Vlokker - graanvlokker

hand aangedreven graanmolen van komo, model flicfloc
vlokker van Komo model flicfloc

Een vlokker is een molen waarmee graan, zoals tarwe, haver en gerst platgewalst wordt. Je houdt dan vlokken van de graankorrels over, vandaar de naam vlokker. Als je het een mueslimolen wilt noemen, wij vinden het goed.

Thuis graanvlokken maken voor bijvoorbeeld muesli

Ben je een fervente muesli eter dan is een vlokker wellicht het ultieme apparaat voor je. Zelf je graan pletten. Maar dit platgewalste graan wordt ook gebruikt voor het decoreren van brood.

Zodra je graan maalt of platwalst zal het na enige tijd in smaak achteruitgaan. Vers is natuurlijk het lekkerst. Met een vlokker kan je zelf graanvlokken maken, verser kan niet.

Soorten modellen vlokkers

Vlokkers zijn te koop als handmodel, elektrische aangedreven of als adapter die op je keukenmachine past. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt bij vlokkers waarbij de grofheid een vaste instelling heeft of dat je het in kan stellen.

Hand aangedreven vlokker

Met de hand aangedreven vlokkers kan je ongeveer 50 gram graan malen per minuut. Omdat er behoorlijke krachten op het apparaat komen te staan moet je de vlokker met klemmen bevestigen aan een tafel of keukenwerkblad. Alleen zal dat niet bij ieder aanrechtblad in de keuken passen. De prijzen van hand aangedreven vlokkers liggen tussen de 100 en 200 euro.

Elektrische vlokker

elektrische vlokker van komo, model flockman
elektrische vlokker van Komo, model Flockman

Het voordeel van de elektrische vlokker is niet alleen dat het je geen moeite kost om de graankorrels te pletten, het is vooral handig omdat je hem gewoon "neer kan zetten" en niet aan je tafel hoeft vast te klemmen. Logischerwijs zijn deze vlokkers een heel stuk duurder dan de hand aangedreven modellen. Prijzen van elektrische vlokkers liggen tussen de 175 en 400 euro.

vlokker adapter - hulpstuk voor keukenmachine

Als je reeds een keukenmachine hebt als een Kitchen Aid, Kenwood, Ankarsrum, Messerschmidt dan kan je een hulpstuk kopen waarbij je in een handomdraai je keukenmachine veranderd in een vlokker. De prijzen voor deze vlokadapters liggen tussen de 70 en 150 euro.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >bereiden

laatste toevoegingen