Test bakspray voor invetten broodblik en bakvormen

lidl belbake bakspray

We hebben verschillende bakspray spuitbussen aan de tand gevoeld. Tot onze verbazing zitten er grote verschillen tussen de ene en de ander bakspray. Na intensief gebruik hebben we de verschillen goed in kaart kunnen brengen en waren we in staat de beste bakspray aan te wijzen.

Algemene informatie over bakspray

Mocht je niet bekend zijn met bakspray, lees dan onze algemene ervaringen met bakspray en hoe je dit het best kan gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de bakspray's?

De grootte van de spuitbus. Ze zijn te koop in vier maten: 125 ml, 200 ml en 600 ml (500 ml is minder gebruikelijk). Hoe groter de spuitbus, hoe voordeliger in gebruik. Het andere, belangrijkere aspect is de vorm van de nevel. Dat heeft wel enige toelichting nodig.

Idealiter wil je het bakblik inspuiten en daarna het deeg er in kunnen leggen. Je wilt aan de ene kant dat het bakblik overal voorzien is van olie maar aan de andere kant moeten de olie niet van je afdruipen. Te veel olie in het bakblik is niet goed.

Om ieder plekje van je bakblik te bereiken en dat de olie toch heel dun aangebracht wordt, wil je dat de nevel uit heel veel kleine druppeltjes bestaat, hoe fijner de nevel hoe beter het bakblik overal geraakt wordt en fijne druppeltjes bevatten weinig olie. Tot zover je wens. Nu de praktijk: als de spray bestaat uit hele fijne druppeltjes dan gaan de druppeltjes al heel snel alle kanten op behalve richting het bakblik. Het lijkt meer dat je een wolk olie aan het maken bent waarvan en deel het bakblik raakt. De rest komt in je keuken terecht én in je longen.

De druppels moeten dus niet te klein zijn, maar ook weer niet te groot anders spuit je veel te veel olie in het bakblik. Daarnaast wil je dat je gericht kan spuiten, de bundel van de bakspray moet dus niet te breed uitwaaieren. Je wilt ook dat de bundel uniform is, dat overal in het gebied van de bundel evenveel olie op je bakblik komt. Kortom, de bakker heeft nogal wat olienoten op zijn zang.

vijf bakspray spuitbussen naast elkaar
zie ze eens gebroederlijk naast elkaar staan: Panko spray, pancoating (Sonneveld), Belbake (Lidl), Dübör, Dr. Oetker

De testkandidaten

Wij hebben vijf spuitbussen bakspray gekocht: Panko spray, Pancoating van Sonneveld, Belbake van de Lidl, Dübör te koop bij o.a. Plus markt en het spuitbusje van Dr. Oetker.

Pancoating van Sonneveld

Prijs: 6,50 euro, inhoud: 600 ml, ingrediënten: raapzaadolie met emulgator E322 en verdikkingsmiddel E309. Drijfgas: butaan/propaan. De spray bundel is prettig smal. Naast deze bundel is er ook sprake van een fijne nevel die breed uitwaaiert die is gelukkig gering maar wel aanwezig, bij Panko spray van AB Mauri is deze ongewenste nevel nét iets minder.

Panko spray van AB Mauri

Prijs: 6 euro, inhoud: 600 ml, ingrediënten: plantaardige olie en emulgator (ingrediënten niet gespecificeerd). Drijfgas: propaan/butaan. De spraybundel is prettig smal en de nevel is verwaarloosbaar klein. De minste van alle die we getest hebben.

Belbake non stick baking spray van Lidl

Prijs: 2,50 euro, inhoud: 200 ml, ingrediënten: raap- en kokosolie, ethanol, emulgator (lecithine). Drijfgas: kooldioxide.

Een vrij brede brede bundel met relatief grote druppels die niet helemaal uniform is. Nevel is aanwezig maar niet hinderlijk. De bundel is breder dan de Pancoating en Panko spray maar minder breed dan de Dübör. Je moet dus wat dichter bij het bakblik spuiten om te zorgen dat niet al te veel olie buiten het bakblik komt.

Dübör bakspray gekocht bij Plus (supermarkt)

Prijs: 3 euro, inhoud: 200 ml, ingrediënten: raap en kokosolie, ethanol, emulgator (lecithine). Drijfgas: kooldioxide. De spraybundel is behoorlijk breed en niet uniform, de olie is geconcentreerd als een "ring", binnen die ring wordt minder olie gespoten. Er is zeker wat nevel, iets meer dan de Belbake maar niet enorm hinderlijk, binnenshuis goed bruikbaar.

Dr. Oetker bakspray

Prijs: 2 euro, inhoud: 125 ml, ingrediënten: koolzaadolie, druivenpitolie, water, emulgator (lecithine). Drijfgas: butaan, propaan en methylpropaan. Enorm fijne druppeltjes komen uit het spuitmondje van deze bakspray. Zo fijn dat je denkt dat je een spuitbus "podiumrook" hebt gekocht (we overdrijven iets ;o). Te veel "oliemist" komt niet in het bakblik. Een teleurstelling. Dit spuitbusje gebruik je maar één keer in je keuken, daarna gebruik je het alleen nog maar buiten.

Ons advies, ook voor buiten, spuit met de wind in je rug, hou je adem in als je spuit, want anders komt een gedeelte in je longen. Heb je het toevallig gekocht dan hier een tip: druk voortaan heel voorzichtig - zachtjes op de spuitmond, dat er net iets uitkomt, en op korte afstand van het bakblik, dan komt de olie "sputterend" er uit met wat grotere druppels, en die smeer je dan uit met je vinger en hoef je dit busje niet weg te gooien.

De testuitslag?

Op de laatste plaats staat de bakspray van dr. Oetker. De nevel is heel erg fijn en dat is nou net het probleem. Een groot gedeelte zie je als kleine wolken je keuken in trekken. Op het balkon of in de tuin je bakblik inspuiten is de oplossing, maar hou nog steeds je adem in tijdens het sprayen. Bij Albert Heijn en vele andere supermarkten ligt hij voor nog geen 2 euro op je te wachten in het schap, dat vinden we een hele goede bewaarplaats, beter daar dan in ons keukenkastje.

Update: we hebben nog eens een spuitbusje gekocht omdat we het vreemd vonden dat zo'n gerenommeerd merk zo'n slechte spuitbusje zou verkopen. We geven eerlijk toe, deze tweede is een stuk beter dan de eerste. Wellicht was de eerste een maandagochtend model. Hoewel dit tweede exemplaar in de categorie "bruikbaar" valt, vinden we dat de nevel nog steeds te fijn is. Je hoeft niet, zoals we eerder schreven, het balkon op of in je tuin te lopen om daar het bakblik in te spuiten, dat kan nu ook in de keuken, maar de nevel vinden we nog steeds te fijn en een deel komt als aerosol in de lucht, dus ook in je neus, en niet in je bakblik. Ons oordeel is nu iets genuanceerder: deze spuitbus is bruikbaar maar duidelijk geen topper. Van alle modellen die op deze pagina vermeld staan neemt hij nog steeds de laatste plaats in.

Op de een na laatste plaats eindigt de bakspray van Dübör. Die kochten we bij de Plusmarkt. Heel veel minder nevel dan Dr. Oetker maar het zou nog wat minder mogen, maar het is in de keuken zonder meer bruikbaar. De bundel vinden wij iets te breed en heeft niet zo'n uniforme spray. Hij spuit in een "ring" olie maar veel minder binnen die ring. Als je een snelle beweging maakt dan is het bakblik goed in te spuiten. Het vergt even wat oefening voor een optimaal resultaat maar daarna veel plezier.

We ontdekte twee nadelen dat we bij andere bakspray spuitbussen nog niet tegen gekomen zijn. Bij het starten en stoppen van de spray wordt heel even een smalle bundel olie op één punt gespoten. Als tweede merkte we, terwijl de spuitbus nog vrijwel vol was, dat de olie er met horten en stoten uit kwam. Toen we de spuitmond een halve slag hadden gedraaid was het probleem weg.

Net boven de bakspray van Dübör eindigt die van Belbake van Lidl maar ze ontlopen elkaar niet veel. Deze spuitbus lijkt wel in dezelfde fabriek gemaakt als de Dübör alleen zit er een andere spuitmond op. Dat maakt een groot verschil. Net wat minder onbedoelde nevel dan de Dübör. De bundel is zeker nog niet uniform maar al beter dan de Dübör. De spraybundel is iets smaller dan de Dübör. Dat vinden wij net iets prettiger. De oliedruppels zijn wel wat groter dan die van Dübör. Van de "kleine spuitbussen" heeft deze, mede vanwege de prijs en de voornoemde voordelen een lichte voorkeur.

Vanuit ecologisch standpunt, vanwege de opwarming van de aarde, hebben deze twee laatste spuitbussen een voorkeur boven alle anderen. Het gebruikte drijfgas is kooldioxide en bij alle andere is dit butaan/propaan. Kooldioxide is net als butaan en propaan een broeikasgas, maar de invloed van butaan en propaan is drie keer zo groot op het versterkte broeikaseffect dan kooldioxide.

Ex aequo staan de Pancoating van Sonneveld en de Panko spray op de eerste plaats. Ze ontlopen elkaar niet veel. Een lichte voorkeur voor Panko omdat deze het minst last heeft van onbedoelde nevel. Deze spuitbussen zijn relatief goedkoop, zo'n 6 euro per stuk.

De Panko laat een heel kleine maar zichtbare lichtbruine laag achter op je bakresultaat én bakblik, dat is niet heel erg maar bij de Pancoating hebben we dit fenomeen niet waargenomen.

vijf bakspray spuitbussen naast elkaar
zet je hoed af als je binnen bent

Waar kan je bakspray kopen?

De meeste molenwinkels hebben dit op voorraad. Bij veel supermarkten en kookwinkels kan je ook bakspray kopen of via het internet.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >gereedschap >bakspray

laatste toevoegingen