logo
logo medium

Test precisie weegschalen

precisie weegschaal met afdekkap

Op zoek naar een kleine precisie weegschaal? We hebben een paar weegschalen getest. Onze ervaringen met deze kleine weegschalen kan je lezen in dit artikel.

Waar te koop?

We hebben drie weegschalen rechtstreeks uit China laten komen maar deze modellen zijn ook via Nederlandse webshops te koop. Wij betaalde inclusief verzendkosten 10-15 euro voor deze weegschaaltjes.

Het linkse model heeft een resolutie van 0,1 gram en kan maximaal 500 gram wegen. De middelste en de rechtse hebben een resolutie van 0,01 gram en kunnen maximaal 100 gram wegen.

Wat is de beste kleine precisie weegschaal?

Onze favoriet is het meest rechter model onder andere hier te koop. Onze tweede keus is het middelste model. Het linkse model vinden we maar niets.

Hoe nauwkeurig zijn de weegschalen?

Hoewel we veel verstand van meetinstrumenten en kalibreren, hebben we deze weegschalen niet met standaard maten getest. Wel hebben we bepaalde gewichten, zoals een Nespresso cupje gebruikt om een gevoel te krijgen van het meetverschil tussen de modellen. Tot onze verbazing was die nauwelijks aanwezig. In de meeste gevallen was de meetwaarde gelijk of week 0,01 gram af, maximaal hebben we afwijkingen gezien van 0,03 gram (uiteraard meting uitgevoerd met hetzelfde Nespressocupje want de inhoud verschilt tussen de cupjes).

Ook hebben we de reproduceerbaarheid (een object wegen, van de weegschaal afhalen en weer opnieuw wegen) van de meting getest en daar is niets op aan te merken. Maximaal hebben we een afwijking van 0,01 gram geconstateerd.

drie precisie weegschalen naast elkaar voor de test

Weegoppervlak

Afhankelijk van je toepassing zal de grootte van het weegoppervlak je wel/niet interesseren. Wij vinden dit voor ons doel, als thuisbakker, wel belangrijk. Hoe groter het oppervlak is, hoe prettiger. De oppervlak van het linkse model is het kleinst, gevolgd door het middelste model en het rechtse model heeft het grootste oppervlak.

Het is fijn als je een schaaltje op het weegoppervlak kan plaatsen. Dat kan bij alle drie de modellen, het rechter model heeft wel een kleine beperking, het display aan de voorkant ligt wat hoger dan het weegoppervlak, dus een schaaltje kan alleen maar aan de achterkant uitsteken.

We schrijven "een schaaltje" maar denk niet dat je hier een yoghurtschaaltje of zo op kan plaatsen. Die schaaltjes zijn veel te zwaar en de weegschaal geeft aan dat hij zoveel niet kan wegen. Je zal dus om moeten zien naar een klein kunststof schaaltje. Zelf gebruiken we een stukje aluminium folie die net even wat groter is dan het weegoppervlak. Voor ieder gebruik (want we bewaren dat in de keukenla) duwen het aluminium in het midden een beetje plat waardoor het stabiel op het weegoppervlak ligt en buigen de zijkanten een heel klein beetje omhoog (denk hierbij een de vorm van een schoteltje). Het voordeel van het aluminium folie is dat je heel makkelijk het gewogen ingrediënt "er af kan tikken".

Batterijen

Alle drie de modellen hebben twee AAA-batterijen nodig. We hebben ze getest met Ni-Mh oplaadbare batterijen. Die geven wat minder spanning af dan de normale alkali batterijen en daar kunnen sommige apparaten niet goed mee overweg. Alle drie de modellen werkten met de Ni-Mh batterijen alleen merkten we dat het middelste model soms moeilijk aan ging (je moet dan een paar keer op de aan knop drukken) als de oplaadbare batterijen wat leeg raakten, maar tot die tijd werkte hij vlekkeloos. Het zou voor ons geen reden zijn om dit model vanwege dit feit af te raden.

Batterijcompartiment

Het invoeren en sluiten van de batterijen en het sluiten van het batterijendekseltje was bij het linkse model heel lastig. Bij het openmaken moet je zoveel moeite doen dat menigeen al zal afhaken en hem in de vuilniszak zal gooien. Dit is haast niet te doen. Zo moeilijk hij opengaat, zo moeilijk gaat hij ook dicht. Het middelste model is met een eenvoudige schuifbeweging open en dicht te maken, niets mis mee. Het rechtse model heeft een dekseltje met een klempalletje. Ook dit werkt prettig, hij gaat gemakkelijk open en dicht.

Display

De foto geeft een vertekend beeld van de afleesbaarheid van de displays. We hebben dit ver van het raam gefotografeerd en zonder flits. Voor de fotografen onder ons: met 1/160 en f4. Daarna hebben we de helderheid flink moeten verhogen omdat de foto anders veel te donker zou zijn, vandaar de ruis/spikkeltjes in de foto.

Het display van het linker model is (onder normale lichtcondities in de keuken) het slechts af te lezen. Het middelste model heeft lekker grote cijfers maar in een omgeving met veel licht is het slecht afleesbaar. Het rechter model heeft weliswaar de kleinste cijfers die ook nog eens zeer laag gepositioneerd zijn, je moet dus echt pal boven het display kijken, maar het display heeft een hoog contrast. De waarde is het beste afleesbaar mede door de flink blauwe licht dat uit het display komt, maar bij veel omgevingslicht wordt het contract niet slechter, hij is duidelijk de winnaar.

Het middelste model schakelt de achtergrondverlichting na een twee seconde uit en dan is het display alleen nog af te lezen als er licht op het display valt. Is het wat schemerig waar je moet meten dan zie je vrijwel niets. Zodra het gewicht echter wijzigt (even het weegoppervlak aanraken) springt de verlichting weer even aan.

Auto shut-off

Alle drie modellen schakelen zichzelf uit om batterijen te besparen. De linkse en rechtse na 60 seconde, de middelste na 120 seconden.

Beschermdeksel

Het linkse model heeft een geïntegreerde deksel/beschermkap met scharnieren aan de linker zijkant. Dat is op zich best fraai, die raak je nooit kwijt. In de praktijk vinden wij deze vreselijk. Het openklappen van de deksel kan pas als je aan de zijkant op een klein knopje drukt. Dat gaat heel ongemakkelijk en je moet best veel kracht zetten. Zo lastig zelfs dat hij regelmatig haast uit onze handen viel.

Het middelste model heeft een beschermkap (niet getoond) die zich relatief makkelijk laat verwijderen op basis van een klemsysteem. Het rechtse model heeft een beschermkap die met enig beleid los te maken is. Aan de onderzijde steekt hij met twee palletjes in de weegschaal en aan de bovenzijde wordt hij met een klein magneetje op zijn plaats gehouden. Deze kap zit behoorlijk goed vast, het er af halen gaat niet heel gemakkelijk maar beter dan het rechtse model.

Het gebruik

Zoals eerder vermeld, het linker model heeft een resolutie van 0,1 gram dat is voor de meeste situaties voldoende nauwkeurig. Maar voor het zelfde geld heb je het middelste of rechtse model met een resolutie van 0,01 gram.

Tijdens het gebruik is de middelste en rechtse het prettigst. De knoppen zijn duidelijk wat ze doen. De meetsnelheid, dus hoe lang je moet wachten tot het gewicht getoond wordt wijkt nauwelijks van elkaar.

De snelheid waarmee een gewijzigd gewicht getoond wordt nadat een weging is gestabiliseerd is bij het linkse en middelste model heel snel, het rechtse model is wat trager maar zeer acceptabel.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >gereedschap >weegschaal >test precisie weegschalen

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie