Wat is een goede broodsnijmachine?

broodsnijmachine
Ritter contura 3

Als je een brood gebakken hebt wil je natuurlijk ook het brood snijden. Recht snijden met een broodmes blijkt toch best lastig. Een broodsnijmachine is wel zo gemakkelijk. Waar moet je op letten als je een broodsnijmachine gaat kopen?

Broodsnijmachines

Wanneer je nog nooit brood met een broodsnijmachine hebt gesneden kunnen we je verklappen dat je "iets mist". Het brood snijden met een broodsnijmachine gaat zo ontzettend eenvoudig en gemakkelijk. Als je dit eenmaal gewend bent dan wil je nooit meer terug.

Broodsnijmachines heb je in vele uitvoeringen en prijzen. Allemaal met hun specifieke voor- en nadelen.

Mes

Centraal bij de broodsnijmachine staat het mes. Snijmachines zijn beschikbaar met twee soorten messen:

  • Glad mes
  • Gekarteld mes

Het gladde mes wordt gebruikt voor kaas en vlees. Snijmachines met een glad mes kunnen we dus links laten liggen. Het gekartelde mes is speciaal voor het snijden van brood.

Hol geslepen mes

Fabrikanten van snijmachines leveren bij sommige modellen een hol geslepen snijmes. Dit houdt in dat het mes net na het snijblad ondieper wordt (naar binnen gaat). Hierdoor blijft de kaas en worst minder aan het mes plakken. Voor brood is dit geen echt voordeel, hooguit bij het snijden van rozijnenbrood.

Diameter mes

Het mes heeft een bepaalde doorsnede. Diameters van 17 en 19 zijn de meest gangbare. De diameter van het mes bepaalt hoe hoog je brood maximaal kan zijn wat je wilt snijden. Althans, als je het brood rechtop gaat snijden. Je kan het natuurlijk ook een kwart slag draaien waardoor de voorkant van het brood "van je af ligt". Dan is niet het mes maar de slede waarop het brood ligt de bepalende factor. Want de slede kan niet onbeperkt naar achter.

Een diameter van 17 cm is voor de thuisbakker een bruikbare maat. Alleen voor de zeer hoge broden zal je het met een beetje beleid moeten snijden. Dan is 19 cm net wat fijner. Wij snijden al jarenlang met een 17 cm mes en hebben nog geen moment daar spijt van gehad.

Opklapbaar of niet

Een snijmachine is een groot apparaat en neemt dus flink wat ruimte in op het aanrecht. Heb je niet veel ruimte dan is een opklapbare broodsnijmachine de ideale oplossing. Maar ook al heb je veel ruimte, dan is er nog een ander aspect waar je stil bij kan staan. Als je dit leest ben je waarschijnlijk helemaal in de ban van het broodbakken. De vraag is hoe lang dit duurt. Op het moment dat je geen brood meer bakt is het prettig om de snijmachine te kunnen opbergen. Een opklapbare broodsnijmachine is dan wel erg prettig.

Schuin of recht

De snijmachines zijn verkrijgbaar waarbij de slede en het mes recht staat (loodrecht t.o.v. het aanrecht) of juist schuin staan. Het idee achter een schuin opgestelde snijmachine is dat het geen je gesneden hebt makkelijk van de machine valt. Dat is vooral van belang bij kaas en worst maar met brood speelt dat nauwelijks een rol.

Instelbare snelheid

Sommige snijmachines hebben een instelbare snelheid van het mes. Wij bemerken dat de snelheid voor het snijden van het brood altijd op de hoogste stand staat. De tweede broodsnijmachine die we kochten had maar één snijsnelheid (hoog) en dat voldoet zonder meer.

Snijdikte

Snijmachines hebben een instelbare snijdikte. Die gaat meestal minimaal tot 15 millimeter. Dat is ruim voldoende. Wij geven de voorkeur aan broodsneden van 11 millimeter.

Motor vermogen

Voor het snijden van brood speelt het vermogen van brood totaal geen rol. Het vermogen van de snijmachine kan je dus negeren.

Opvangschaal

Bij sommige snijmachines wordt een opvangschaal geleverd. Dat is prettig, maar dan vanwege de kruimels. Denk niet dat een opvangschaal alle kruimels opvangt. Was het maar waar. Wij hebben de broodsnijmachine in een grote ovenschaal gezet. Hierdoor blijven de kruimels grotendeels in de ovenschaal. Hierdoor ligt de aanrecht niet onder de kruimels.

Prijs

Broodsnijmachines zijn te koop vanaf 30 euro. Voor een luxe snijmachine leg je rustig 200 euro op de toonbank. Wij snijden zelf o.a. met de Bosch MAS 4201N waar we 30 euro voor betaalden en zijn hier heel blij mee. We zouden niet weten wat nog beter aan deze snijmachine gemaakt kan worden. We hebben hem jaren in gebruik, we zijn de tel kwijt, en bevalt nog steeds.

We kunnen niet genoeg waarschuwen voor het scherpe mes, want scherp is hij. Ook na jaren hebben we ons nog weel eens aan gesneden tijdens het schoonmaken. Dat mes is trouwens héél eenvoudig te verwijderen door een knopje in het midden van het mes (zie foto hieronder) een kwart slag te draaien. Mocht het mes ooit gaan piepen, dan is vaseline aan de achterzijde van het mes, daar waar hij de machine raakt, de oplossing.

Wat is de beste broodsnijmachine?

Tja, dat is geen gemakkelijke vraag. Als je alleen maar brood wilt snijden dan zouden we zeggen, koop de Bosch MAS 4201N (wit). Deze wordt ook verkocht als de Siemens MS42006N (zwart) of de Siemens MS42001 (wit). Deze snijmachine is voor een prikkie te koop en voldoet voor het brood snijden perfect.

UPDATE De hiervoor genoemde snijmachines zijn niet meer te koop, maar de Siemens MS4000W of de Siemens MAS4000W zijn volgens ons exact dezelfde modellen maar dan met een ander artikelnummertje. De MS4000W is het goedkoopst, hij is in wit uitgevoerd maar heeft een antraciet deel waar je het brood tegen aan zet. De MAS4000W is volgens ons precies hetzelfde alleen is dan alles wit maar is veel duurder (wij konden in ieder geval geen verschil ontdekken).

broodsnijmachine siemens ms400w
Siemens broodsnijmachine MS4000WFoutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie