het bakblik. Als je het licht laat reflecteren in het bakblik kan je precies zien waar je wel en niet de olie hebt uitgesmeerd.

Dat doen we overigens met het blauwstalen bakblik wat we dagelijks gebruiken en nog nooit maar dan ook echt nooit heeft een brood vast gezeten, ze glijden er prachtig uit als je het blik omdraait. WC-papier is inmiddels gaan horen tot onze standaard uitrusting. Bij het invetten van de aanrecht om het deeg op te maken, geven we één klein pufje met de bakspray en smeren het met het de vingers nog even uit.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie