Bakspray voor invetten broodblik en bakvorm

dr. oetker bakspray

Een thuisbakker kan haast niet zonder. Bakspray, wat een verademing. Nooit meer vastzittend gebakken brood in de bakvorm. We zetten in dit artikel de voor- en nadelen voor je op een rij.

Bakspray da's niks voor mij, dan moet je toch wel heel lui zijn?

We geven het eerlijk toe, meer dan vijftien jaar hebben we de bakblikken ingevet met boter of olie, nooit een probleem geweest. We zagen wel eens video's voorbij komen uit de VS en daar gebruikte ze rijkelijk bakspray. Wat een gemakzucht dachten we, en ook wat duur! Je moet wel heel erg lui zijn om naar een bakspray te grijpen.

Zelf hadden we het nooit gekocht tot we van kennis bakspray kregen als een soort "klein bedankje voor je hulp". In eerste instantie dachten we nog, wat moeten we hier nou mee? Dat gaan we toch niet gebruiken, nergens voor nodig. Na een tijd toch maar eens geprobeerd.

We durven het haast niet te schrijven maar we zijn helemaal om. Wat werkt bakspray enorm gemakkelijk en het werkt veel zuiniger dan we hadden vermoed. Ben je nog niet om, je moet het natuurlijk zelf weten maar in het kader van "je moet alles op zijn minst proberen" adviseren we je om er ééntje in je leven te kopen, voor een paar euro kan je maandenlang zelf ervaren of een bakspray je bevalt. Doe het nou maar, je zal zien...

Wat is bakspray?

Bakspray is een spuitbus die een nevel olie in je bakblik spuit en zorgt dat het brood na het bakken niet vastplakt aan het bakblik.

Update na jaren: zuiniger en prettiger gebruik

Update: onze uiteindelijke voorkeursmethode is om per vlak van het bakblik (vijf vlakken dus) maar één héél klein pufje (ergens op die zijde) te spuiten. Die pufjes zijn echt heel klein, de kleinste is zelfs meestal teveel. Daarna smeer je de olie met je vinger of met een wc-papiertje de olie uit, je ziet nauwelijks dat er een olielaag op zit.

Wat is onze ervaring met bakspray?

Het werkt enorm goed. Nooit meer last van vastgekoekte broden in het bakblik. De broden glijden je bakblik uit zonder enige moeite. Een zegen voor de thuisbakkers (en die niet alleen, beroepsbakkers en broodfabrieken gebruiken het ook).

Je moet wel leren om de spuitbus spaarzaam te gebruiken, als je pas begint spuit je meestal veel te veel olie in de bakvorm. Het gebakken brood heeft dan aan de zijkant een vetlaag. Spuiten met een zeer korte maar snelle beweging is het devies.

Hou het bakblik horizontaal maar iets gekanteld naar je toe en één zijde naar beneden, spuit eerst met een korte beweging de rechterkant én één korte zijkant die op dat moment onderaan zit, een deel van de bodem is nu ook bedekt met een laagje olie. Dan draai je het bakblik 180° (links wordt rechts, voor wordt achter) en je herhaalt wat je net hebt gedaan.

Nu hebben alle zijkanten én de bodem een dun laagje olie. Als aan de onderkant wat olieplasjes te zien zijn, hoe klein dan ook, dan heb je teveel gespoten. Het moet echt héél dun. Mocht je niet bespoten delen zien, dan met je vinger de olie even uitwrijven.

Op de spuitbus staat meestal vermeld dat de optimale afstand 30 cm is tussen spuitmond en bakvorm. Onze ervaring is dat dit bij de meeste bakspray spuitbussen te ver weg is en dat dan veel olie buiten het bakblik terechtkomt. Wij houden ongeveer een afstand aan van 20 cm.

Is het duur en gaat het lang mee?

Het is relatief goedkoop als je bedenkt hoeveel plezier je hiervan beleefd. Een klein spuitbusje kost drie euro en gaat maanden, welliht jaren mee. We hebben het niet geteld maar met een klein spuitbusje vet je met gemak honderd (en meer) bakblikken in.

Wat is de beste bakspray?

We hebben verschillende bakspray spuitbussen getest, in ons testverslag kan je lezen wat onze ervaringen zijn.

Ik wil geen bakspray gebruiken, zijn er alternatieven?

flesje olijfolie van de lidl met vernevelaar
olijfolie van Lidl

Zeker, lees het artikel over het invetten van het bakblik. We hebben ook prettige ervaringen met een glazen spuitflesje olijfolie van de Lidl. Daar zit weliswaar een basilicum smaak aan maar die verdwijnt totaal als het brood gebakken is. Met één zo'n flesje, waar maar 200 ml in zit, kan je honderden bakblikken invetten.

Na twee jaar ervaring met het Lidl olieflesje, wat we kunnen aanbevelen, hebben we in Duitsland bij Kodi (kodi.de) een olievernevelaar gevonden die nog prettiger werkt. Je hoeft minder kracht te zetten en hij vernevelt mooier. Voor de prijs hoef je het niet te laten, voor € 5,99 verwisselt hij van eigenaar. Op het moment van schrijven gebruiken we raapzaadolie maar iedere plantaardige olie is geschikt behalve lijnzaadolie. Lijnzaadolie moet je vanwege de lage rookpunttemperatuur nooit gebruiken voor warme gerechten of bij het bakken omdat juist dan gevaarlijke stoffen ontstaan (maar is gezond bij koude gerechten). Daarnaast bestaat ook kans op brand bij gebruik van keukenpapier met lijnzaadolie, zie het artikel over het inbranden van bakvormen.

Waar kan je bakspray kopen?

De meeste molenwinkels hebben dit op voorraad. Bij veel supermarkten en kookwinkels kan je ook bakspray kopen of via het internet.

Bakspray adviezen

  • Maak de bakvorm voor (beter na) gebruik schoon met een keukenpapiertje.
  • Schud voor ieder gebruik de bus krachtig.
  • Spuit op een afstand van 20 à 30 cm van het bakblik; tip: doe dit boven het aanrecht waar je straks het brood gaat opmaken dan plakt het deeg straks minder aan het aanrecht.
  • Hou het blik schuin in je handen en spuit eerst de ene zijde in en een deel van de onderkant, daarna de vorm omdraaien weer schuin houden en de andere kant inspuiten. De straal moet vrijwel loodrecht op je bakvorm gericht zijn.
  • Spuit de bakvorm zo licht mogelijk in, laat het niet er van afdruipen.
  • Spuit de bakvorm in voor het opmaken van het deeg, dan kan de olie even intrekken / in elkaar overvloeien.
  • Spuit niet richting open vuur (gasfornuis/kaars) tenzij je natuurlijk het leuk vindt om met vlammenwerpers te spelen, dan kan je hiermee enorm veel plezier mee beleven.
  • Koop eerst een fles van 200 ml en kijk hoe lang je er mee doet. De 200 ml spuitflessen zijn relatief iets duurder dan die van 600 ml maar mogelijk is 600 ml veel te veel en zou die pas na jaren op zijn. Mogelijk is dan de olie ranzig geworden.
  • Voor nog zuiniger en prettiger gebruik (geen nevel): op iedere zijde van het bakblik (vijf dus) een héél kort spuitje geven (van heel dichtbij -een paar centimeter-, dan heb je ook geen last van verneveling). Daarna de olie uitwrijven met je platte vinger, daarna ga je toch het deeg opmaken dus die vinger raakt dan de olie wel kwijt.
vijf bakspray spuitbussen naast elkaar
Gebroederlijk naast elkaar: Panko spray, pancoating (Sonneveld), Belbake (Lidl), Dübör, Dr. Oetker

Het spuitmondje van de bakspray is verstopt wat nu?

Het is ons nog nooit gebeurd, maar haal dan eerst met een keukenpapiertje al het vet van de spuitmond af. Haal daarna het spuitmondje van de spuitbus. Met je vingers aan de spuitdop trekken zal waarschijnlijk niet lukken (te glad), zet even een ontbijtmes tussen het randje en de onderkant van de spuitmondje of gebruik een schaar als een soort tang en trek hem van de bus. Daarna in goed warm water afspoelen en desnoods even laten liggen in heet water. Daarna het dopje weer terugplaatsen op de spuitbus (druk niet te hard anders komt er gelijk spray uit).

Update na twaalf maanden ervaring met bakspray

We gebruiken nu meer dan twaalf maanden bakspray en vonden het tijd om onze ervaring te delen en nog een paar extra tips te geven.

Allereerst, als je bakspray gewend bent, wil je zeer waarschijnlijk nooit meer terug naar het pak boter of de fles olie voor het invetten van bakblikken en het insmeren van de aanrecht bij het opmaken van het deeg.

Daarnaast hebben we gemerkt dat je echt héél weinig nodig hebt, nee echt, nog minder dan je denkt. Bij het uitsmeren met je vingers, zoals we oorspronkelijke hierboven hebben beschreven, blijft er nog veel te veel olie achter. We spuiten héle kleine "pufjes" op de wanden van het bakblik en daarna vouwen we een wc-papiertje op in vieren en smeren de olie daarmee uit. Daarna draaien we het papiertje om en halen vrijwel alle olie, die toch al heel dun opgebracht was, weg. Er blijft echt een hele dunne oliefilm achter op het bakblik. Als je het licht laat reflecteren in het bakblik kan je precies zien waar je wel en niet de olie hebt uitgesmeerd.

Dat doen we overigens met het blauwstalen bakblik of het alustaal bakblik dat we dagelijks gebruiken en nog nooit maar dan ook echt nooit heeft een brood vast gezeten, ze glijden er prachtig uit als je het blik omdraait.

Houdbaarheid

Iedere spuitbus heeft, meestal aan de onderkant, een "tenminste houdbaar tot" datum. Het is immers olie, dus dat kan je niet eeuwig bewaren. Wij hebben inmiddels ervaring wat er gebeurt als het zwaar over die datum gebruikt wordt (we hadden te veel spuitbussen gekocht omdat we niet wisten dat het zo zuinig in gebruik was). Deze paragraaf hebben we namelijk jaren na de eerste publicatie aangepast. We gebruiken op dit moment spuitbussen die drie jaar voorbij de uiterste datum zijn en merken niets aan de olie, het ruikt hetzelfde als de olie uit een nieuwe spuitbus en de broden smaken ook heerlijk. Op basis van deze ervaring lijk je dus geen al te grote zorgen te hoeven maken over het mogelijk ranzig worden van de olie.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >gereedschap >bakspray

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie