Bakspray voor invetten broodblik en bakvorm

dr. oetker bakspray

Een thuisbakker kan haast niet zonder. Bakspray, wat een verademing. Nooit meer vastzittend gebakken brood in de bakvorm. We zetten in dit artikel de voor- en nadelen voor je op een rij.

Bakspray da's niks voor mij, dan moet je toch wel heel lui zijn?

We geven het eerlijk toe, meer dan vijftien jaar hebben we de bakblikken ingevet met boter of olie, nooit een probleem geweest. We zagen wel eens video's voorbij komen uit de VS en daar gebruikte ze rijkelijk bakspray. Wat een gemakzucht dachten we, en ook wat duur! Je moet wel heel erg lui zijn om naar een bakspray te grijpen.

Zelf hadden we het nooit gekocht tot we van kennis bakspray kregen als een soort "klein bedankje voor je hulp". In eerste instantie dachten we nog, wat moeten we hier nou mee? Dat gaan we toch niet gebruiken, nergens voor nodig. Na een tijd toch maar eens geprobeerd.

We durven het haast niet te schrijven maar we zijn helemaal om. Wat werkt bakspray enorm gemakkelijk en het werkt veel zuiniger dan we hadden vermoed. Ben je nog niet om, je moet het natuurlijk zelf weten maar in het kader van "je moet alles op zijn minst proberen" adviseren we je om er ééntje in je leven te kopen, voor een paar euro kan je maandenlang zelf ervaren of een bakspray je bevalt. Doe het nou maar, je zal zien...

Wat is bakspray?

Bakspray is een spuitbus die een nevel olie in je bakblik spuit en zorgt dat het brood na het bakken niet vastplakt aan het bakblik.

Waarin verschilt bakspray van olie?

Bakspray is een mengsel van olie en lecithine (een natuurlijke emulgator). Olie voorkomt grotendeels dat deegwaar aan de bakplaat of bakvorm plakt, maar in combinatie met lecithine werkt vele malen beter.

Wat is onze ervaring met bakspray?

Bakspray werkt enorm goed. Nooit meer last van vastzittende broden in het bakblik. De broden glijden je bakblik uit zonder enige moeite. Een zegen voor de thuisbakkers (en die niet alleen, beroepsbakkers en broodfabrieken gebruiken het ook).

Je moet wel leren om de spuitbus spaarzaam te gebruiken, als je pas begint spuit je meestal veel te veel olie in de bakvorm. Je bent geneigd om de bakspray van enige afstand in het blik te spuiten (zoals op de foto is te zien). Op zich werkt dat, maar er komt niet alleen (te) veel bakspray in je bakblik, maar ook bakspray naast het bakblik. Daarnaast heb je meer last van aerosolen, zwevende oliedruppeltjes die ook in je longen kunnen komen.

Onze ervaring is dat je beter, van heel dichtbij (een paar centimeter) op iedere zijde en de bodem een héél kort pufje kan geven. De olie bevindt zich dan op een paar kleine plekken. Daarna smeer je de olie uit met gestrekte wijs- en middelvinger over het hele blik. Op de bodem smeer je de olie uit door eerst een paar wrijvende bewegingen te maken in de lengte en daarna zigzaggende bewegingen te maken over de hele bodem. Laat vooral de olie aan je vingers zitten, de volgende actie is dat je het deeg uit de kom haalt en dan plakt het allemaal minder.

Is het duur en gaat het lang mee?

Het is relatief goedkoop als je bedenkt hoeveel plezier je hiervan beleeft en hoe lang je met één spuitbus doet. Een klein spuitbusje kost drie euro en gaat maanden, wellicht jaren mee. We hebben het niet geteld maar met een klein spuitbusje vet je met gemak honderd (en meer) bakblikken in. Omdat bakspray "dunner" is, gebruik je veel minder dan dat je olie of boter gebruikt, daardoor is het veel goedkoper in gebruik.

Wat is de beste bakspray?

We hebben verschillende bakspray spuitbussen getest, in ons testverslag kan je lezen wat onze ervaringen zijn.

Ik wil geen bakspray gebruiken, zijn er alternatieven?

flesje olijfolie van de lidl met vernevelaar
olijfolie van Lidl

Zeker, lees het artikel over het invetten van het bakblik. We hebben ook prettige ervaringen met een glazen spuitflesje olijfolie van de Lidl. Daar zit weliswaar een basilicum smaak aan maar die verdwijnt totaal als het brood gebakken is. Met één zo'n flesje, waar maar 200 ml in zit, kan je honderden bakblikken invetten.

Na twee jaar ervaring met het Lidl olieflesje, wat we kunnen aanbevelen, hebben we in Duitsland bij Kodi (kodi.de) een olievernevelaar gevonden die nog prettiger werkt. Je hoeft minder kracht te zetten dan bij het Lidl flesje en hij vernevelt mooier. Voor de prijs hoef je het niet te laten, voor € 5,99 verwisselt hij van eigenaar. Op het moment van schrijven gebruiken we raapzaadolie maar iedere plantaardige olie is geschikt behalve lijnzaadolie. Lijnzaadolie moet je vanwege de lage rookpunttemperatuur nooit gebruiken voor warme gerechten of bij het bakken omdat juist dan gevaarlijke stoffen ontstaan (maar is gezond bij koude gerechten). Daarnaast bestaat ook kans op brand bij gebruik van keukenpapier met lijnzaadolie, zie het artikel over het inbranden van bakvormen.

Waar kan je bakspray kopen?

De meeste molenwinkels hebben dit op voorraad. Bij veel supermarkten en kookwinkels kan je ook bakspray kopen of via het internet.

Bakspray adviezen

 • Maak de bakvorm voor (maar beter na) gebruik schoon met een droog keukenpapiertje.
 • Schud voor ieder gebruik de bus krachtig.
 • Voor nog zuiniger en prettiger gebruik en vooral geen nevel: op iedere zijde van het bakblik (vijf dus) een héél kort spuitje geven (van heel dichtbij -een paar centimeter-, dan heb je ook geen last van verneveling). Daarna de olie uitwrijven met je wijs- en middelvinger, daarna ga je toch het deeg opmaken dus van die vingers raakt je de olie wel kwijt aan het deeg.
 • Spuit de bakvorm zo licht mogelijk in, als je de olie ziet liggen na het uitsmeren heb je te veel gebruikt.
 • Spuit niet richting open vuur (gasfornuis/kaars) tenzij je natuurlijk het leuk vindt om met vlammenwerpers te spelen, dan kan je hiermee enorm veel plezier mee beleven.
 • Voor thuisbakkers is een fles van 200 ml ruim voldoende en zal je meer dan een jaar gebruiken. Alleen als je dagelijks broden bakt lijkt een fles van 600 ml een betere keus.
 • vijf bakspray spuitbussen naast elkaar
  Gebroederlijk naast elkaar: Panko spray, pancoating (Sonneveld), Belbake (Lidl), Dübör, Dr. Oetker

  Het spuitmondje van de bakspray is verstopt wat nu?

  Het is ons nog nooit gebeurd, maar haal dan eerst met een keukenpapiertje al het vet van de spuitmond af. Haal daarna het spuitmondje van de spuitbus. Met je vingers aan de spuitdop trekken zal waarschijnlijk niet lukken (te glad), zet even een ontbijtmes tussen het randje en de onderkant van de spuitmondje of gebruik een schaar als een soort tang en trek hem van de bus. Daarna in goed warm water afspoelen en desnoods even laten liggen in heet water. Daarna het dopje weer terugplaatsen op de spuitbus (druk niet te hard anders komt er gelijk spray uit).

  Houdbaarheid

  Iedere spuitbus heeft, meestal aan de onderkant, een "tenminste houdbaar tot" datum. Het is immers olie, dus dat kan je niet eeuwig bewaren. Wij hebben inmiddels ervaring wat er gebeurt als het zwaar over die datum gebruikt wordt (we hadden voor het testen veel spuitbussen gekocht). Deze paragraaf hebben we namelijk jaren na de eerste publicatie aangepast. We gebruiken op dit moment spuitbussen die vier jaar voorbij de uiterste datum zijn en merken niets aan de olie, het ruikt hetzelfde als de olie uit een nieuwe spuitbus en de broden smaken ook heerlijk. Op basis van deze ervaring lijk je dus geen al te grote zorgen te hoeven maken over het mogelijk ranzig worden van de olie.


  Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >gereedschap

laatste toevoegingen