Test - plantensproeiers voor het benevelen van pas gebakken brood

kleine gele plantensproeier van hornbach

Wanneer brood, dat net uit de oven komt, meteen besproeid wordt met water dan krijgt het een mooie glans en ontstaan extra geur en smaakstoffen, dat is de reden waarom professionele bakkers hun broden besproeien.

Een thuisbakker kan dit zelfde resultaat bereiken en zal een plantenspuit of plantensproeier gebruiken om het brood te benevelen. Maar zoals zo vaak blijkt dat niet alle producten even goed of makkelijk werken. We hebben een aantal plantenspuiten getest en onze ervaringen in dit artikel beschreven.

Waar moet een goede plantensproeier aan voldoen?

Een goede plantenspuit moet primair een vloeistof mooi kunnen vernevelen. Daarnaast moet de druppelgrootte instelbaar zijn, moet hij niet te zwaar te bedienen zijn, moet hij gemakkelijk te vullen zijn, moet hij lekker in de hand liggen zonder dat het pijn doet én moet hij niet lekken, ook niet als je hem schuin houdt.

In deze test zijn er een beperkt aantal modellen getest die toevallig in ons bezit waren, maar we hebben er door de jaren heen talloze zien komen en gaan. En er zijn maar weinig plantensproeiers die we echt fijn vonden en twee daarvan zitten in deze test.

Wat we belangrijk vinden is dat de sproeier goed zijn primaire functie goed kan uitvoeren. Maar wat ons verbaast is dat veel plantensproeiers niet goed sproeien. Je verwacht dat bij een fijne instelling een mooie nevel gegeven wordt, bij een wat grover instelling fijne iets grotere druppels die niet snel wegwaaien of zweven en bij een nog grovere instelling verwacht je iets wat lijkt op een rechte straal. Veel, zo niet de meeste sproeiers vallen al bij dit criterium af.

vier plantensproeiers naast elkaar die getest zijn
v.l.n.r. base line, Mesto, Hornbach merkloos groot en klein

Het volgende criterium van een goede plantensproeier is dat hij niet lekt. We doelen dan uiteraard niet op het reservoir maar op de vernevelaar samen met spuitmechanisme dat je op het reservoir draait.

Bij sommige plantenspuiten sijpelt het vocht uit het spuitmechanisme waardoor druppels op je hand vallen die de knijpende beweging maakt. Die vallen voor ons meteen al af.

Sommige plantenspuiten gaan lekken zodra je het reservoir schuin houdt, vooral wanneer je de oven wilt benevelen om de vochtigheidsgraad wil verhogen heb je hier last van. Want de oven is niet zo hoog en de klep van de oven scharniert meestal naar beneden. Wil je dan de sproeier gebruiken dan zit de ovenklep in de weg. De enige oplossing is om de plantenspuit schuin te houden, maar menig plantensproeier gaat dan lekken net onder het knijpmechanisme.

Bij het vullen van de plantensproeier merk je ineens dat de vorm van een plantenspuit enorme invloed heeft op het gebruikersgemak. Tijdens het vullen draai je het spuitmechanisme van de sproeier en hou je alleen het reservoir in je handen. De gebruikelijke situatie is dat je met je ene hand de waterkraan bedient en met de andere hand het reservoir vast houdt.

Maar de meeste plantensproeiers lopen taps toe. Hoe schuiner de hals is (snel uitloopt van smal naar breed) hoe sneller het reservoir uit je handen glijdt. De meeste glijden uit je handen terwijl je hem aan het vullen ben, heel irritant.

Flairosol

flairosol vernevelaar
Flairosol vernevelaar

Een lange tijd na het schrijven van dit artikel ontdekte we een haast ideale plantenspuit. Eigenlijk is "vernevelaar" een betere benaming. Deze vernevelaar is, naar wij begrijpen, een Nederlandse vinding. Hij werkt dan ook anders dan alle andere plantsproeiers die wij kennen.

De kop waarin de pomp en vernevelaar zit is met een bajonetsluiting (kwart slag draaien) van het onderste deel te scheiden. Het onderste deel bestaat uit een kunststof fles en daarin zit een kunststof zakje en die vul je met water. De fles wordt verkocht waarbij men een inhoud van 300 ml specificeert, maar in de praktijk gaat hier circa 200 ml in. Je zet het bovendeel er weer op en dan is hij klaar voor gebruik.

Wanneer je één keer aan de "trekker" trekt komt er een nevel uit deze fles en blijft deze even "nanevelen". Die nevel bevat hele fijne druppels, het is haast mist (dat is voor sommige mogelijk te fijn). Wanneer je meerdere keren de trekker overhaalt en dan stopt, dan zal deze fles een tijdje lang de nevel produceren. De vernevelaar is in vrijwel iedere stand bruikbaar, ook ondersteboven werkt hij vrijwel altijd. Lekken doet hij totaal niet.

Tijdens gebruik zie je dat de zak waar water in zit "in elkaar krimpt". In de onderfles ontstaat dus ruimte tussen de fles en het binnenzakje.

Op het moment van schrijven hebben we meerdere vernevelaars van Flairosol meer dan een jaar gebruikt. De ervaringen zijn ronduit positief. Hij heeft maar één nadeel. Het zakje waarin het water zit krimpt in elkaar tijdens gebruik, maar na gebruik komt deze niet in zijn oorspronkelijke positie terug. Zonder hulp kan je daarom maar circa 200 ml water toevoegen en zie je dat de fles maar gedeeltelijk gevuld is "maar toch al vol zit". Dat komt doordat tussen binnenzak en de fleswand nog ruimte zit. Wil je toch meer in de fles willen doen dan moet je op de fles blazen, alsof je een ballon opblaast. Dat adviseren we niet gezien de mogelijk bacteriële besmetting, het water in dit flesje zal immers langdurig bewaard blijven, dus moet zo schoon als mogelijk blijven.

De Flairosol fles wordt eigenlijk niet aan particulieren verkocht. Het zijn bedrijven die vloeistoffen verkopen die met een vernevelaar aangebracht worden die bij Flairosol deze flessen inkopen. Denk aan bedrijven die haarlak, schoonmaakproducten, huid- of haarverzorgingsproducten verkopen.

We vonden een adres waar men deze fles "leeg verkoopt" (met het idee dat je hun EM producten daarin doet). De fles kost dan exclusief verzenden circa vijf euro (op het moment van schrijven). De bewuste website is hier te vinden.

Voor het benevelen van deeg en de oven is dit onze favoriete "plantensproeier", dus nog nét iets meer dan Gloria hobby flex of de Mesto die we hieronder bespreken, maar nog steeds heel fijn vinden. Voor het natspuiten van net gebakken brood maken we liefst gebruik van de Glory Hobby 05 of 10. Die brengt tenminste een redelijk laag water op het brood en dat is dán juist wenselijk. De mist van de Flairosol is naar onze mening voor dat doel niet (zo) geschikt.

Base Line plantensproeier 1 L van Praxis - EAN 5400107141296 artnr: 4811472

Deze plantensproeier is lang onze favoriet geweest en is enorm veel gebruikt. De sproeikop kan je instellen van fijne nevel tot rechte spuit. Het knijpen voor het spuiten doet geen pijn en gaat niet zwaar. De hals loopt niet zeer taps toe en daardoor glijdt hij niet snel uit je hand tijdens het vullen. Deze plantensproeier is een aanrader. Bij Praxis is deze plantenspuit niet meer in het assortiment en op andere plekken zijn we hem niet meer tegengekomen.

Gloria Hobby 05 Flex of Hobby 10 flex

gloria hobby 05 flex plantensproeier
Gloria Hobby 05 flex plantensproeier

In een tuincentrum kwamen we deze spuitert tegen en konden we hem niet laten staan. Hij wordt aangeprezen omdat hij in alle standen goed zou kunnen spuiten. En inderdaad, in de standen zoals een thuisbakker deze gebruikt werkt hij uitstekend. Dat komt door het zeer flexibele slangetje die in het reservoir hangt en dat deze aan het eind verzwaard is met een metalen zeefje waardoor het slangetje vrijwel altijd het water aan kan aanzuigen.

Hij ligt lekker in de hand en de sproeier kan je redelijk goed instellen tussen grove druppels en nevel, hoewel het instelbereik kort is (snelle overgang tussen spuiten en sproeien). Maar de nevel is mooi fijn en goed verdeeld over het sproeigebied zoals wij hem als bakker willen hebben.

We moesten er even aan wennen, we hadden zoiets nog nooit meegemaakt, deze sproeier is een dubbele-actie sproeier. Bij normale sproeiers komt er alleen nevel uit als je knijpt, als je "loslaat" gebeurt er niets. Bij deze sproeier sproeit hij bij het knijpen en bij het loslaten, heel apart. Na enige gewenning is het een van onze lievelingen geworden.

Wij kochten de versie "Hobby 10 flex" die een reservoir heeft van één liter (de flex 05 heeft een halve liter). Zo'n groot reservoir is fijn als je zeer frequent brood bakt omdat hij dan niet snel op is. Bak je minder frequent dan is de 05 flex versie voldoende. De sproeier voelt enorm degelijk aan. Hij is wel een flink stuk duurder dan de meeste andere plantenspuiten maar hij is het geld naar onze mening waard. Wij betaalden (in de 1 liter uitvoering) 12 euro bij de Welkoop.

Hozelock 0,5 L plantensproeier

hozelock plantensproeier
Hozelock plantensproeier

De Hozelock sproeier ligt fijn in de hand, hij knijpt lekker en tijdens het vullen glijdt hij niet snel weg uit je hand. De nevel is heel aardig maar het probleem is dat zodra je hem een schuin houdt het water uit de fles lekt bij het knijpmechanisme en daarmee valt hij naar onze mening meteen af voor de thuisbakker.

Hornbach merkloze grote plantensproeier

Hier kunnen we vooral heel kort over zijn, wat een waardeloze plantenspuit is dit. De nevel of de straal lijkt nergens op, de straal is ook niet krachtig.

Daarnaast spuit hij schuin weg dus het vocht komt niet terecht op de plek waar je op mikt. Daarnaast wordt je hand een beetje nat tijdens het spuiten omdat water uit het knijpmechanisme lekt.

Door aan de sproeikop te draaien kan je de vorm van de straal "iets" veranderen maar een fijne nevel is niet goed mogelijk. Bij de kassa moet je 2,39 euro neertellen. Natuurlijk zit er altijd wel eens een plantensproeier die niet goed is en die ruil je dan om, maar het betreft hier geen exemplarisch probleem want tegelijk met deze kochten we een kleiner broertje van deze spuit en daar zit exact dezelfde kop op. Hieronder kan je onze ervaring lezen.

Hornbach merkloze kleine plantensproeier

Hornbach biedt voor 1,79 euro ook een merkloze kleine plantenspuit aan. De "kop" is exact gelijk aan die van zijn grotere broer van 2,39 euro. En precies zoals je al verwacht, ook deze plantenspuit voldoet totaal niet aan zijn primaire taak: een beetje behoorlijk kunnen sproeien in verschillende nevelstanden met een redelijk straal. De ervaring die we met deze spuit is gelijk aan zijn grotere broer hiervoor: waardeloos.

Mesto plantensproeier

mesto plantensproeier
Mesto plantensproeier 1 liter

In dezelfde stelling bij Hornbach staat ook een plantensproeier van Mesto. Die is met vijf euro duurder dan menig plantensproeier. Waren we over de Base Line plantensproeier al enthousiast, deze plantenspuit vinden we nog prettiger en verdient een pluim en is het geld dubbel en dwars waard.

De primaire functie, het sproeien, voert hij geweldig uit. De sproeikop is goed instelbaar en levert prachtige nevels op maar ook, als je dat wil, mooie wat grotere druppels.

Het knijpen kost niet veel moeite, en het knijpgedeelte is goed afgewerkt waardoor het ook geen pijn doet aan je vingers.

Mesto verkoopt deze sproeier dat hij zelfs op zijn kop ook nog spuit. Dat doet vrijwel geen enkele plantensproeier. Mesto heeft dit bereikt door het aanzuigslangetje uit te voeren van een flexibel kunststof en dit te verzwaren met een stuk messing. Hierdoor blijft het uiteinde van het slangetje, dat is het idee, altijd in het water gedompeld. Dus ook als je de sproeier schuin of horizontaal houdt blijft hij gewoon functioneren.

Als je deze spuit promoot dat hij zelfs op zijn kop nog kan spuiten dan zal hij wel niet lekken als je hem schuin houdt. Nou, dat ligt er aan hoe schuin je hem houdt. Bij normaal gebruik zoals bij de oven waarbij we de plantenspuit flink schuin houden hebben we geen last van lekken, maar als je hem heel erg schuin houdt of gedeeltelijk op de kop houdt, dan krijg je ook bij deze spuit last krijgen van lekkage uit het pompmechanisme en wordt je hand (een beetje) nat. Maar van alle spuiten die we tot nu toe gebruikt hebben lekt deze het minst.

We kunnen maar één nadeel ontdekken aan deze sproeier en dat is dat de hals te taps toeloopt. Hierdoor glipt de plantenspuit gegarandeerd uit je hand tijdens het vullen. Je moet hem dus met je andere hand ondersteunen tijden het vullen. Maar alle andere aspecten van deze sproeier bevallen zo goed dat we dit graag op de koop toenemen. Wij vinden dit, samen met de Gloria Hobby 05 flex, de beste plantensproeier die we in al die jaren hebben gebruikt.

Nog mooier en lekkerder

Het benevelen van een pas gebakken brood levert een mooiere en lekkere korst op. Maar nog mooier en lekkerder wordt het als je het brood bestrijkt met wieks. Lees meer over wieks en hoe je dat maakt.


publicatie: 20190114

aanpassing/controle: 20240214

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >bereiden >gereedschap

laatste toevoegingen