Rijsmuts, de ideale oplossing tegen uitdrogen van deeg

Een rijsmuts is de ideale en vooral goedkope oplossing als je deeg wil laten rijzen zonder dat het uitdroogt in het geval dat je geen rijskast hebt.

rijsmuts over bakblik
rijsmuts over bakblik met rozijnenbrood deeg

Met een rijsmuts geen uitgedroogd deeg meer

Nadat het brooddeeg is gekneed moet het deeg minimaal één maar meestal meerdere keren rijzen. Tijdens het rijzen mag het deeg niet uitdrogen want dan ontstaat korstvorming en dat heeft altijd een negatief effect op het bakresultaat.

Dumil levert rijsmutsjes die men verkoopt als afdekhoesje
Dumil levert rijsmutsjes die men abusievelijk verkoopt als afdekhoesje

Korstvorming ontstaat als de relatieve luchtvochtigheid rond het deeg onder de 85% zakt en dan droogt het buitenste deel van het deeg uit. Rijzen van deeg kan het beste plaatsvinden in een rijskast, maar niet veel thuisbakkers kunnen daar over beschikken. Bij gebrek aan een rijskast doet men meestal een theedoek of iets dergelijks over de kom waarin het deeg rijst. We schrijven 14 oktober 2017 wanneer broodsmakelijk.nl een eenvoudig alternatief introduceert: de rijsmuts.

De rijsmuts is een een doorzichtige uit kunststof vervaardigde ronde afdekhoes die afgezet is met elastiek. Door dit elastiek kan de rijsmuts niet alleen over ronde vormen maar ook over rechthoekige vormen aangebracht worden.

Bij onder andere Action kan je deze rijsmutsen kopen. Ze worden geproduceerd door de firma Dumil. Op de verpakking heeft men abusievelijk "afdekhoesje" geplaatst in plaats van rijsmuts, maar nu je dit weet is het makkelijk zoeken. Het door ons geïntroduceerde woord rijsmuts was overigens snel bedacht, het lijkt net op een douchemuts alleen nu wordt het hoesje gebruikt tijdens het rijzen, vandaar de naam: rijsmuts.

rijsmutsen van dm - profissimo (abdeckhauben)
rijsmutsen van DM (Profissimo)

update 2020-04: We ontvingen van een bezoeker van onze site de tip dat de "Toppits Quick tops" ook goed werken, onder andere te verkrijgen bij de AH.

update 2019-12: Action (in Nederland, wel bijv. in Duitsland) verkoopt de rijsmutsen niet meer van Dumil. In Duitsland vonden we twee alternatieven. Bij DM is een doosje te koop "Profissimo abdeckhauben" waarin 5 rijsmutsen zitten, 1 zeer grote, 2 middelmaat en 2 kleine. Het plastic is wel erg dun, hoe duurzaam dit zal zijn weten we nog niet. Bij de winkelketen "Kodi" (kodi.de), is een zakje "abdeckhauben" te koop, waarin vier rijsmutsen zitten met een diameter van 17,5 t/m 22,5 cm voor € 2,60. De versie van Kodi zijn iets kleiner maar van een veel dikker kunststof gemaakt. Bij Kodi kan je trouwens ook een goede olie-vernevelaar (öl-sprüher) kopen voor zes euro. Handig voor het invetten van je bakblik.

rijsmuts over bakblik zijaanzicht
het oog wil ook wat, rijsmuts is mooi afgezet met een kleurig rood-wit gestreept elastiek

De afdekhoesjes worden voor een euro verkocht en in één verpakking zitten negen rijsmutsjes in drie groottes. Alleen de grootste en middelgrootste zijn bruikbaar, de kleinste totaal niet, die passen net rond een glas.

Als je bang bent dat het deeg aan de rijsmuts zal kleven tijdens het rijzen kan je overwegen om de binnenkant van de rijsmuts héél lichtjes in te spuiten met bakspray of in te smeren met olie. Maar onze ervaring tot nu toe is dat dit niet noodzakelijk is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >gereedschap

laatste toevoegingen