Test - steekthermometer of kerntemperatuurmeter voor de thuisbakker

digitale steekthermometer van de blokker
steekthermometer gekocht bij de Blokker voor vijf euro (art.nr.:1706253)

Als je als enthousiaste thuisbakker nog betere broden wil bakken dan raden we je aan om als eerste een steekthermometer aan te schaffen. Je bent dan in staat de temperatuur van het deeg op de gewenste temperatuur van 27 °C te krijgen door eerste de temperatuur van het meel of bloem te meten en dan de temperatuur van het water daarop aan te passen. Die metingen vereisen een steekthermometer. Ook de controle na het bakken of het deeg binnen in het brood gaar is kan je eenvoudig uitvoeren met een steekthermometer.

Wij noemen dit een steekthermometer maar ze worden ook vleesthermometer of kerntemperatuurmeter genoemd.

Waar moet je op letten als je een steekthermometer koopt?

Ogenschijnlijk lijken alle steekthermometer op elkaar en zijn de verschillen marginaal, maar niets minder is waar. In het artikel over steekthermometers gaan we in op de verschillen, voor- en nadelen van de verschillende type en modellen steekthermometers.

steekthermometers
de eerste serie geteste modellen
steekthermometers
de tweede serie geteste modellen

Welke vonden wij de beste?

Vooropgesteld, we hebben alleen maar de modellen getest die we zelf bezitten, maar er zijn natuurlijk veel meer meters te koop. Wel hebben we moeite gedaan om zo verschillend mogelijke typen te kopen om een goed beeld te krijgen.

Onze voorkeur gaat uit naar twee modellen, dat is de "blauwe" en de "rode". De "blauwe" is de meest robuust uitgevoerde steekthermometer met een lekker groot display en hij laat zich gemakkelijk openklappen. Dit model draagt de welluidende naam productnaam PT-06. De rode heeft weliswaar een flink kleiner display en het in en uitklappen gaat wat lastiger, maar dit model meet wel héél erg snel, je hoeft dus maar heel kort te wachten om de temperatuur te weten en dat is best prettig. Na een aantal jaar dagelijks gebruik vinden we de "rode" nog steeds het prettigst en laten we "de blauwe" meestal in het keukenlade laten liggen. Dat zegt genoeg nietwaar? En als klap op de vuurpijl, die "rode" is ook nog eens spotgoedkoop in de aanschaf én heeft geen knoopcel maar een normale AAA batterij, dus goedkoper in gebruik.


Analoge steekthermometer

analoge steekthermometer
analoge vleesthermometer gekocht bij een kookwinkel

voordelen

 • geen batterijen
 • geen aan/uit schakelaar
 • duurzaam
 • haakje verwijderbaar
 • meet tegelijkertijd °F en °C
 • gebruiksaanwijzing lezen niet noodzakelijk
 • futureproof - low tech device

nadelen

 • meetsnelheid is laag
 • minder nauwkeurige aflezing
 • geen inklapbare meetsonde

Met deze vleesthermometer is het bij ons ooit begonnen. We hadden hem eigenlijk gekocht voor onze barista hobby vandaar het "haakje" dat je aan de melkkan kan koppelen, maar konden er redelijk mee uit de voeten voor het meten van de meel, water en deegtemperatuur. Hij voldoet zeker, maar is niet zo nauwkeurig als zijn digitale vriendjes. Voor de prijs hoef je het niet te doen, de digitale tegenhangers zijn minstens zo goedkoop, zo niet goedkoper. Heb je zo'n analoge low-tech meer nog liggen, dan gelijk uit het laatje halen en gebruiken voor de broodbakhobby.


Steekthermometer PT-06 van dx.com (deal extreme)

steekthermometer van dx.com
model PT-06 (art.nr.:149097)

voordelen

 • zeer groot display
 • gaat vanzelf aan en uit
 • voelt zéér robuust aan
 • lange meetsonde
 • min/max en holdfunctie
 • voeding met AAA batterij

nadelen

 • meetsnelheid is laag

Dit model vinden we zeer prettig in gebruik en is een van onze favorieten. Deze steekthermometer kochten wij bij dx.com. Hij voelt aan als een tank, zo robuust, maar ook zo groot. Het display is supergroot, je hoeft je geen zorgen te maken dat je de temperatuur niet kan aflezen, zelfs bij slecht licht.

Zodra je de meetsonde uitklapt gaat de meter vanzelf aan, en raad eens, hij gaat ook meteen uit als je hem inklapt. De snelheid van de meting is een klein minpuntje, hij is het traagst van alle modellen die we bezitten, maar het is nog steeds zeer acceptabel. Na een seconde of tien is de temperatuur gestabiliseerd om daarna te kunnen aflezen.

Deze meter gebruikt een AAA mini-penlight batterij als voeding. Het klepje waarachter de batterij zit gaat makkelijk open en goed dicht.

Bovenop zitten er drie knopjes, een voor de omschakeling Fahrenheit/Celsius, een hold knop en een max/min knop. Als je de hold knop even indrukt blijft in het display de laatste meetwaarde staan. Door meerdere keren op de min/max toets te drukken zie je de minimaal en de maximaal gemeten temperatuur.

Als je op dx.com zoekt naar deze steekthermometer kan je hem waarschijnlijk niet vinden, daarom hebben hier de link van het product.

Op het moment van schrijven kan je deze meter kopen voor 6,92 euro. Dat is echt een koopje, dan brengen ze hem nog gratis bij je thuis ook. Exact hetzelfde product kan je in Nederlandse of Belgische webshops kopen maar dan moet je niet vreemd kijken als je twee tot vijf keer zoveel voor moet betalen, en geloof ons, er zit echt geen verschil tussen er zit gewoon een handelaar tussen en die wil en geef hem eens ongelijk, een lekkere boterham met kaas eten, de huur moet ook betaald worden, vandaar dus.


Steekthermometer van dx.com (art.nr.471505)

steekthermometer van dx.com artikel: 471505
steekthermometer gekocht bij dx.com artnr: 471505

voordelen

 • meet enorm snel
 • ligt lekker in de hand
 • voelt robuust aan
 • additionele aan/uit schakelaar
 • schakelt zichzelf aan/uit bij uit/inklappen meetsonde
 • gaat na 10 minuten automatisch uit als je hem vergeet uit te zetten

nadelen

 • klein display
 • meetsonde aan de kleine kant
 • meetsonde is wat lastiger uit te klappen
 • aan/uit knopje lastig te bedienen
detailfoto steekthermometer van dx.com artikel: 471505
detailfoto

Deze steekthermometer kochten wij bij dx.com. Dit is de link (soms wordt hij in een andere kleur dan rood aangeboden maar de kleur maakt geen verschil). Dit model voelt degelijk aan. De meetsonde is met een scharnierbeweging in- en uitklapbaar en is daardoor handig op te bergen in de keukenla. Wanneer je hem uitklapt gaat de meter meteen vanzelf aan, klap je hem in dan gaat hij uit. Dat uitklappen gaat overigens wat lastig. De meetsonde zit namelijk een beetje dichtgeklemd, dat is bewust gedaan waardoor hij niet per ongeluk open klapt en aangaat.

Wil je hem openklappen dan moet je de meetsonde een beetje met je nagels openduwen want je moet hem "over een randje trekken" en de ruimte tussen de behuizing en de meetsonde is minimaal, daar kan je vinger nauwelijks tussen. Dat hij goed geklemd zit vinden we goed maar de ruimte zou iets groter moeten zijn waardoor je hem met je vingers kan openklappen.

Mocht je het openklappen met je nagels lastig vinden dan kan je er ook voor kiezen om hem niet helemaal klemmend dicht te doen en met de aan/uit toets uit te zetten. Die aan/uit toets is overigens wel wat lastig te bedienen. Of je moet het met beleid doen, het toetsje is nog al klein. Bedienen met je nagel gaat goed. Dit model schakelt zichzelf uit na 10 minuten om batterijen te besparen.

Een voordeel is dat er een normale AAA batterij in gaat. Het verbruik van de batterijen is erg laag, ze gaan, bij ons dagelijks gebruik, langer dan een jaar mee. Wij gebruiken hem met een oplaadbare AAA batterij van Eneloop (daar zijn we heel blij mee omdat de zelfontlading heel laag is).


Steekthermometer van de Blokker (art.nr.1730812)

steekthermometer van blokker
vleesthermometer van Blokker

voordelen

 • goedkoop
 • ligt lekker in de hand
 • voelt robuust aan

nadelen

 • heel klein display
 • meetsonde aan de kleine kant
 • meetsonde niet inklapbaar

Ons klein duimpje kochten we bij Blokker. In een blisterverpakking staarde hij ons met triest gezicht aan alsof hij wilde zeggen "koop me, neem me mee". Aan het haakje hingen nog voldoende vriendjes van hem daar lag het niet aan, wellicht dat hij de liefde van de thuisbakker miste. Nadat we het prijskaartje zagen van 4,99 euro konden we het niet over ons hart verkrijgen om hem te laten hangen en hebben we hem een warm thuis gegeven.

Wat een ondeugend klein dingetje is dit. Hij voelt enorm stevig aan, meet prettig snel en ligt lekker in de hand. Maarja, hij is wel klein. De meetsonde is nét lang genoeg, korter had echt niet gekund. Dat merk je bijvoorbeeld als je de steekthermometer in de fluitketel wil steken om de temperatuur van het water te meten dat je wil toevoegen aan het meel, dan verdwijnt de meetsonde totaal in de ketel en zitten je vingers die inkepinkje vasthouden eigenlijk in de weg om hem af te lezen, maar het is te doen. En ja, het display is in vergelijking met de "blauwe" wel héél erg klein.

De meter wordt gevoed met een kleine LR44 knoopcel die achter een degelijk batterijklepje opgeborgen zit. Door zijn vorm ligt hij lekker in de hand. Het display had eigenlijk een tikkie groter mogen zijn.

Heb je als thuisbakker nog nooit je deegtemperatuur gemeten dan raden we je aan om even bij Blokker langs te lopen. Een wereld gaat voor je open met dit kleine apparaatje.

steekthermometer van blokker
steekthermometer van Blokker

Update: na drie weken begon dit model kuren te vertonen. Eerst hielp nog door de batterij er een half uur uit te halen en er weer in te zetten, maar een aantal dagen later werkte dat ook niet meer. Het display gaf alleen maar "LLLL" aan alsof de batterij haast op is. Dat was natuurlijk niet het geval na drie weken en ook na batterijwissel bleef het euvel bestaan. Natuurlijk kan dit een exemplarisch probleem zijn geweest. Blokker heeft hem netjes teruggenomen. Op het moment van schrijven zien we ze niet meer in de schappen hangen.


Barbecue steekthermometer van de Blokker (art.nr.1730812)

steekthermometer van blokker voor bij de BBQ
steekthermometer gekocht bij DX.COM

voordelen

 • goedkoop
 • lekker duidelijk display

nadelen

 • niet duurzaam
 • voelt niet robuust aan
 • gaat spontaan aan of soms juist uit of reset zich terwijl je een meting uitvoert

Deze steekthermometer kochten wij blokker in de zomer tijdens een BBQ actie waarbij veel artikelen rond de BBQ werden verkocht. Bij een goede BBQ mag een steekthermometer niet ontbreken. Vandaar dat Blokker vond dat dit in het tijdelijke assortiment paste. Ze zijn inmiddels niet meer bij blokker te koop. Waarom hebben we dan toch opgenomen in deze test? De reden is simpel, via het internet is dit model overal te koop. En we willen je behoeden voor een miskoop. Want, wat een klein hoopje ellende is dit apparaat.

De ellende begon toen we via dx.com een witte versie van dit model kochten. Op zich een lekker handzaam modelletje, dat gevoed wordt door een CR2032 knoopcelbatterij. Het apparaat heeft twee knopjes één voor de omschakeling tussen °F en °C en de aan/uit knop. Batterijtje er in, op de aan knop gedrukt en meten maar. Maar, soms valt de meter spontaan uit. Nou, spontaan, als je de behuizing iets tordeert of inknijpt gaat de meter aan of juist uit of reset het zichzelf. Dus terwijl je de meter in het deeg hebt gestoken en je de meter iets beweegt terwijl de meetsonde in het deeg vast zit, komt op de behuizing een klein beetje mechanische spanning te staan, een heel klein beetje maar, maar genoeg om deze meter totaal van slag te laten raken.

Nou kan je altijd een beetje pech hebben en voor een bedrag onder de tien euro kan je ook niet een professioneel apparaat verwachten. Dus toen we bij de Blokker exact hetzelfde model zagen liggen alleen in de kleur zwart dachten we: kopen. Helaas hebben we precies dezelfde ervaring met deze tweede meter. Het ding voelt erg gammel aan, je kan hem soms niet aankrijgen en soms juist weer niet uit en regelmatig reset hij zichzelf. Op basis van deze twee aankopen van verschillende leveranciers mogen wij wel de voorzichtige conclusie trekken dat dit gewoon een waardeloos apparaat is.

steekthermometer zwart van blokker
steekthermometer van Blokker die verkocht tijdens een BBQ actie

De andere testkandidaten

Op de tweede foto bovenaan de pagina zie je nog meer steekthermometers liggen en zelfs een infrarood meter, die hebben we allemaal getest maar daar moet nog een uitgebreide beschrijving van volgen. Eén ding kunnen we alvast schrijven: de infraroodthermometer (grijs/oranje met groot display, modelnummer AT380) is niet goed bruikbaar voor de thuisbakker voor algemeen gebruik. De temperatuur van water en meel wordt redelijk goed gemeten, maar niet van het deeg, en je kan natuurlijk ook niet de kerntemperatuur van je brood na het bakken meten. Daarnaast is een ir-thermometer niet geschikt voor het meten van de temperatuur op sterk reflecterende oppervlakten zoals roestvast staal, aluminium e.d. Dus als algemene temperatuurmeter is hij niet geschikt. Toch gebruiken we hem regelmatig, maar dan alleen voor het meten van de temperatuur van het water en meel (en gebruiken een steekthermometer voor de andere taken). Het voordeel is namelijk dat hij "meteen" de temperatuur toont en dat is fijn. Je kan deze IR-temperatuurmeter AT380 bij dx.com voor een tientje kopen (en soms zijn in de aanbieding met 50% korting te koop).

De TP-300 (wit/grijs met drie knoppen), de LD108 (ijspegelvormig met twee knoppen) en die er onder ligt zwart met twee rode biesjes, "voldoen". Ze meter de temperatuur goed, maar de meting duurt relatief lang. Alle drie zijn ze uitgevoerd met een knoopcelbatterij. De knopjes van de eerste twee (TP-300 en LD108) zijn lastig in te drukken alleen met beleid waarbij je de nagel moet gebruiken. De onderste, zwarte, zijn de toetsen weliswaar klein maar makkelijk te bedienen.

Op zich kan je als thuisbakker met deze drie steekthermometers goed uit de voeten en voldoen op zich voor het doel, maar als je eenmaal het verschil hebt gevoeld met "de rode" dan is de kans zeer groot dat je net als ons niets anders wilt dan die "rode". Al deze thermometers hebben wij, voor een habbekrats, bij dx.com gekocht (geen verzendkosten). Ze zijn ook bij andere leveranciers te koop en zelfs ook in Nederlandse webshops maar daar betaal je flink meer geld voor.

Waar kan je steekthermometers kopen?

De meeste steekthermometers hebben wij bij dx.com ook bekend als Deal extreme gekocht. Daar koop je spullen die meestal uit Hong Kong komen. De verzendkosten zijn "gratis". We kopen daar al jaren en je kan tegenwoordig zelfs met iDeal betalen.

De spullen bij dx.com zijn doorgaans spotgoedkoop. Daar zit soms ook rommel tussen, maar ja, wat wil je voor die prijzen?

Een vergelijkbare site waar we dit soort spullen kopen is banggood.com en aliexpress.com. Wil je in Nederland kopen dan kan je kijken naar conrad.nl, coolblue.nl en bol.com. Het kleine ding kochten we voor vijf euro bij de Blokker. Ook kookwinkels verkopen dit soort steekthermometers.

Waarom geen merknamen en modelnummers?

We krijgen zeer regelmatig vragen waarom we geen merken en modelnummers van de producten opgenomen hebben. De reden is simpel, en je verwacht het niet omdat je waarschijnlijk niet gewend bent om Aziatische producten te kopen, maar die producten hebben meestal geen merknaam en ook geen product- of modelnummer.

Het is kwestie van kijken naar "een plaatje", de specificaties lezen en dan besluiten om er een te kopen. Veel fabrikanten in China (en niet alleen daar) leveren deze producten ook als OEM en dan kan je zelf een (fantasie) merknaam er op laten plaatsen. Als we in China 1000 of meer steekthermometers kopen kunnen we met een bijbetaling een door ons verzonnen merknaam en productnaam op de verpakking en het product laten vermelden. Overtuig jezelf en ga eens naar dx.com -achtige sites en je zal doorgaans geen fabrikantnaam of modelnaam/nummer zien staan. De modelnummers die soms in dit artikel staan zijn vaak artikelnummers van de importeur en hebben eigenlijk geen waarde.

Voor diegene die dus dit soort producten wil kopen is het devies: niet zoeken op fabrikant of modelnummer maar "plaatjes kijken" en dan de beslissing nemen (met een kleine gok) omdat hij sprekend lijkt op de foto op deze pagina.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >bereiden >gereedschap

laatste toevoegingen