Plexiglas plaat als ondergrond voor het vormen van deeg
Het vormen of opmaken van deeg voor een brood kan je uitvoeren op een schoon aanrecht, maar wij gebruiken een plexiglas plaat. In dit artikel lees je onze ervaringen.
Waarom?
Jaren hebben we iedere dag de aanrecht schoongemaakt waarna we het deeg konden vormen. Na het vormen blijft er er altijd wel iets achter en moet je het aanrecht ook weer even kuisen. Daarnaast smeren we afhankelijk van het type deeg het aanrecht licht in met olie tegen het plakken en die olie moet je achteraf weer met zeep verwijderen.
Op een gegeven moment kwamen we op het idee om een plexiglas plaat te gebruiken en daarop het deeg uit te rollen en te vormen. Je hoeft dan het aanrecht voor je gaat beginnen niet eerst brandschoon te maken en achteraf de resten te verwijderen. Op de plexiglasplaat kan je ook de eventueel aangebrachte filmlaag olie laten zitten, het leek ons wel handig.
Bij de lokale bouwmaterialenwinkel zagen we plexiglas platen staan van 50x50 cm. Die leek ons geschikt. We moesten alleen bepalen hoe dik de plaat moest zijn. We kozen voor drie millimeter.
Plexiglas is heel glad dus op voorhand wisten we dat de plaat zou gaan schuiven als we hem op de aanrecht zouden leggen. Daarom bedachten we om een antislip mat er onder te leggen. Die kan je bijvoorbeeld bij de Action kopen en die hoef je alleen maar op maat te knippen. We hebben hem net iets korter gemaakt dan de plexiglas plaat. Dat heeft als voordeel dat als je knoeit met bloem, meel, deeg, water of olie en dat mogelijk naast de plaat zou komen, de mat niet vies wordt.
Bevalt het?
Ja, enorm. We spreiden de antislipmat uit op de aanrecht, we pakken de plexiglas plaat en leggen die op de antislipmat en daarna leggen we het deeg op de plaat en kunnen we het vormen. Doordat de plexiglas plaat zo glad is, blijft er nauwelijks deeg achter. Ook het niet iedere keer hoeven verwijderen van de oliefilm van de aanrecht is prettig.
Zijn er nadelen?
Ja, twee stuks. De grootte en het opbergen. Een aanrecht is normaal 60 cm diep, dat is voor het uitrollen van deeg al krapjes. Deze plaat is maar 50x50 cm, en bij het uitrollen van een deeglap zit je snel bij de rand en soms er net overheen. Een plexiglas plaat van 50x50 cm is dus nét aan. Hij voldoet zeker, maar je zou wensen dat hij een stukje groter is. Maar veel groter kan de plaat niet worden omdat het aanrechtblad maar 60 cm diep is, soms zelfs iets minder. Een plaat van 60x60 steekt dan iets uit en dat is niet prettig werken.
Begrijp ons niet verkeerd, met 50x50 cm werken is het heel prettig werken, maar een paar centimeter er bij, bijvoorbeeld 55x55 cm of 58x58 cm is net iets prettiger.
Een andere nadeel van een plexiglasplaat is dat de plaat zo groot is dat je hem haast nergens kan opbergen, zie onderstaande tips voor een oplossing.
Tips
De plexiglas plaat moet je na gebruik opbergen, maar je moet hem -als het al zou passen- niet ergens horizontaal neerleggen, want dan komt er stof op en moet je hem voor gebruik alsnog schoonmaken en dan hadden we net zo goed de aanrecht zelf kunnen gebruiken.
Onze tip is om de plaat verticaal op te bergen. Om precies te zijn, haast verticaal, we zetten hem een héél klein beetje schuin. Aan het eind van je aanrecht zit meestal een hoge wand (van de koelkast, ovenkast of muur) en daar kan je hem schuin tegen aan zetten.
De "vieze kant", de kant waar het deeg op gelegen heeft, zet je tegen de wand. Omdat de plaat een heel klein beetje schuin staat raakt de plaat alleen maar aan de bovenkant voor één millimeter de zijkant van de keuken, die wordt dus niet vies. Dit heeft als voordeel dat mocht er stof op vallen dat dit op de "onderzijde" van de plexiglas plaat valt waardoor het stof nooit op de zijde komt waarop je de volgende keer het deeg gaat vormen.
De plexiglas plaat kan aan de rand behoorlijk scherp zijn, we hebben ons er wel eens aan gesneden. Je kan ze online bestellen met of zonder afgeronde hoeken, maar dat brengt flink wat kosten met zich mee. Je kan zelf ook met een vijl de randen schuin afvijlen. Daarna eerst goed stofzuigen (niet afspoelen want dan komt veel kunststof in het afvalwater) en daarna met een nat keukenpapiertje afnemen en dat papiertje bij het restafval.
Hoe dik is de plexiglas plaat?
We zijn ooit begonnen met een 3 mm dikke plaat. Die beviel ons goed. Jaren met plezier mee gewerkt. Later hebben we extra platen gekocht en hebben, als experiment, ook een 5 mm en 6 mm versie besteld. De 6 mm versie is wel heel zwaar, de 5 mm versie vinden we net wat prettiger dan de 3 mm versie. Doordat de 5 mm versie een stukje zwaarder is, schuift hij nog minder tijdens het uitrollen en vormen. Niet dat de 3 mm versie heel snel schuift maar het gebeurt wel eens. Op basis van onze ervaringen hebben we een voorkeur voor een 5 mm versie.
Schuiven
De antislipmat voorkomt dat de plexiglas plaat gaat schuiven. Na een paar maanden zal je merken dat die mat minder grip heeft en dat de plexiglasplaat toch gaat schuiven. Onze ervaring is dat als je de antislipmat in een handwarm sopje doet met afwasmiddel en daarna droogt dat het schuiven weer voorbij is.
Wat kost het plexiglas?
Het is afhankelijk van de dikte en de grootte, maar reken op vijftien euro.
Aanschaffen
Overweeg je ook om een plexiglas plaat te kopen? Bestel hem online, daar kan je ze in iedere maat en dikte bestellen. Bestel dan een plaat van bijvoorbeeld 55x55 cm en 5 mm dik. Wij hebben destijds gekozen voor "gegoten plexiglas" en niet het goedkopere "geëxtrudeerd plexiglas", maar wellicht werkt dat even goed voor deze toepassing. Let er op dat de maatvoering vaak in millimeter gaat. Dus bestel de plaat in het formaat van bijvoorbeeld 550x550 millimeter. Tip: meet eerst even de diepte van je aanrecht, zorg dat de plaat in ieder geval niet uitsteekt.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie