Wat is een goede broodsnijmachine?

broodsnijmachine
Ritter contura 3

Als je een brood gebakken hebt wil je natuurlijk ook het brood snijden. Recht snijden met een broodmes blijkt toch best lastig. Een broodsnijmachine is wel zo gemakkelijk. Waar moet je op letten als je een broodsnijmachine gaat kopen?

Broodsnijmachines

Wanneer je nog nooit brood met een broodsnijmachine hebt gesneden kunnen we je verklappen dat je "iets mist". Het brood snijden met een broodsnijmachine gaat zo ontzettend eenvoudig en gemakkelijk. Als je dit eenmaal gewend bent dan wil je nooit meer terug.

Broodsnijmachines heb je in vele uitvoeringen en prijzen. Allemaal met hun specifieke voor- en nadelen.

Mes

Centraal bij de broodsnijmachine staat het mes. Snijmachines zijn beschikbaar met twee soorten messen:

  • Glad mes
  • Gekarteld mes

Het gladde mes wordt gebruikt voor kaas en vlees. Snijmachines met een glad mes kunnen we dus links laten liggen. Het gekartelde mes is speciaal voor het snijden van brood.

Hol mes

Fabrikanten van snijmachines leveren bij sommige modellen een hol gevormd snijmes. Dit houdt in dat het mes net na het snijblad ondieper wordt (naar binnen gaat). Hierdoor blijft de kaas en worst minder aan het mes plakken. Voor brood is dit geen echt voordeel, hooguit bij het snijden van rozijnenbrood of heel zacht en nat brood.

brood met aangesneden zijde op snijtafel van broodsnijmachine
handig: broodsnijmachine op een oude bakplaat die de kruimels opvangt. Onder de bakplaat zijn een aantal rubberen stickers aangebracht die zorgen dat de gladde bakplaat niet wegglijd op het aanrecht.

Diameter mes

Het mes heeft een bepaalde doorsnede. Diameters van 17 en 19 centimeter zijn de meest gangbare. De diameter van het mes bepaalt hoe hoog (of breed) je brood maximaal kan zijn dat je wilt snijden. Althans, als je het brood rechtop gaat snijden. Je kan het natuurlijk ook een kwart slag draaien waardoor de bovenkant van het brood "van je af ligt" (wat prettiger snijden is bij hoge broden). Dan is niet het mes maar de slede waarop het brood ligt de bepalende factor. Want de slede kan niet onbeperkt naar achter.

Een diameter van 17 cm is voor de thuisbakker een bruikbare maat. Alleen voor de zeer hoge broden zal je het met een beetje beleid moeten snijden. Dan is 19 cm net wat fijner. Wij snijden al jarenlang met een 17 cm mes en hebben nog geen moment daar spijt van gehad.

Opklapbaar of niet

Een snijmachine is een groot apparaat en neemt dus flink wat ruimte in op het aanrecht. Heb je niet veel ruimte dan is een opklapbare broodsnijmachine de ideale oplossing. Maar ook al heb je veel ruimte, dan is er nog een ander aspect waar je stil bij kan staan. Als je dit leest ben je waarschijnlijk helemaal in de ban van het broodbakken. De vraag is hoe lang dit duurt. Op het moment dat je geen brood meer bakt is het prettig om de snijmachine te kunnen opbergen. Een opklapbare broodsnijmachine is dan wel erg prettig.

Schuin of recht

De snijmachines zijn verkrijgbaar waarbij de slede en het mes recht staat (loodrecht t.o.v. het aanrecht) of juist schuin staan. Het idee achter een schuin opgestelde snijmachine is dat het geen je gesneden hebt makkelijk van de machine valt. Dat is vooral van belang bij kaas en worst maar met brood speelt dat nauwelijks een rol.

Instelbare snelheid

Sommige snijmachines hebben een instelbare snelheid van het mes. Wij bemerken dat de snelheid voor het snijden van het brood altijd op de hoogste stand staat. De tweede broodsnijmachine die we kochten had maar één snijsnelheid (hoog) en we hebben de instelbare snelheid nooit gemist (voor het snijden van brood).

Snijdikte

Snijmachines hebben een instelbare snijdikte. Die gaat meestal minimaal tot 15 millimeter. Dat is ruim voldoende. Wij geven de voorkeur aan broodsneden van 11 millimeter.

Snijweg

Het is logisch dat de diameter van het mes bepalend is voor de maximale hoogte van het te snijden brood. Hou er rekening mee dat de effectieve snijhoogte zo'n twee centimeter lager is omdat de "snijwagen" ook een bepaalde hoogte heeft.

Bij een mes met een doorsnede van 17 centimeter, is de effectieve snijhoogte zo'n 15 centimeter. Sommige hoge busbroden zijn echter hoger. In dat geval leg je het brood "naar voren", dus op de zijkant met de bovenkant naar voren, naar het mes toe. In dat geval wordt de maximale hoogte beperkt tot de maximale snijweg. Dat is de maximale ruimte tussen het mes en het begin van de snijwagen waar je het brood aanlegt.

Een snijweg van 17 of 18 centimeter is dan gebruikelijk en zo kan je "op zijn kant" een brood die 18 cm hoog is toch snijden met een mes met een diameter van 17 cm.

Motor vermogen

Voor het snijden van brood speelt het vermogen van brood totaal geen rol. Het vermogen van de snijmachine kan je dus negeren.

Opvangschaal

Bij sommige snijmachines wordt een opvangschaal geleverd. Dat is prettig, maar dan vanwege de kruimels. Denk niet dat een opvangschaal alle kruimels opvangt. Was het maar waar. Wij hebben de broodsnijmachine in een grote ovenschaal gezet. Hierdoor blijven de kruimels grotendeels in de ovenschaal. Hierdoor ligt de aanrecht niet onder de kruimels.

Prijs

Broodsnijmachines zijn te koop vanaf 30 euro. Voor een luxe snijmachine leg je rustig 200 euro op de toonbank. Wij snijden zelf o.a. met de Bosch MAS 4201N waar we 30 euro voor betaalden en zijn hier heel blij mee. We zouden niet weten wat nog beter aan deze snijmachine gemaakt kan worden. We hebben hem jaren in gebruik, we zijn de tel kwijt, en bevalt nog steeds.

We kunnen niet genoeg waarschuwen voor het scherpe mes, want scherp is hij. Ook na jaren hebben we ons nog weel eens aan gesneden tijdens het schoonmaken. Dat mes is trouwens héél eenvoudig te verwijderen door een knopje in het midden van het mes (zie foto hieronder) een kwart slag te draaien. Mocht het mes ooit gaan piepen, dan is vaseline aan de achterzijde van het mes, daar waar hij de machine raakt, de oplossing.

broodsnijmachine bosch mas 4201N
Bosch broodsnijmachine MAS 4201N

Wat is de beste broodsnijmachine?

Tja, dat is geen gemakkelijke vraag. Als we zelf een nieuwe machine zouden kopen dan zouden we dezelfde willen terugkopen die we al jaren gebruiken, die is niet meer te koop maar de Ritter markant 01 en Ritter markant 05 lijken als twee druppels op die machine en zouden we zonder twijfelen meteen kopen. Ze zijn goedkoop, opklapbaar, goed te onderhouden, en met een vlijmscherp mes.

Lees de testverslagen van de Ritter Markant 01 of de Ritter Markant 05.

Puur voor historische doeleinden: in 2016 en later in 2017 hebben we deze pagina aangepast wat betreft verwijzingen naar aantrekkelijke snijmachines omdat de Bosch 4201N niet meer leverbaar was. Toen schreven wij eerste over de Siemens MS4000W en de Siemens MAS4000W die technisch identiek zijn aan de MAS 4201N. Toen in 2017 ook die modellen niet meer verkocht werden kon je exact dezelfde machine kopen van Siemens, de MS42006N en de Siemens MS42001.

Bosch en Siemens zijn gestopt met het leveren van snijmachines. Wij hebben het sterke vermoeden dat deze machines altijd al door Ritter werden geproduceerd maar onder de naam van Bosch en Siemens werden verkocht, ze lijken namelijk als twee druppels op elkaar en de specificaties zijn vrijwel gelijk. Hooguit heeft Ritter de machine doorontwikkeld en er zit nu een energiezuinige motor in.

broodsnijmachine siemens ms400w
Siemens broodsnijmachine MS4000W

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >gereedschap

laatste toevoegingen