Graan bewaren in mylar zakken

mylar zak voor het bewaren van graan
mylar zak

Mylar is een kunststof voorzien twee lagen kunststof en daartussen een heel dun laagje aluminium. Dit metaal maakt het materiaal impermeabel. Gas en vocht kan niet door de zak dringen en daardoor is dit materiaal ideaal te gebruiken om graan langdurig te bewaren.

Mylar

Zonder dat je het weet gebruik je in huis al op mylar lijkende stoffen. Denk aan de verpakking van de koffiebonen of koffie snelfiltermaling. Dat zit in die zakken met een glimmende metalen laag aan de binnenzijde. Ook zakken chips, soep en soms koekjes zijn met dit materiaal verpakt.

Dat men dit relatief dure verpakkingsmateriaal gebruikt is niet omdat het er zo mooi uit ziet. De enige reden is dat dit materiaal geen geen gassen of vocht doorlaat. En dat is precies wat men wil bereiken.

Mylar is meestal gemaakt van twee lagen kunststof die geschikt is om in contact te komen met voedsel en tussen die twee lagen zit een zeer dunnen laag aluminium. Juist dit aluminium is cruciaal voor langdurige opslag. Dit metaal laat geen gassen of vocht door (plastic laat, hoewel je dat niet verwacht, wel -zij het traag- gassen door). Tevens levert het een bescherming op tegen licht dat ook een negatieve factor kan zijn bij opslag van voedsel.

Veel voedsel is onder een "beschermende atmosfeer" verpakt, ook wel MAP genoemd (Modified Atmosphere Packaging). In zo'n geval wordt in de verpakking stikstof, kooldioxide of een ander gas (combinatie) gespoten waardoor het geen of weinig zuurstof meer bevat. Daardoor wordt het verouderingsproces vertraagd. Door de mylar achtige verpakking kan ook geen vocht of damp van vocht binnendringen of juist ontsnappen. Hierdoor blijft het verpakte product zoals de fabrikant het graag wil zien.

Voor het langdurig verpakken van voedsel in de huiselijke omgeving wordt veelal mylar gebruikt. Mylar wordt onder andere in zakken verkocht met een FDA approved certificaat. Het is dan geschikt om voedsel of in ons geval graan, in op te slaan. Het hermetisch sluiten van zo'n mylar zak gebeurt door de zak "dicht te strijken" met een warm strijkijzer.

Zuurstof verwijderen

mylar zak gevuld met graankorrels
mylar zak met ongeveer 20 kg graankorrels klaar om dichtgesmolten te worden

Wanneer je voedsel langdurig wil bewaren is het verstandig om zoveel als mogelijk zuurstof uit de verpakking te halen. Daar zijn een paar technieken voor. Vacumeren is de eenvoudigste maar dat is niet makkelijk in combinatie met mylar omdat de vacumeermachine voor thuis niet samenwerkt met gladde verpakkingen. Daar zijn wel wat trucjes voor, maar het is wat rommelen.

Een andere techniek is om ruim van te voren droogijs in de mylar zak te doen. Droogijs is de vaste vorm van kooldioxide. Wanneer dit ijs sublimeert verdrijft dit de zuurstof uit de zak en vult het de zak met kooldioxide. Omdat kooldioxide zwaarder is dan lucht blijft de zak gevuld met kooldioxide. Wij hebben er geen ervaring in, maar we lezen dat men onderin de zak wat droogijs doet en na enige tijd vult men de zak af met graan en als het droogijs geheel is verdampt sluit je de zak.

Een veel eenvoudigere manier is om "oxygen absorbers" te kopen. Daarin zit onder andere ijzervijlsel en als dat in contact komt met zuurstof gaat het roesten. Maak je geen zorgen, dat ijzervijlsel zit in een klein zakje en is totaal veilig voor voedsel. Doe droog graan in een mylar zak en doe een oxygen absorber bovenop, druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit hem. Na enige tijd zal je zien dat de zak een beetje vacuüm getrokken wordt. Dat komt omdat de zuurstof verbruikt wordt door de oxygen absorber en 21% van de lucht bestaat uit zuurstof. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de zak waardoor het lijkt dat hij vacuüm getrokken is. Dat is niet juist, 78% van de lucht bestaat uit stikstof en die bevindt zich nog steeds in de zak.

Oxygen absorbers heb je in vele "maten" en je moet de juist oxygen absorber gebruiken voor de grootte van de zak die je toepast. Een informatieve pagina tref je aan bij [1].

mylar zak gevuld met graankorrels en een oxygen absorber
een oxygen absorber wordt vlak voor het sluiten van de mylar zak toegevoegd. De houten geschaafde balk ligt al klaar als ondergrond voor het dichtstrijken.

Realiseer dat zodra een oxygen absorber in contact komt met de lucht deze gelijk gaat werken en zuurstof gaan absorberen. Daarom worden de oxygen absorbers hermetisch gesloten verpakt aangeboden. Zodra je de verpakking van een oxygen absorber hebt opengemaakt moet je snel werken. Want zo'n absorber is ongeveer binnen een uur of twee uitgewerkt. Als je niet alle absorbers gebruikt laat ze dan in de verpakking en smelt deze dicht. Lukt dit niet gebruik dan een vacumeermachine of neem een zo'n klein mogelijk potje dat je goed kan afsluiten.

Mylar zakken dicht smelten

mylar zak klaar om dichtgestreken te worden met strijkijzer
mylar zak klaar om dichtgestreken te worden met strijkijzer.

Een mylar zak kan je heel eenvoudig dichtsmelten met een strijkijzer. Hou een flinke rand aan de bovenkant van de zak over en maak die volledig plat. Leg een geschaafde houten plank op de zak en vouw de mylar zak er omheen (de flap maakt dan een hoek van 90° met de zak) en strijk kort over de zak met een flink warm strijkijzer en de mylar zak is hermetisch gesloten. Zie voorbeelden op youtube.

Tip: strijk eerst de mylar zak(ken) haast helemaal dicht maar laat een klein hoekje open. Op het eind stop je snel de oxygen absorber er in en strijk je de zak verder dicht.

mylar zak dichtgestreken en gedeeltelijk vacuüm
het eindresultaat na een paar uur, de zak is iets gevacumeerd doordat het zuurstof uit de zak is opgenomen

Mylar zakken kopen

Mylar zakken zijn op het moment van schrijven lastig te koop. Ze worden in Duitsland [2] aangeboden, maar ook in de UK [3] en via Ebay (inmiddels ook in NL: zie [4]). Voor het verpakken van graan zijn grote zakken van 48x75 cm een prettig formaat. Mocht deze maat te groot zijn, dan kan je hem in stukken knippen en dicht sealen met een strijkijzer waardoor je kleinere zakken krijgt.

Oxygen absorbers kopen

Ook oxygen absorbers zijn op een beperkt aantal plaatsten te koop. Ze worden onder andere in de winkels waar ook mylar zakken worden aangeboden zoals bij [2] en [3].

[1] https://shop.conserva.de/en/content/18-oxygen-absorbers
[2] https://shop.conserva.de/en/
[3] https://mylarshop.com/nl
[4] https://www.prepshop.nl/eten/bewaren/


aanpassing/controle: 20221130

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >gereedschap

laatste toevoegingen